Διαξιφισμοί (Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

από τον Κων. Φράγκο

Τιμή στην 28η Οκτωβρίου 1940

 • Δεν θα γράψω ιστορία, ούτε θ’ αφηγηθώ άγνωστες πτυχές του έπους. Απλά θα επισημάνω, θα υπενθυμίσω μικρές λεπτομέρειες που μαρτυρούν το θαύμα και πως τιμωρήθηκαν αυτοί που το έκαναν.
 • 1940 Η ιταλική επίθεση αναμενόταν. Η Εξουσία, βασιλεύς Γεώργιος ο Β, όργανο των Άγγλων, και ο πρωθυπουργός, δικτάτορας αλλά πατριώτης, Ιωάννης Μεταξάς είχαν κάνει τη σχετική προετοιμασία. Στον τομέα που θα δρούσαν κατά ξηράν οι Ιταλοί την Ήπειρο, το αμυντικό έργο είχε ανατεθή στην VIII Μεραρχία με Διοικητή ένα υπέροχο πατριώτη και ικανότατο Στρατηγό, τον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο.
 • Οι διαταγές ήσαν σαφείς: Στοιχειώδης άμυνα επί των συνόρων και υποχώρηση στην 2η αμυντική γραμμή αφήνοντας έξω τα Γιάννενα.
 • 28ης Οκτωβρίου 1940 εκδηλώνεται η επίθεση αλλά ο Χ. Κατσιμήτρος εκδηλώνει το πρώτο δείγμα απειθαρχίας του. Εκδίδει την παρακάτω διαταγή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ VIII Μεραρχίας 28ης Οκτωβρίου 1940 (περίληψη)

Αξιωματικοί και οπλίτες της Μεραρχίας αμυνθείτε υπέρ του Πάτριου Εδάφους με φανατισμό εναντίον του Επιδρομέως όστις μας προσβάλλει υπούλως και ανάνδρως…. Δείξτε ότι είμεθα εις θέσιν να δώσωμεν την απάντησιν ΕΔΩ. Ζήτω το έθνος!

 • Ούτε κουβέντα για υποχρέωση από την γραμμή των συνόρων. Στην Αθήνα οι «αρμόδιοι» έγιναν έξαλλοι. «Τι κάνει αυτός ο τρελός. Μας ανατρέπει τα σχέδια…». Ο Κατσιμήτρος απειλείται με στρατοδικείο. Αυτός επιμένει, νικά, τρέπει τους Ιταλούς σε φυγή.
 • Όλος ο κόσμος κατάπληκτος από το θαύμα των Ελλήνων.
 • Απρίλιος 1941. Ο Μεταξάς έχει πεθάνει υπό περίεργες συνθήκες. Ο νέος Πρωθυπουργός Α. Κορυζής, Τραπεζίτης και πατριώτης. Οι Γερμανοί πανίσχυροι αντεπιτίθενται σε μία εξαντλημένη μικρή Χώρα, το Μέτωπο διασπάται, εχθρός προελαύνει και καταστρέφει. Ο Κορυζής σπεύδει ένα πρωί στον Γεν. Στρατηγείο (Ξενοδοχείο Μ. Βρετανία) και ζητάει από τον Βασιλέα να συνθηκολογήσει προκειμένου να σταματήσει η μάταιη αιματοχυσία στρατού και αμάχων και η επικείμενη καταστροφή των πόλεων από την Λουφτβάφε. Ο Γεώργιος φερέφωνο, είπαμε των Εγγλέζων που εξυπηρετούσαν δικά τους σχέδια, απάντησε: ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ δηλ. αφήστε τα Ελληνόπουλα να σκοτώνονται χωρίς λόγο, ας μην μείνει κολυμπηθρόξυλο!

Ο Κορυζής επιστρέφει σπίτι του και αυτοκτονεί! (Λέγεται ότι ενώ ήταν αριστερόχειρ, το περίστροφο βρέθηκε στο δεξί του χέρι καθώς και δύο σφαίρες στο κεφάλι του. Δεν έγινε ποτέ νεκροψία). Τελικά βρέθηκε ο Στρατηγός Τσολάκογλου να υπογράψει την συνθηκολόγηση ο οποίος κατηγορήθηκε ως προδότης. Δεν είναι έτσι.

