Η “μικρά και πτωχή ,πλην τίμια Ελλάς”, απ΄ ότι φαίνεται είναι “σωτήρας” μεγάλων αμυντικών αμυντικών βιομηχανιών, αλλά δεν το ΄χει καταλάβει για να το εκμεταλλευθεί και αναλόγως.

Το 2004 η παραγγελία των 30 F-16, είχε “ξεκολλήσει” την παραγωγή της Lockheed Martin  που εκείνη την περίοδο δεν είχε παραγγελίες για το αεροσκάφος “μπεστ σέλερ” της…

Τώρα η γαλλική εφημερίδα Les Echos γράφει:” Για την Dassault που από το 2016 δεν είχε λαβει νέες παραγγελίες για εξαγωγές, αυτό το συμβόλαιο έρχεται σε πολύ κρίσιμη στιγμη, καθως χωρίς νέες παραγγελίες δεν θα υπήρχε τίποτα να παραχθεί το 2025».

H εφημερίδα επισημαίνει ότι η ελληνική παραγγελία για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale είναι καθοριστικής σημασίας για την εταιρεία, η οποία προσπαθεί να εισχωρήσει σε μια ευρωπαϊκή αγορά που φαίνεται να κυριαρχείται από το αμερικανικά F-35 ή τα Eurofighter Typhoon. “ Με την Ελλάδα η Dassault γλιστράει στην πόρτα της Ευρώπης”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Les Echos.

Yπενθυμίζεται η εντυπωσιακή παραγγελία της Ινδίας για 36 μαχητικά Rafale το 2016 και για δώδεκα ακόμα το 2017, ενώ σημειώνεται ότι η γαλλική εταιρεία συμμετέχει σε δύο σημαντικούς διαγωνισμούς, σε Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίες επιθυμούν να ανανεώσουν το στόλο των μαχητικών τους που κατά κύριο λόγο αποτελούνται από αμερικανικά αεροσκάφη.

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι καθώς σε κάθε διαγωνισμό οι τρεις ευρωπαίοι ανταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με του γίγαντες Lockheed Martin και Boeing, είναι επιτακτική η ανάγκη εκτέλεσης του προγράμματος FCAS για γαλλο-γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη του μέλλοντος, προκειμένου να ενοποιηθεί η ευρωπαϊκή προσφορά”.

Ο πιο καλός πελάτης η Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά η αγορά των μαχητικών Rafale είναι πραγματικά χρήσιμη.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016