Τα Σκόπια μπορεί να γίνουν σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά πως μπορούν να γίνουν μέλος της ΕΕ; Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί στην υπόθεση των συνταγματικών αλλαγών και της προσπάθειας της κυβέρνησης Ζάεφ να τοποθετήσει τη χώρα του υπό τη προστασία της Συμμαχίας, ωστόσο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, αποδεικνύουν ότι το γειτονικό μας κράτος έχει μείνει συγκλονιστικά πίσω.

Σύμφωνα με το άρθρο του Erol Rizaov  στο https://www.balkaneu.com το μέλλον της χώρας είναι “συγκλονιστικά αποθαρρυντικό”.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η ΠΓΔΜ -ο συντάκτης του άρθρου χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία”- θα χρειαστεί τουλάχιστον 70 χρόνια για να φτάσει οικονομικά στο μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ!

Σύμφωνα με τον Erol Rizaov “με μέσο ρυθμό ανάπτυξης  2,8%,που έχουμε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να θυσιάσουμε μερικές γενιές, να τις αφήσουμε να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας, ίσως ακόμη και για έναν αιώνα για να εξισωθούν με την Ευρώπη. Είναι μια αισιόδοξη αξιολόγηση, εάν οι χώρες της ΕΕ δεν επιταχύνουν σημαντικά την ανάπτυξή τους”, γράφει.

Παρόλα αυτά στην ανάλυση που κάνει επισημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον ευρωπαϊκό. Ο οποίος όπως εμείς καλά γνωρίζουμε δεν είναι σπαρμένος με λουλούδια…

Αυτό που προκύπτει από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και από την ανάλυση, είναι ότι τα βαφτίσια που τόσο επιθυμούν εδώ και 28 χρόνια, δεν λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα της ύπαρξής τους.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016