“Που, πως και γιατί πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ σήμερα κιόλας”-Σ.Φενέκος

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την τακτική των τετελεσμένων. Θέτει σιγά, σιγά μικρούς στόχους που μας κάνουν να διολισθαίνουμε σε “μικρές” υποχωρήσεις… Έτσι φθάσαμε να λέμε ότι ακόμη και “μέσα” από τα 12 ναυτικά μίλια ,υποχωρούμε”, λέει ο Υποναύαρχος ε.α και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Στέλιος Φενέκος, στη συνέντευξη του στο Militaire.

“Και τι να κάνουμε”, είναι το ερώτημα.

“Αν αντιδράσουμε δυναμικά στην περιοχή που ακόμη και ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε διαφιλονικούμενη, τότε θα θεωρηθεί υπερβολική αντίδραση από τους ξένους. Αν λέγαμε ότι η χωρική μας θάλασσα εκτείνεται στα 12 ν.μ τότε η όποια αντίδραση μας είναι νόμιμη”, επισημαίνει ο κ.Φενέκος διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα “δυναμικής αντίδρασης” που δεν οδηγούν οπωσδήποτε σε πολεμική σύρραξη. Αυτά για όσους εύκολα θέτουν το ερώτημα “και τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο”;

“Για να φθάσεις στο σημείο να πατήσεις τη σκανδάλη σημαίνει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα του διεθνούς παράγοντα να σε υποστηρίξει όταν καταπατάται η κυριαρχία σου”, υποστηρίζει ο κ.Φενέκος. “Σήμερα κιόλας η κυβέρνηση πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε Ιόνιο και Κρήτη στα 12 ναυτικά μίλια. Κι όπου η Τουρκία προχωρήσει σε παραβίαση των 12 ν.μ με έρευνες, σε οποιαδήποτε περιοχή τότε να προχωρήσουμε κι εκεί στην επέκταση”, λέει και απαντά σ΄ όσους θέτουν την απειλή πολέμου από την Τουρκία.

Ο κ.Φενέκος λέει ότι οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία δεν πιστεύει ότι θα δούμε, από τους Ευρωπαίους.

Μιλά για τις συμμαχίες μας, επισημαίνοντας ότι η μόνη που μας έχει μείνει είναι η Γαλλία, με την οποία έπρεπε “χθες να ΄χουμε υπογράψει την αμυντική συμφωνία”.

Σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαχειρίζονται την ελληνοτουρκική κρίση.

Ο κ.Φενέκος μιλά για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης τους Στόλου, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να “φορτωθούμε” ξανά παμπάλαιο μεταχειρισμένο υλικό όπως στο παρελθόν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016