Το κείμενο και το ερώτημα που θέτει , γραμμένα από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τον θεσμό των ΕΜΘ αλλά και τα προβλήματα του. Στο τέλος του κειμένου υπενθυμίζει τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα…Όχι τυχαία.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο θεσμός των ΕΜΘ είναι ο μόνος θεσμός που ενώ κοντεύει να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του, εκκρεμούν για αυτόν και παραμένουν αδιευκρίνιστα τόσα πολλά θεσμικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα. Στα ανοικτά ζητήματα συνυπολογίζω τις τωρινές και τις μελλοντικές ατομικές και συλλογικές διεκδικήσεις των ΕΜΘ στις δικαστικές αίθουσες. Οι νομικές εκκρεμότητες και η απουσία θεσμικών κειμένων, διευκρινιστικών διαταγών και οριστικών λύσεων από το Κράτος και τα Επιτελεία, για τα χρόνια ζητήματα του θεσμού, σε συνδυασμό με την ενασχόληση με τα συνδικαλιστικά του θεσμού, ανθρώπων ύποπτα τοποθετημένων, ανθρώπων που υποφέρουν από φιλαυτία, ανθρώπων που αν και εκλεγμένοι από μικρό και άγνωστο αριθμό συναδέλφων, νιώθουν και δηλώνουν ότι τους ακολουθεί πλήθος ανάλογο με αυτό που ακολούθησε τον Ιησού, εντείνουν το πρόβλημα.

Έτσι, στις τάξεις των ΕΜΘ βασιλεύουν, η άγνοια και η σύγχυση σχετικά με πλήθος ζητημάτων διότι δυστυχώς, ο βασικός στόχος των συνδικαλιστών ΕΜΘ, αντί να είναι η βαθιά μελέτη, η πλήρης κατανόηση, η σωστή ερμηνεία και η καλύτερη επικοινωνία στους συναδέλφους, των προεδρικών διαταγμάτων, των νόμων, των άρθρων, των διαταγών κλπ., είναι η νίκη του συνδικαλιστικού εμφυλίου προς όφελος της ομάδας τους. Στα όπλα των «αντιπάλων», περιλαμβάνονται η λάσπωση, η ειρωνεία, η κάρπωση μιας ιδέας και η σύνταξη και αποστολή μιας επιστολής – πρότασης, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Και όταν τελικά κάποιο θέμα των ΕΜΘ, με κάποιο τρόπο λυθεί, ξεκινάει ο πόλεμος των πρωτοπαλίκαρων ΕΜΘ, για το ποιος τελικά την είχε μεγαλύτερη (την επιρροή στη λύση εννοώ), για την ανάδειξη και για την διαφήμιση του πατερούλη της νίκης.

Και επειδή τελευταία το ερώτημα, ποιοι ΕΜΘ θα γίνουν Υπολοχαγοί δημιούργησε σύγχυση μεταξύ των ΕΜΘ, ας δούμε τί ίσχυε, τί άλλαξε, τί περιμένουμε και τί ισχύει σήμερα.

Με το άρθρο 2 του ν.4494/2017, τροποποιήθηκε ο αποστρατευτικός βαθμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας ο οποίος μέχρι τότε ήταν ο βαθμός του Ανθυπασπιστή. Με το προεδρικό διάταγμα 16/2019 καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων σε Εθελοντές και Εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή που τίθενται σε αποστρατεία.
Στο άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 16/2019 ορίστηκαν οι προϋποθέσεις της απονομής του αποστρατευτικού βαθμού του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων στους Εθελοντές Μακράς Θητείας.

Με το ν.4609/2019 και ειδικότερα με το άρθρο 4, ορίστηκε ότι οι ΕΜΘ θα εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων και με προεδρικό διάταγμα θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας βαθμού Ανθυπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.

Από τις 3-5-2019, από τότε δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ ο ν.4609/2019, εκκρεμεί η έκδοση του προεδρικού διατάγματος στο οποίο θα αναφέρονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων σε Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας βαθμού Ανθυπολοχαγού, που τίθενται σε αποστρατεία.

Κλείνοντας, σχετικά με το ερώτημα του τίτλου του άρθρου, ποιοι ΕΜΘ θα γίνουν Υπολοχαγοί, η απάντηση είναι, ότι αυτό θα το μάθουμε όταν θα εκδοθεί το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της προαγωγής των Ανθυπολοχαγών σε απόστρατους Υπολοχαγούς. Μέχρι τότε δεν ξέρουμε. Το εν αναμονή προεδρικό διάταγμα μπορεί να είναι μια αντιγραφή των χαλαρών όρων και προϋποθέσεων του προεδρικού διατάγματος 16/2019, ή μπορεί, όπως θρυλείται, να κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Υ.Γ. Θυμίζω σε όσους ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά κοινά, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: Αλαζονεία, Ζηλοφθονία, Οργή, Οκνηρία, Απληστία, Λαιμαργία, Λαγνεία.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016