Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Το Ιράν δεν θέλει πόλεμο αλλά είναι έτοιμο να αμυνθεί σε κάθε επίθεση”- Βίντεο

Ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού του Ιράν διαμήνυσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της και θα δώσει μια «συντριπτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγορούν το Ιράν ότι διέπραξε τις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία τη 14η Σεπτεμβρίου. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες.
«Στην περίπτωση οποιουδήποτε λάθος υπολογισμού και επίθεσης από τον εχθρό, (το πολεμικό ναυτικό) θα δώσει την πλέον συντριπτική απάντηση το συντομότερο δυνατόν» προειδοποίησε ο υποναύαρχος Χουσέιν Χανζάντι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
«Σήμερα, οι αμυντικές ικανότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και οι ένοπλες δυνάμεις και οι (Φρουροί της Επανάστασης) είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας».

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν σε τηλεοπτική του συνέντευξη βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το ποιος ή ποιοι σκέφτονται τον πόλεμο.

Η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Κόλπο αυξάνει «την ανασφάλεια», κατήγγειλε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.
Μιλώντας κατά την έναρξη στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη ο Ροχανί ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα παρουσιάσει «τις επόμενες ημέρες» στον ΟΗΕ ένα σχέδιο συνεργασίας των γειτονικών χωρών με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας «στον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Χορμούζ και τη θάλασσα του Ομάν».
«Η παρουσία σας πάντα έφερνε πόνο και δυστυχία στην περιοχή», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος «σε όσους θέλουν να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο» για τα δεινά της περιοχής.
«Όσο πιο μακριά μένετε από την περιοχή μας, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι», πρόσθεσε ο Ροχανί.
«Κατά την άποψή μας η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου προέρχεται από μέσα. Η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου είναι ενδογενής, η ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ είναι ενδογενής. Οι ξένες δυνάμεις είναι πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας για τον λαό και την περιοχή μας», υπογράμμισε.
Εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του τείνει «χέρι φιλίας και αδελφοσύνης» στις γειτονικές χώρες του Κόλπου.
Η περιοχή διέρχεται «μια ευαίσθητη περίοδο ιστορικής σημασίας», σύμφωνα με τον ίδιο.
Αναφερόμενος στις γειτονικές, αραβικές χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ροχανί πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μην λάβουμε υπόψη μας τα λάθη τους του παρελθόντος, διότι σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που οι εχθροί του ισλάμ και της περιοχής, δηλαδή η Αμερική και ο σιωνισμός, θέλουν να εκμεταλλευθούν τον διχασμό μας».
Προς αυτή την κατεύθυνση του Ιράν θα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο περιφερειακής συνεργασίας, με την ονομασία «Ελπίδα», το οποίο έχει στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια του Κόλπου, του Στενού του Χορμούζ και της θάλασσας του Ομάν «με τη βοήθεια των χωρών της περιοχής», εξήγησε ο Ροχανί.

Σαουδική Αραβία: Οποιαδήποτε επίθεση από το έδαφος του Ιράν θα θεωρηθεί “πράξη πολέμου”

Αν έρευνα αποδείξει ότι η επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν, το Ριάντ θα τη θεωρήσει πράξη πολέμου, αν και τώρα αναζητεί ειρηνική λύση, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στο CNN.
«Θεωρούμε υπεύθυνο το Ιράν διότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας (…) ήταν ιρανικής κατασκευής», εξήγησε σε συνέντευξή του αργά το βράδυ χθες Σάββατο.
«Όμως το να εξαπολύσουν επίθεση από το έδαφός τους, αν αυτό συνέβη, είναι άλλης τάξης μεγέθους (…) αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου», τόνισε ο αλ Τζουμπέιρ.
Νωρίτερα ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Το Ριάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης ότι αυτοί εξαπέλυσαν τις επιθέσεις.
«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης», απείλησε ο Τζουμπέιρ την Τεχεράνη. «Όμως κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.
Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις τεστ για την παγκόσμια βούληση να διατηρηθεί η διεθνής τάξη και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.
«Ο κατευνασμός δεν λειτουργεί με το Ιράν. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών αποτελεί κατευνασμό. Το να προσπαθούμε να τους δώσουμε γραμμή πίστωσης αποτελεί κατευνασμό. Απλώς τους ενθαρρύνει», υπογράμμισε ο αλ Τζουμπέιρ.
«Οι Ιρανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις ενέργειές τους», κατέληξε.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης