Με ανοιχτή επιστολή της , η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, καλεί την κυβέρνηση να διαμορφώσει “ένα νέο πλαίσιο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία προκειμένου να υπηρετήσει τον κρίσιμο ρόλο της τόσο ως εγγύηση της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας, όσο και σαν κρίσιμος βραχίονας για την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου”.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Τα ΕΑΣ, ένας βασικός πυλώνας της αμυντικής μας βιομηχανίας, έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση πλήρους απαξίωσης αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά ζητήματα λειτουργίας λόγω αφενός των καταστροφικών αποφάσεων και μεθοδεύσεων κυρίως της διορισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Διοίκησης Χρηστίδη-Βασιλείου, και αφετέρου της παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης και σχεδίου από τις ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή απευθύνουμε έκκληση για την αποκατάσταση της νομιμότητας και κανονικότητας στα ΕΑΣ που κυριολεκτικά διασαλεύτηκαν από τις επιλογές των διοικούντων. Πρόκειται για επιλογές, οι οποίες ελέγχονται και διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη για την νομιμότητά τους, την εγκυρότητα των αποφάσεων και των ακολουθούμενων διαδικασιών.
Πιο συγκεκριμένα:
Η παρούσα Διοίκηση έχει, ήδη, με σχετικές ενέργειες παραπέμψει στον Εισαγγελέα την υπόθεση της συνεργασίας των ΕΑΣ με την εταιρεία “ΣΟΥΚΟΣ ΡΟΜΠΟΤΣ” για την καταστροφή πυρομαχικών και ναρκών. Μια «συνεργασία» που χωρίς την εφαρμογή καμίας διαγωνιστικής διαδικασίας οδήγησε στην παράνομη και καταχρηστική εγκατάσταση μονάδας στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο από μια ιδιωτική εταιρεία. Με δαπάνες και των ΕΑΣ και χρήση του εξοπλισμού τους!!! Την ώρα που τα ΕΑΣ διαθέτουν στο ίδιο εργοστάσιο Ειδική Μονάδα Καταστροφής Πυρομαχικών-Ναρκών, η οποία τηρεί τις προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης TNT, κάποιοι αποφάσισαν «ετσιθελικά» να εκχωρήσουν το έργο αυτό σε συγκεκριμένο «προβληματικό» ιδιώτη… Πέρα από την εγκληματική αδρανοποίηση των ΕΑΣ σε μια σημαντική δυνάμει κερδοφόρα δραστηριότητα, σύμφωνα με μετρήσεις του Δημόκριτου οι ποσότητες ΤΝΤ στο έδαφος από την καταστροφή πυρομαχικών που υλοποιεί η εταιρεία “ΣΟΥΚΟΣ ΡΟΜΠΟΤΣ” αγγίζουν το 70% πιστοποιώντας την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα τόσο αυτής, όσο και της πρώην Διοίκησης των ΕΑΣ που τη «διόρισε» ως ανάδοχο. Μετά και τη συγκεκριμένη διαπίστωση σταμάτησε επιτέλους η λειτουργία της απαράδεκτης αυτής μονάδας.
Η εκποίηση κυριολεκτικά σε εξευτελιστικό τίμημα του Εργοστασίου της Ελευσίνας. Μία πώληση πέρα από κάθε νομιμότητα και έξω από κάθε λογική. Διαγωνιστική διαδικασία δεν προκηρύχθηκε ποτέ, ως τιμή πώλησης συμφωνήθηκαν τα 25.630.000 εκ.€ όταν η αξία του οικοπέδου βάσει γνωμάτευσης πιστοποιημένων εκτιμητών υπερβαίνει τα 40 εκ.€ ενώ με δεδομένη την μεγάλη ανάγκη αγοράς από τα ΕΛΠΕ, το τελικό τίμημα θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο. Τα ΕΑΣ επιβαρύνονται και όχι ο αγοραστής –κατά παρέκκλιση κάθε επικρατούσας πρακτικής– με α) τις υποχρεώσεις εργατικού δικαίου, β) το κόστος αποστρατικοποίησης, γ) καθώς και το σύνολο των δαπανών για φύλαξη, δημοτικά τέλη και άλλα απορρέοντα από το οικόπεδο έξοδα μέχρι να περατωθεί η αποστρατικοποίηση (άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί) που ανέρχονται μηνιαίως σε περίπου 100 χιλ.€ και καταβάλλονται από τον Απρίλη του 2017 για ένα εργοστάσιο που δεν τους ανήκει πια. Όλα αυτά έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα κριθούν εκεί. Η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. και το Σωματείο Εργαζομένων στο Εργοστάσιο των ΕΑΣ στην Ελευσίνα έχουν καταθέσει μήνυση, ο Εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για την απόδοση ευθυνών…
Οι πρωτοφανείς στα χρονικά των ΕΑΣ απολύσεις με όρους εκδικητικών διώξεων 5 διευθυντικών στελεχών, μίας εργαζόμενης και 3 δικηγόρων. Η Διοίκηση Χρηστίδη-Βασιλείου προχώρησε σε αναίτιες, καταχρηστικές και αδικαιολόγητες απολύσεις έμπειρων στελεχών της εταιρείας γιατί προφανώς δεν θα υλοποιούσαν επιχειρησιακά τους παραλογισμούς τους. Τη θέση τους έλαβαν πρόθυμοι –πάντα υπάρχουν τέτοιοι– να γνωμοδοτήσουν, να τεκμηριώσουν και να περατώσουν τις ολέθριες για τα ΕΑΣ επιλογές τους. Το γελοίο είναι ότι κάποιοι από αυτούς που συνεργάστηκαν και προσπάθησαν να ξεπλύνουν τη χειρότερη Διοίκηση, επιχειρούν σήμερα να εκμεταλλευτούν δήθεν ιδεολογικές και πολιτικές σχέσεις με τη νέα Κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσουν προσβάσεις. Αποσιωπούν τους «δεσμούς» που δημιούργησαν με τη διορισμένη από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Διοίκηση Χρηστίδη-Βασιλείου βλάπτοντας τα ΕΑΣ με ακραίο τρόπο για να υπηρετήσουν ιδιοτελή και αλλότρια συμφέροντα. Έχουν, όμως, γνώση και κρίση οι «φύλακες»…
Το ανθυγιεινό επίδομα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι καταβλήθηκε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη νόμιμη/θεσμική διαδικασία, δηλαδή η έκδοση σχετικής ΚΥΑ. Αυτή ήταν, άλλωστε, η τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν θωράκισε τίποτα θεσμικά ώστε όλα να είναι αμφισβητήσιμα. Κατά αυτόν τον τρόπο το επίδομα παραμένει στον αέρα και η νέα Κυβέρνηση πρέπει να το θεσμοθετήσει άμεσα. Ταυτόχρονα, και η ίδια η διαδικασία καταβολής του είναι προβληματική με αναίτιες εξαιρέσεις και διακριτική μεταχείριση σε βάρος εργαζομένων.
Tο περιβόητο και παράνομο Ασφαλιστήριο… Από την πρώτη σχεδόν μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η Διοίκηση Χρηστίδη-Βασιλείου ήθελε να εξασφαλίσει την μακρόχρονη κάλυψή της από πράξεις ή/και «παραλείψεις». Έτσι χωρίς κανένα διαγωνισμό, δίχως την απαραίτητη πρωτύτερη έγκριση των Μετόχων, Υπ. Οικονομικών & Υπ, Εθνικής Άμυνας, προχώρησαν στη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου αστικής ευθύνης με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, το οποίο ανανεώνονταν κάθε χρόνο και αφορούσε την κάλυψη του Δ.Σ. και κάποιων διευθυντικών στελεχών. Το κόστος για τα ΕΑΣ ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 150.000 € για ένα συμβόλαιο παράνομο σύμφωνα και με, το από 2017, πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Μετά από σοβαρές αντιδράσεις, η Διοίκηση Βασιλείου-Ροΐδη προχώρησε σε απόφαση Δ.Σ. για την υποβολή σχετικού ερωτήματος περί νομιμότητας του Ασφαλιστηρίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έφτασε πότε, ούτε από την τότε αλλά ούτε και από την παρούσα Διοίκηση!!! Είναι ξεκάθαρο και στον πλέον καλοπροαίρετο ή αδαή ποια είναι η σκοπιμότητα και η μεθόδευση για την υπογραφή και διατήρηση αυτού του συμβολαίου… που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει κάλυψη αστικής ευθύνης έως 5 εκ.€ και προστασία για τουλάχιστον μετά την αποχώρηση από τα ΕΑΣ!!!
Τέλος, η παράνομη πρόσληψη ακριβοπληρωμένων υποτιθέμενων συμβούλων χωρίς κανένα μετρήσιμο έργο είναι μια ακόμη ζημιογόνος πράξη, πρόκληση προς το τακτικό προσωπικό που έβλεπε τους μισθούς του να μειώνονται δραματικά στη λογική της υπερχρεωμένης εταιρείας ενώ το «πάρτυ» συνεχίζονταν από αυτούς που κλήθηκαν να εξορθολογίσουν την Επιχείρηση και να την οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Η εικόνα αυτή αδικεί τα ΕΑΣ, το ανθρώπινο δυναμικό και τη τεχνογνωσία που διαθέτουν. Αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μας ότι δύναται να αλλάξει άρδην, συνιστά εθνικό και αναπτυξιακό μας χρέος να αλλάξει ριζικά.

Τα ΕΑΣ, εδώ και χρόνια ταλανίζονται, με προβλήματα, στρεβλώσεις και παθογένειες εξωγενείς, ενδογενείς και «ενδότερες των έσω»… Η απαξίωση δεν αρμόζει σε μια στρατηγικής/εθνικής σημασίας Επιχείρηση που διαθέτει παραγωγική δυναμική, ανεξάντλητες δυνατότητες, συναίσθηση του καθήκοντος…

Απομένει, λοιπόν, να καταγραφεί εμπράκτως η πολιτική βούληση συνοδευόμενη από ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης και επανενεργοποίησης των ΕΑΣ, καθώς και σοβαρές και αποτελεσματικές Διοικήσεις που θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται ουσιαστικά από τα συναρμόδια Υπουργεία. Οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ σε μια τέτοια κατεύθυνση αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους πειραματισμούς αποτυχημένων, ακατάλληλων και επιρρεπών Διοικούντων.

Γραμματεία Τύπου Ο.Ε.Χ.Β.Ε.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016