Οι ανεύθυνοι υπεύθυνοι της Εξουσίας δύσκολα προβάλλουν ήρωες και εύκολα προδότες. Άλλες ήταν οι «παραφωνίες» του Τσολάκογλου, αργότερα όχι όταν υπέγραφε την συνθηκολόγηση.

 • Ο Τσολάκογλου εκλιπαρούσε πολίτες και στρατιωτικούς να στελεχώσουν την στοιχειώδη Κυβέρνηση που σχημάτισε. Ήταν ανάγκη να λειτουργήσει μία Κυβέρνηση στη διαλυμένη Χώρα. Η Κυβέρνηση Τσουδερού (διάδοχου του Κορυζή), ο Βασιλεύς, η ελίτ της Χώρας με όλα τα καλά τους, μπήκαν σε πλοία και ανέχωρησαν για την Αίγυπτο αφήνοντας πίσω μαύρα ερείπια και την μπότα των Ούνων να λιώνει των Ελλήνων την ψυχή.
 • Ο Βασιλεύς με την Αυλή εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο οι δε πολιτικοί σχημάτισαν αμέσως Κυβέρνηση με υπουργεία, λιμουζίνες, θλιβερούς ηλίθιους αξιωματούχους στο Κάϊρο. Ζωή χαρισάμενη εν Αιγύπτω.
 • Ο ήρωας στρατηγός Κατσιμήτρος παρακλήθηκε από τον Τσολάκογλου ν’ αναλάβει ένα Υπουργείο. Χρειαζόταν γενναιότητα να το κάνει κι ο Κατσιμήτρος την είχε. Νομίζω, αν θυμάμαι καλά, διορίσθηκε Υπουργός επισιτισμών, μάζευε δηλ. τρόφιμα και έτρεχε να ταΐσει πεινασμένους.

1945 Ήττα της τερατώδους Γερμανίας. Στην Ελλάδα φάνηκαν τα δείγματα της αλληλοφαγωμάρας. Οι πολιτικοί που έκαναν διακοπές στην Αίγυπτο μαζί με την ελίτ επέστρεψαν για ν΄ αναλάβουν την διακυβέρνηση, να σώσουν τη Χώρα! Αυτοί που την εγκατάλειψαν. Ας δούμε ποιοι ήσαν αυτοί όπως τους περιέγραψε ο μέγας Έλλην και Εθνικός Ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία, η ηγετική αναπηρία της Ηγέτιδος Τάξεως στην Ελλάδα σε φέρνει σε ανάγκη να ξεράσεις. Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα. (Ημερολόγιο 1945).

 • Αυτοί οι ελεεινοί και τρισάθλιοι, μαζί με μερικούς δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών, και μαυραγορίτες ανέλαβαν πάλι τα ηνία διακυβέρνησης της δύστυχης Χώρας και την οδήγησαν στον Εμφύλιο. Εξαιρέσεις, ελάχιστες.
 • Σε λίγο με ένα νόθο δημοψήφισμα επαναφέρουν τον Γεώργιο Β, στο θρόνο. Για να μην χάσει η Βενετιά Βελόνι.
 • Ταχέως, η Αμερική διαδέχεται την Αγγλία στην κηδεμονία της ερειπωμένης Χώρας. Ο πρόεδρος Τρούμαν εξαγγέλλει το περίφημο δόγμα του (συμπεριληφθείσα στις πάσχουσες Χώρες και η Τουρκία που προσέγγισε τους Συμμάχους την τελευταία στιγμή ενώ ήταν πιστή φίλη των Γερμανών) και άρχισε να έρχεται στην Ελλάδα βοήθεια με πολλές μορφές. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ που ήρθε στην Αθήνα για να εποπτεύσει την διαχείριση της βοήθειας ήταν κάποιος πείσμων, υπηρεσιακός, αλλά δίκαιος Αμερικανός. Ο Paul Porter. Όταν ο καλός αυτός άνθρωπος είδε την οικονομική και πολιτική ελίτ (όπως τον περιέγραψε ο Σεφέρης) ν’ αρπάζουν, να λεηλατούν να ληστεύουν έστειλε την παρακάτω αναφορά στις ΗΠΑ.
 • Εδώ δεν υπάρχει κράτος. Υπάρχει μόνο μία ιεραρχία πολιτικών, ο ένας χειρότερος από τον άλλο. Μοναδική τους έννοια, η κατάκτηση της εξουσίας. Σε όλη τη χώρα οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχες δεν αποθηκεύουν προμήθειες. Η δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να προβεί ούτε στην είσπραξη φόρων ούτε στην επισκευή δρόμων, και είναι υπερβολικά εκτεταμένη.

Η ελληνική κυβέρνηση δε έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια, απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος. Στόχος της είναι να χρησιμοποιεί την ξένη βοήθεια για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας που έχει την έδρα της στην πλατεία Κολωνακίου.

Άραγε σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, έχει αλλάξει κάτι; Τα μαύρα κοράκια, οι πολιτικοί, δεν είναι ίδιοι και χειρότεροι; Αυτοί οι άθλιοι μας οδήγησαν στην τελευταία κρίση που δεν λέει να περάσει και επιμένουν να μας κυβερνούν σήμερα ακόμη. Τη Δυναστεία των Γλυγκξμπουργκ, που απήλθε, την αντικατέστησαν άλλες μικρότερες, εγχώριες; Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης.

 • Αυτά… Ζήτω το Έθνος και η πολιτική ελίτ που μας κυβερνάει, με το ίδιο ταπεραμέντο και την ίδια ακόρεστη τάση, να πλουτίζει. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.
 • Το καλύτερο σας το φύλαξα τελευταίο. Η Μεταπολεμική Κυβέρνηση αντί να βουτήξει τις λέρες, μαυραγορίτες, συνεργάτες των Γερμανών να τους χώσει μέσα, άρπαξε τον δύστυχο Κατσιμήτρο, τον ήρωα, και τον παρέπεμψε σε στρατοδικείο επί προδοσία!! Τον καταδίκασε! Πέρασαν χρόνια για να δικαιωθεί και τιμηθεί ο Μεγάλος Στρατηγός.

Ψευδολόγοι, εθελοτυφλούντες, στρουθοκάμηλοι

 • Ο κ. Γ. Μαλούχος είναι καλός δημοσιογράφος, έμπειρος στα αμυντικά από τότε που συνεργαζόταν με την Καθημερινή. Σήμερα εργάζεται στα ΝΕΑ και οι αναλύσεις του στ’ αμυντικά είναι, συνήθως, επιτυχείς.

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου δημοσίευσε ένα εξαιρετικό και τεκμηριωμένο κείμενο με τίτλο κουτοπόνηροι και επικίνδυνοι πολιτικάντηδες. Αντιγράφω, αποσπασματικά:

 • Την ώρα που η Τουρκία προελαύνει ακάθεκτη στη Συρία, πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτικών εξακολουθεί να «τοποθετείται» επί του θέματος με τον παλιό γνωστό τρόπο: πετάει την μπάλα έξω! Διατρανώνουν την «πεποίθηση» τους ότι η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί τις Τούρκικες απειλές κατά Ευρωπαϊκής Επικράτειας, δηλ. Ελλάδας-Κύπρου. Τέτοια λένε κι’ αποκοιμίζουν. Κοιμηθείτε ήσυχοι! Το «δόγμα» ότι η ΕΕ θα «κάνει ντα» την Τουρκία αν αυτή προσβάλει την κυριαρχία της Ελλάδας είναι ακόμη κυρίαρχη πολιτική απάντηση έναντι της Τουρκικής απειλής. Διαπερνά το ελληνικό πολιτικό σύστημα κάθετα κι’ οριζόντια: από την κορυφή της πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας μέχρι τον τελευταίο πολιτευτή που βγαίνει στα κανάλια από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά. Είναι επικίνδυνη γελοιότητα, είναι μία συνειδητή εξαπάτηση. Κουτοπονηριά. Είναι κουτοπονηριά γιατί οι εκφραστές της γνωρίζουν καλά ότι είναι ψευδής.
 • Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, απολύτως, από ΕΕ.
 • Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας… Τα «υπνωτικά» σενάρια που σερβίρονται είναι ανεύθυνα. Το πολιτικό σύστημα αρνείται να ψελλίσει την αλήθεια.
 • Αυτά, τα πολύ σωστά, λέει ο δημοσιογράφος και δικαιώνει το MILITAIRE και τον υπογράφοντα την στιγμή που κραυγάζουν. Είναι ώρα κάποιος να τα κραυγάσει στον κ. Πρωθυπουργό. Κι’ αυτό δεν είναι άλλο παρά το δίδυμο πολιτικής εξουσίας του ΥΕΘΑ. Τώρα…

Όλα καλά κι’ όλα ωραία

 • 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Χώρας από την Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
 • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσης έκανε σύντομο απολογισμό του έργου. Αναφέρθηκε στα
 • Οικονομικά
 • Ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων
 • Παιδεία
 • Ασφάλεια
 • Υγεία κα
 • Την δύσμοιρη Άμυνα την ακούσατε; Που είναι μωρέ η Άμυνα, η Αποτροπή;
 • Μα τι λέτε… Κάτι έκαναν και για την άπορο νεανίδα: Περιέκοψαν ακόμη 50εκ€ από τον ισχνό προϋπολογισμό της. Σε λίγο, τα επιτελεία, δεν θα έχουν λεφτά να αγοράσουν σκελέες δηλ. σώβρακα για του κληρωτούς.

Μα γιατί προβληματίσθηκαν;

 • Οι Κυβερνητικοί ψάχνονταν ποιον θα βάλουν Πρόεδρο της εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελοπούλου;
 • Είχαν πανέτοιμο, έμπειρο, εθνικόφρονα τον παλαιότερα βουλευτή του κοινοβουλίου τον κ. Γιάννη Τραγάκη.
 • Είχε προεδρεύσει στην εξεταστική επιτροπή για τους εξοπλισμούς. Τους αθώωσε όλους αν και γνώριζε την βαρειά ενοχή τους. (Άκης- Γιάννης-Σμπώκος). Για κάθε αθώωση εισέπραττε μια θέση στη Βουλή.
 • Στις αποφάσεις του, τότε, είχε χειροκροτητές του κ. Ε. Βενιζέλο- Α. Λοβέρδο. Οι ίδιοι είναι και σήμερα…Μπλέκουμε, χωρίς λόγο, τα πράγματα.

Ρε μπας και τρελαθήκαμε όλο;

 • Αρχίζω και παίρνω ηρεμιστικά: Lexotanil, Ζάναξ, σκορδοστούμπι με λάδι και μολόχα.
 • Ο μεγαλειώδης Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι Κούρδοι, που επιχειρεί να τους αφανίσει ο Ερντογάν, δεν βοήθησαν τους Αμερικανούς στον Β’ ΠΠ, ιδιαίτερα στην απόβαση της Νορμανδίας!!!
 • Επειδή είμαι ιστοριοβιβλιοφάγος έχω σημειώσει ότι οι Τούρκοι συμμετείχαν, όντως, στην απόβαση, με πλοία και μία Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών!

Ελλάς – Τρελάς

 • Ο φοβερός Γιωργάκης έκανε σπουδαίες ανακαλύψεις πολιτικών ταλέντων όταν ήταν Πρωθυπουργός. Οϊμέ… Θυμόσαστε, είμαι βέβαιος, μερικά φαιδρά πρόσωπα που τους έδωσε υπουργικούς θώκους ή τους έστειλε στην Ευρωβουλή για να μας διαφημίσουν.
 • Ένας από αυτούς ήταν κάποιος νεαρός μαλούρας που δεν ήξερε τι του γινόταν. Ότι του κατέβαινε έλεγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πέντε χρόνια πέρασε όνειρο και έκανε και τις οικονομίες του.
 • Τον ξετρύπωσε και τον έχωσε στη Βουλή, τούτη τη φορά, ο Γιάννης Βαρουφάκης! Είναι ο κ. Κρίτων Αρσένης. Ο ανήσυχος αυτός νέος απεύθυνε ερώτηση για τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στη Φυλή, στον Υπουργό των Εσωτερικών της….Κύπρου!

Κύριε Ελέησον!

Σφίξαν τα γάλατα…

 • Στο μεταναστευτικό και κάλεσαν τον Στεφανή σε βοήθεια. Ο κ. Πρωθυπουργός τον όρισε ειδικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό.
 • Έπρεπε να του είχε δώσει, από την Αρχή, το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
 • Επιμένω, παράλληλα, ότι είναι ο καταλληλότερος για το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, οι διαδικασίες συγκρότησης του οποίου έπρεπε, ήδη, να είχαν ξεκινήσει.
 • Καλή Επιτυχία Αρχηγέ…
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016