Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
28/11/2018 | 23:00 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

“Στην Αργεντινή τους “Ριχάρδους” τους έκλεινε η κοινωνία”! Στην Ελλάδα διαφημίζονταν στην τηλεόραση

Ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος γεννήθηκε στην Αργεντινή, γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα και την περίοδο που πέρασε τη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε ανύποπτο χρόνο, πριν καν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία συζήτηση που είχαμε, ήρθε η κουβέντα για τα “ενεχυροδανειστήρια” που είχαν “ξεφυτρώσει” σ΄ όλη την Ελλάδα. “Στην Αργεντινή μπορεί να υπήρχαν πολλά προβλήματα, αλλά τέτοια φαινόμενα δεν υπήρχαν. “Ενεχυροδανειστήρια” σαν κι αυτά που βλέπουμε εδώ ο κόσμος, κοινωνικές ομάδες, συνδικαλιστές τα έκλειναν”,μας είχε πει. Αυτά στην Αργεντινή. Στην Ελλάδα όχι μόνο λειτούργησαν αλλά “αγόραζαν” απίστευτα μεγάλο τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο στα μεγαλύτερα ελληνικά κανάλια, σε μια εποχή που όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να επιβιώσουν , όχι να διαφημιστούν.

Παρόλα αυτά χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια κρίσης για να υπάρξει έρευνα γι΄ αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε: ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός…Αν και στην περίπτωση Ριχάρδου χρυσός υπήρχε και με το παραπάνω… Φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα, στο όνομα της…επιχειρηματικότητας πολλοί προτιμούσαν να παριστάνουν ότι κοιμούνται.

Μετά από οκτώ χρόνια επιτέλους ξεκινά μια δικαστική έρευνα που όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει η αστυνομία θα ΄ναι μάλλον εύκολη…

 

Σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακριβώς αυτή την ώρα, εκτιμάται από την αστυνομία η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού των δύο πολυμελών κυκλωμάτων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51χρονο ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, είχε, σύμφωνα με την αστυνομία, αρχηγικό ρόλο μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του που είναι Τούρκος υπήκοος, συριακής καταγωγής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του επιχειρησιακού τομέα. Επικεφαλής του άλλου κυκλώματος ήταν 65χρονος Ελληνας χρυσοχόος.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, στις οποίες συνελήφθησαν 55 Έλληνες και 8 αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Σημειώνεται, ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας αστυνομικός, που υπηρετεί στην Αττική και ο οποίος είχε ρόλο πληροφοριοδότη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι ποσότητες χρυσού που διοχέτευαν τα δύο κυκλώματα στην Τουρκία και πιθανότατα και σε άλλες χώρες, όπως εκτιμά η αστυνομία, προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος. Σημειώνεται, ότι δύο κυκλώματα συνεργαζόντουσαν μεταξύ τους και «χτυπούσαν» τον χρυσό, κατά 1.000 ευρώ λιγότερα το κιλό από την αξία του ταμπλό. Μάλιστα, προχωρούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμα» και λειτουργούσαν με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, ενώ διακινούσαν σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο εγκληματικών ομάδων ήταν ότι, μέσω των οικονομικών μέσων που διέθεταν, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια, έναντι ελαχίστων χρημάτων, καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή, αδιαφόρου προέλευσης.

Η εξαγωγή του χρυσού προς την Τουρκία γινόταν, κυρίως, μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στην κατοχή ενός από τους δράστες που συνελήφθησαν, ο οποίος εργαζόταν σε τουριστικό λεωφορείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ, ένα χρυσό νόμισμα, καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 600.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα κέρδη που αποκόμιζαν τα δύο κυκλώματα τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων και άλλων ενεργειών, ενώ σημειώνεται ότι οι δράστες έκαναν μεγάλη ζωή. Επίσης, κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, οι δρτάστες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως, ενδεικτικά: «Ζάχαρη και Κίτρινο» ήταν ο χρυσός, «Fine» ο χρυσός 24 καρατίων, «ένα κομμάτι βαρύ» ήταν ένα κιλό χρυσός, «στρογγυλό» οι χρυσές λίρες Αγγλίας, «κορίτσια» οι χρυσές λίρες Αγγλίας, «μέταλλο/σίδερο» ο τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ, «ταξιδιώτες» το πακέτο που περιείχε χρυσό και χρήματα, «γραμμές» ήταν χιλιάδες ευρώ και «χαρτιά» τα χρήματα.

Από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ. Πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ. 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ. 1.121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ. 360 χρυσά νομίσματα. 18 πολύτιμες πέτρες. Δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ. 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας. Το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ. Επιταγές αξίας 60.500 ευρώ. 5 πυροβόλα όπλα. 15 κυνηγετικά όπλα. 2 αεροβόλα. 212 φυσίγγια. Μικροποσότητα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Για τοκογλυφία και άλλες βαριές κατηγορίες διώκονται οι συλληφθέντες για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού

Κατηγορίες για λαθρεμπόριο χρυσού αλλά και για τοκογλυφία περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, σε βάρος των συλληφθέντων για συμμετοχή στο κύκλωμα που εξάρθρωσε μετά από μεγάλη επιχείρησή της η αστυνομία.

Η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, περιλαμβάνει τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης