“Είναι αλήθεια ότι οξύνθηκαν τα πνεύματα, αλλά όταν αποδίδεται δημοσίως στην Κυβέρνηση ή σε κάποιον Υπουργό η μομφή ότι άφησε ή ανέχθηκε την κατάληψη εδαφών της χώρας από ξένες δυνάμεις, οφείλουμε να δώσουμε και την κατάλληλη απάντηση, στο κατάλληλο ύφος”, δήλωσε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ,ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

“Δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη εδάφους βέβαια από ξένες δυνάμεις εδώ -τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο- αυτές τις μέρες, τα σύνορα είναι σαφή και οριοθετημένα”, είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος και απαντώντας σε ερώτηση για τα διαβήματα ανέφερε:

“Τα διαβήματα, τα οποία είναι διαβήματα διαμαρτυρίας και απόρρητα έγγραφα, έγιναν διότι ότι όταν σε μία σε ένα μικρό κομμάτι εδάφους παραποτάμιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του Έβρου, την πολύ συγκεκριμένη και «δύσκολη» εδαφική φυσιολογία του Έβρου, όταν λοιπόν σε ένα μικρό τέτοιο τμήμα συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις εκατέρωθεν μιας οριοθετημένης αλλά πολύ δύσκολα διακριτής λόγω της φυσιολογίας συνοριακής γραμμής, τότε εγκυμονούν κίνδυνοι. Την επέλευση αυτών των κινδύνων, λόγω και της έντασης, ήθελε να αποτρέψει και το διάβημα που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο αναφέρθηκε εκτενέστατα στην απάντηση του ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας.

Για τον φράχτη ο ΥΕΘΑ είπε:

” Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά δυσφορεί για την κατασκευή αυτού του φράχτη. Ίσως γι’ αυτό κι επειδή τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από τον Ελληνικό Στρατό και την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού για την κατασκευή του φράκτη που κατασκευάζεται, θυμίζω, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χρειάζονται αυτές οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης του εδάφους και των σαφών ορίων ειδικά σε περιοχές όπου αυτό είναι δύσκολο, όπως τα προγεφυρώματα.

Ο Έβρος δεν είναι ένα ποτάμι που ρέει και από τη μία πλευρά είναι τουρκική όχθη ενώ από την άλλη ελληνική. Θυμίζω ότι υπάρχει και το σύνορο, το οποίο έχει καθοριστεί από το Πρωτόκολλο του 1926. Βάση αυτής της οριοθέτησης ήταν η τότε κοίτη του Έβρου, αλλά από τότε πέρασαν δεκαετίες, η κοίτη αυτή έχει αλλάξει και αποτέλεσμα αυτών των διαχρονικών αλλαγών είναι να υπάρχουν κάποια τμήματα ελληνικού εδάφους Ανατολικά του Έβρου και αντιστοίχως κάποια τμήματα τούρκικου εδάφους Δυτικά του Έβρου τα λεγόμενα «προγεφυρώματα», όπως το προκείμενο προγεφύρωμα των Φερών εις το οποίο συγκεντρώθηκαν αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών, όμως μέσα στα όρια του εδάφους της κάθε χώρας.

Επομένως έγιναν κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες αποψίλωσης του εδάφους προκειμένου να πάμε στην αποτύπωση, για το πού δηλαδή πρέπει να κατασκευαστεί ο φράκτης. Ήρθε ο Ελληνικός Στρατός και αποψίλωσε από το κατάφυτο δάσος εκεί, το απροσπέλαστο για πολλά χρόνια σε οποιονδήποτε, σε ορισμένα τμήματα. Το είδαν από την τουρκική πλευρά, αντέδρασαν σε αυτή τη δραστηριότητα του Ελληνικού Στρατού ερχόμενοι να δουν τι γίνεται, μέσα όμως από τα δικά τους όρια.

Ανησυχία για τη θάλασσα

Τι θα γίνει αν η Τουρκία αρχίσει να προωθεί μετανάστες στο Αιγαίο; Ο κ.Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι “στην θάλασσα ήδη έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Εκεί βοηθά και το Λιμενικό Σώμα, ασφαλώς, που έχει έτσι αναβαθμίσει κάπως την αποτρεπτική του προσπάθεια, αλλά και πλωτές μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Ασφαλώς και είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα, αλλά κι εκεί νομίζω -προκύπτει αυτό και από το αποτέλεσμα- υπήρχε μεγαλύτερη αποτροπή αυτών που αποπειράθηκαν να εισέλθουν.

Επειδή υπάρχουν οι ενδείξεις ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η πίεση στα σύνορά μας, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, πολλώ δε μάλλον, το σενάριο της κατάληψης εδάφους…

…Είναι αλήθεια ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με υπερπτήσεις, με πύκνωση όλων αυτών των συμπεριφορών. Τα αναδεικνύουμε σε όλα τα όργανα στο πλαίσιο των Διεθνών Σχέσεων και των Διεθνών Συμμαχιών μας. Από κει και πέρα κάνουμε την προετοιμασία μας. Μεταξύ αυτών που κάνουμε είναι σε σχεδόν καθημερινή βάση συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον αρμόδιο Υπουργό, υπό τον συντονισμό βέβαια του Πρωθυπουργού, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε και τις κινήσεις που πρέπει από τώρα να κάνουμε.

Αν είναι «θερμό» το καλοκαίρι δεν το γνωρίζω. Θα προτιμούσα να είναι ένα θερμό καλοκαίρι για την τουριστική δραστηριότητα και στις δύο Χώρες. Αυτό θα ήταν ευχής έργο. Από κει και πέρα όμως, εμείς για να κάνουμε τη δουλειά μας. Ετοιμαζόμαστε και τίποτα παραπάνω.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016