Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
07/10/2020 | 06:15 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

“Τα Τουρκικά Drones, οι δυνατότητες τους και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα”

Γράφει ο Αντγος (εα) Αντώνης Βασιλείου *

Η Τουρκία αναπτύσσει μια αυξανόμενη ποικιλία οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), που κυμαίνονται από μεγάλου μεγέθους, μεγάλου ύψους πτήσεως,  φορτωμένα με βόμβες αέρος – εδάφους έως πολύ μικρά UAVs με δυνατότητα χαμηλή πτήσεως τα οποία μπορούν να σχηματίσουν θανατηφόρα σμήνη.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αναπτύξει μια εντυπωσιακή τοπική βιομηχανία drones από το μηδέν. Τα οπλισμένα τουρκικής κατασκευής UAVs Bayraktar TB2 και Anka-S έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους  σε  επιχειρήσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τώρα στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Η Άγκυρα κατασκευάζει επί του παρόντος μια ποικιλία από μεγαλύτερα και μικρότερα Drones τα οποία είναι ικανά να εκπληρώσουν ένα πλήθος διαφορετικών αποστολών για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Aksungur, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Turkish Aerospace Industries (TUSAS)

Τον Σεπτέμβριο, το Drone Aksungur της Τουρκίας, που κατασκευάστηκε από την Turkish Aerospace Industries (TAI), ολοκλήρωσε δοκιμαστική πτήση διάρκειας 28 ωρών. Σύμφωνα με την TAI, το turboprop μετέφερε 12 τουρκικής κατασκευής κατευθυνομένους πυραύλους MAM-L (Smart Micro Munition) κάτω από τα φτερά του, ένα πολύ μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο από αυτό που μπορεί να μεταφέρει το Bayraktar TB2 ή το Anka-S.

Οι πύραυλοι MAM-L ζυγίζουν 22 κιλά και μπορούν να χτυπήσουν στόχους έως και 14 χιλιόμετρα μακριά. Μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με διαφορετικά είδη κεφαλών, από ισχυρά εκρηκτικά έως κεφαλές εξειδικευμένες στη διάτρηση θωράκισης αρμάτων μάχης. Οι πύραυλοι απέδειξαν την αξία τους τον Φεβρουάριο-Μάρτιο στις επιχειρήσεις με Drones εναντίον των συριακών δυνάμεων στην επαρχία Idlib, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2s και Anka-S χρησιμοποίησαν τους πυραύλους αυτούς με επιτυχία εναντίον αρκετών αρμάτων μάχης της Συρίας και άλλων οχημάτων.

 

Μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Aksungur, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Turkish Aerospace Industries (TUSAS)

Το Aksungur φέρεται να είναι το πρώτο Drone που έριξε βόμβα γενικής χρήσης Mark 82 συνδεδεμένη σε μηχανισμό καθοδήγησης Teber, ο οποίος μηχανισμός μετατρέπει «χαζές» συμβατικές βόμβες σε «έξυπνες» βόμβες ακριβείας.

Το προσφάτως αναπτυχθέν UAV Bayraktar Akinci turboprop είναι αρκετά μεγάλο, με άνοιγμα φτερών 19,80 μέτρων και μπορεί επίσης να μεταφέρει πυρομαχικά MAM-L καθώς και μεγαλύτερες συμβατικές βόμβες του είδους που φέρνουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τη Mark 82, ακόμη και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους αέρος Cruise Roketsan SOM, τουρκικής κατασκευής.

Το Akinci αναμένεται να γίνει το κύριο εναέριο όχημα της Τουρκίας, για την απόκτηση πληροφοριών επιτήρησης, εντοπισμού στόχων (ISTAR) και ακόμη για την αποστολές Διοικήσεως, Ελέγχου και Επικοινωνιών (C3)  την επόμενη δεκαετία.

 

Το Bayraktar Akinci επιθετικό UAV (TIHA), που αναπτύχθηκε από την Baykar

Ο κατασκευαστής όπλων Roketsan της Τουρκίας κατασκευάζει έναν νέο πύραυλο επιφανείας – επιφανείας των 230 mm  το TRGL-230, το οποίο προορίζεται να συνεργάζεται με τα Drones όπως το Akinci για τον εγκλωβισμό των στόχων.

Συμπληρωματικά προς τα μεγάλα turboprop Drones,  είναι τα πολύ μικρότερα τετράπτερα Drones που πιθανότατα να αποδειχθούν θανατηφόρα σε μάχες εκ του σύνεγγυς.

Για παράδειγμα το τετράπτερο Drone Kargu-2 είναι ένα ελαφρύ Drone με τέσσερες έλικες (τετράπτερο) βάρους 6,8 κιλών, το οποίο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε σμήνη των 20 Drones, τα οποία μπορούν να κατακλύσουν και να καταστρέψουν τους στόχους τους. Ο τουρκικός στρατός αποκτά 500 από αυτά τα λεγόμενα «kamikaze» Drones στο εγγύς μέλλον.

Οι χειριστές μπορούν να ανακαλέσουν αυτά τα μικροσκοπικά αεροσκάφη εάν δεν μπορούν να εντοπίσουν στόχους, για επόμενη χρήση. Επιπλέον, μπορούν να εξοπλιστούν με τρία διαφορετικά είδη κεφαλών, μια βασική κεφαλή ισχυρών εκρηκτικών θραυσματοβόλο, μια κεφαλή κοίλου γεμίσματος και μια θερμική κεφαλή για επιθέσεις εναντίον εχθρικών στόχων σε κλειστούς χώρους.

Με ένα συνδυασμό επιλογής διαφορετικών κεφαλών που διατίθενται προς το παρόν για τον Kargu, ένα σμήνος Drones μπορεί να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει και πιο περίπλοκες επιθέσεις.

Όπως και με άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα, το Kargu-2 μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα χρησιμοποιώντας αλγόριθμους υπολογιστών, να παραμείνει στον αέρα για 30 λεπτά και να φτάσει ταχύτητες έως 145 χλμ/ω. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα Drones θα διαθέτουν επίσης τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, γεγονός που καθιστά δυνητικά αποτελεσματικό τον εντοπισμό, την αναγνώριση και τη δολοφονία επιλεγμένων ατόμων.

Η Τουρκία στοχεύει τα ανώτερα μέλη της ομάδας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) χρησιμοποιώντας Drones με σημαντική επιτυχία από το 2018 όταν έδειξε για πρώτη φορά ότι είχε αυτή την ικανότητα. Τα Kargu-2, ειδικά εκείνα που λειτουργούν σε σμήνη, θα μπορούσαν να κάνουν αυτήν την εκστρατεία δολοφονίας ακόμη πιο θανατηφόρα, δεδομένης της ικανότητας του Drone να αναζητά μεμονωμένα μέλη του PKK στα ορεινά καταφύγια τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ενδεχομένως ακόμη και μέσα σε σπηλιές.

Το τετράπτερο Drone Kargu-2

Παράλληλα με το Kargu-2, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης ένα άλλο μικροσκοπικό, εξαιρετικά ελαφρύ φορητό Drone, το Alpagu. Αυτό το Drone μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί από έναν μόνο στρατιώτη στο πεδίο της μάχης, ή μπορούν να μεταφερθούν σε πολλαπλούς εκτοξευτές που είναι εγκατεστημένοι σε τεθωρακισμένα οχήματα.

Το Alpagu διακρίνεται από την ελαφριά δομή του, την ταχύτητα κατάδυσης, το χαμηλό ίχνος ραντάρ και την ικανότητά του να προκαλεί ζημιά σε σημαντικούς στόχους υψηλής αξίας.

Το Alpagu αναμένεται να τεθεί στην υπηρεσία των τουρκικών ΕΔ μέχρι τα τέλη του 2020 και ο κατασκευαστής του στοχεύει να αναπτύξει ταχύτερα και μεγαλύτερης εμβέλειας παρόμοιων Drones.

Αυτά τα πολυάριθμα αναπτυσσόμενα και κατασκευαζόμενα UAVs καταδεικνύουν σαφέστατα ότι οι δυνατότητες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα αυξάνονται ραγδαία σε όλο και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες οι οποίες θέτουν μια ολοένα μεγαλύτερη απειλή για τους διάφορους αντιπάλους της.

Είθε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους αποτελεσματικές απαντήσεις σε όλες αυτές τις επικίνδυνες επιλογές της Τουρκίας.

* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Πηγή : forbes.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης