Η πώληση ελληνικών F-16 block 30,επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από ένα “νεκρό διάστημα” και δεν αφορά μόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης στις επαφές που είχε την τελευταία εβδομάδα στα ταξίδια του στο εξωτερικό διαπίστωσε ότι υπάρχει και δεύτερος πελάτης που ενδιαφέρεται πάρα πολύ σοβαρά για την αγορά ελληνικών F-16. Πρόκειται για την Κροατία η οποία μετά από το “κόκκινο φως” που άναψαν οι ΗΠΑ στην αγορά μεταχειρισμένων F-16 από το Ισραήλ, “καίγεται” να αγοράσει 12 F-16.

Τα ελληνικά block 30, είναι από τα καλύτερα μεταχειρισμένα που κυκλοφορούν στην αγορά και η Κροατία θέλει να τα εντάξει στο οπλοστάσιό της. Συγκεκριμένα ζητά 11 μονοθέσια κι ένα διθέσιο. Το μόνο αρνητικό στην πρότασή της είναι ότι θέλει να αποπληρώσει την αγορά σε βάθος 10 χρόνων. Ο ΥΕΘΑ έχει δώσει εντολή να καταθέσουμε δύο προσφορές στους Κροάτες. Η μία θα προβλέπει την πώληση των αεροσκαφών στην κατάσταση που βρίσκονται και η δεύτερη εκσυγχρονισμένα από την ΕΑΒ.

Το ενδιαφέρον των Κροατών δεν ακυρώνει την επιδιωκώμενη συμφωνία με τα ΗΑΕ, τα οποία ενδιαφέρονται για το σύνολο των ελληνικών F-16 block 30. O ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης, διαπίστωσε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι ,ότι το ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά των ΗΑΕ. Αναμένεται σύντομα να γίνουν συζητήσεις ξανά, οι οποίες μπορούν να “τρέξουν” γρήγορα, αφού σχετικά πρόσφατα τα αεροσκάφη έχουν αξιολογηθεί από αντιπροσωπεία των ΗΑΕ.

Ποιες είναι οι οικονομικές προσδοκίες από την πώληση; Περίπου 350 εκατομμύρια, τα οποία αναμένεται να διατεθούν στον “ταλαιπωρημένο” Στόλο. Ωστόσο υπάρχει και μια ακόμη μεγάλη “μαύρη τρύπα” που έχει σχέση με την ΠΑ. Δεν είναι άλλη από την αεροπορική εκπαίδευση ,η οποία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016