Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ΥΠΕΘΑ. Το εθιμοτυπικό μέρος της επίσκεψης είναι γνωστό και θα λέγαμε επαναλαμβανόμενο για κάθε νέο πρωθυπουργό. Αυτό που έχει σημασία είναι η ενημέρωση που γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις από τη στρατιωτική ηγεσία. Πόσο ειλικρινής και πραγματική είναι. Στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις Αρχηγών που δεν ήθελαν να “χαλάσουν τη διάθεση του κ.πρωθυπουργού” και “στρογγύλευαν” αριθμούς και ποσοστά διαθεσιμοτήτων “προς τα πάνω”, έκρυβαν προβλήματα κάτω από το χαλί και γενικώς παρουσίαζαν μια “άλλη εικόνα” των ΕΔ που είχαν σοβαρά προβλήματα πολύ πριν την κρίση. Προβλήματα που πήραν δραματικές διαστάσεις όταν η θύελλα ξεκίνησε και οι ΕΔ υπέστησαν αφόρητες περικοπές. Και το προσωπικό αλλά και τα κονδύλια για την άμυνα.

Φαίνεται ότι η ενημέρωση που έγινε σήμερα στον Κ.Μητσοτάκη ήταν ρεαλιστική. Αυτό λένε οι πληροφορίες αλλά προκύπτει και από τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά. Μίλησε για τα προβλήματα και αναγνώρισε ότι το μόνο που δεν έχει επηρεαστεί μετά από 10 χρόνια κρίσης είναι το ηθικό των ΕΔ. Ηθικό και φιλότιμο θα προσθέταμε, χάρη στο οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις κατορθώνουν να τα βγάζουν πέρα. Κινητήρια δύναμη το μυαλό των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν πάρει άριστα στις…ευρεσιτεχνίες, κοινώς πατέντες… Να ήξερε μόνο ο κ.Μητσοτάκης πως κατόρθωσε να μιλήσει με τα πολεμικά πλοία του Στόλου μας…Δεν θα πίστευε την πατέντα που βρήκαν οι του ναυτικού για να ξεπεραστούν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Οι εντυπώσεις των στρατιωτικών από την ενημέρωση; Ο Κ.Μητσοτάκης ήταν “πολύ διαβασμένος” , όπως έλεγε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου και το κυριότερο που τους έκανε εντύπωση ήταν η ερώτηση που έθεσε στον κάθε Αρχηγό Γενικό Επιτελείου: “Τι είναι αυτό που σε κρατά ξύπνιο το βράδυ κ.Αρχηγέ”; Όπως έλεγαν κάποιοι από τους Αρχηγούς ήταν πολύ καλό ότι δόθηκε η δυνατότητα να πουν οι Αρχηγοί την άποψη τους.

Έχει μεγάλη σημασία να είναι η πολιτική ηγεσία της χώρας ενημερωμένη για την πραγματική κατάσταση στην Εθνική Άμυνα της χώρας. Γιατί μόνο έτσι αν χρειαστεί θα μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις…

Η δήλωση Μητσοτάκη:

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016