Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
18/04/2019 | 10:48 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

“Θα εξετάσω αναθεώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αν εκλεγώ” λέει η υποψήφια του VMRO

Η υποψήφια του VMRO Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα για την προεδρία δηλώνει σε συνέντευξή της ότι αν εκλεγεί θα οργανώσει  μια ομάδα εγχώριων και ξένων εμπειρογνωμόνων που θα αναθεωρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή λέει όμως ότι  “οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής  έχουν ήδη καθοριστεί και δεν θα ήθελα να τους αλλάξω. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι εξωτερικές πολιτικές, έτσι ώστε τα εθνικά συμφέροντα να έρχονται πάντα πρώτα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα μας να φαίνεται αδύναμη μπροστά στους γείτονές μας”.

Όλη η συνέντευξη στο ibna

Μετά από τις συνεντεύξεις με τον υποψήφιο για την προεδρία, Stevo Pendarovski, ο οποίος έχει οριστεί από το κυβερνών κόμμα SDSM, και τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Blerim Reka, το πρακτορείο ειδήσεων IBNA εξασφάλισε συνέντευξη με την υποψήφια του VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Kavkova. Σε αυτή τη συνέντευξη, μιλάει για τις προκλήσεις της ως υποψήφιας στην προεδρική αναμέτρηση, για την αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα σχέδιά της για την αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στην προεδρική αναμέτρηση. Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να το κάνετε αυτό και τι είδους προσδοκίες έχετε;

Αυτή είναι μια νέα πρόκληση για μένα, παρά το γεγονός ότι έχω κάποια εμπειρία στην πολιτική. Όπως ίσως γνωρίζετε, υπηρέτησα ως υπουργός από το 1992 έως το 1994. Ως καθηγήτρια, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε πολιτικές συζητήσεις.

Μετά τη λήξη της θητείας μου ως υπουργού, είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα μπορούσα να είμαι πολιτικός. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να επικεντρώσω όλες τις προσπάθειές μου στη δουλειά μου ως καθηγήτρια. Η ακαδημαϊκή κοινότητα με ενθάρρυνε να επιστρέψω στην πολιτική. Ήταν πιο λογικό για μένα να λειτουργώ ως μέρος ενός μεγάλου κόμματος. Κάποιοι λένε ότι δεν ήταν φυσιολογικό να ορισθώ ως υποψήφια από το VMRO-DPMNE. Η απάντησή μου σε αυτό είναι η εξής: είναι φυσιολογικό να διορίζομαι από ένα κόμμα που προωθεί αποτυχημένες πολιτικές; Παρά το γεγονός ότι είμαι υποψήφια με το VMRO-DPMNE, δεν είμαι στενά συνδεδεμένη με το μανιφέστο αυτού του κόμματος. Στόχος μου είναι να χρησιμοποιήσω τη συνταγματική και πολιτική μου εμπειρία για να βοηθήσω τη χώρα μου να γίνει ένα κράτος όπου θα υπάρχει κράτος δικαίου και όπου τα θεσμικά όργανα θα είναι ανεξάρτητα. Ούτε εγώ ούτε οι πολίτες έχουν τίποτα να χάσουν. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα.

Ποια είναι η προσφορά σας; Γιατί πρέπει να σας ψηφίσουν οι πολίτες;

Είναι δύσκολο να παρουσιάσω ολόκληρο το πολιτικό μου μανιφέστο σε μια τέτοια συνέντευξη, αλλά το έκανα αυτό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Νομίζω ότι οι πολίτες χρειάζονται νέα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν δει μέχρι τώρα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχω βαθιά γνώση του πολιτικού συστήματος και επίσης το γεγονός ότι έχω πολλούς συναδέλφους στην Επιτροπή της Βενετίας που θα μπορούσαν πάντοτε να μου προσφέρουν αντικειμενικές απόψεις. Ο στόχος μου είναι να είμαι μια διαφορετική πρόεδρος, η οποία θα είναι πιο δραστήρια στις σχέσεις της με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει έρθει η στιγμή για μια γυναίκα να εισέλθει σε μια πολιτική σκηνή που κυριαρχείται από άντρες.

Σε τι διαφέρετε από τους άλλους δύο υποψηφίους, εκτός από το γεγονός ότι είστε αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με το νέο όνομα της χώρας, τη Βόρεια Μακεδονία;

Και οι τρεις μας προερχόμαστε από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Εγώ και ο συνάδελφός μου, Blerim Reka, προερχόμαστε από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και είμαστε επικριτικοί απέναντι στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα. Αλλά οι απόψεις μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών διαφέρουν. Ο Reka και ο άλλος υποψήφιος, ο Stevo Pendarovski συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά διαφωνούν για την επίδοση της κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει τη πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Είμαι πεπεισμένη ότι το όνομα της χώρας και το Σύνταγμα άλλαξαν προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης, αλλά συνέβη το αντίθετο επειδή έχουμε χάσει τη συνοχή στη χώρα. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τους θεσμούς και δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Το όνομα της χώρας άλλαξε, αλλά η δημοκρατία στη χώρα ζημιώθηκε σοβαρά.

Εάν εκλεγείτε πρόεδρος, ποια θα είναι η προτεραιότητά σας όσον αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες;

Οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Μακεδονίας έχουν ήδη καθοριστεί και δεν θα ήθελα να τους αλλάξω. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι εξωτερικές πολιτικές, έτσι ώστε τα εθνικά συμφέροντα να έρχονται πάντα πρώτα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα μας να φαίνεται αδύναμη μπροστά στους γείτονές μας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ήθελα να κάνω είναι να δημιουργήσω μια ομάδα εγχώριων και ξένων εμπειρογνωμόνων που θα αναθεωρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τους γείτονες, θα ήθελα να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο μέσω συγκεκριμένης συνεργασίας στην οικονομία και τον πολιτισμό. Θα υποστηρίξω τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει επιλύσει πολλές διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη γνώμη μου, αυτή η συμφωνία έδωσε θέση σε πολλές άλλες διαφωνίες. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά επ’ αυτού, επειδή η πρόοδος στην περιοχή εξαρτάται από τη συμβολή πολλών παραγόντων. Για εμάς, αυτό είναι εξίσου σημαντικό όπως και η ένταξη στην ΕΕ. Η διαδικασία ένταξης ξεκινά με την πρόοδο στην περιοχή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης