Υποστηριξε το militaire
Άποψη
10/08/2020 | 05:00 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

“Πάντα τα συμφέροντα καθορίζουν τις συνεργασίες”!

Γράφει ο Νίκος Γκρίμπας

Οι επόμενοι μήνες, ίσως και λίγα χρόνια, θα είναι οι σημαντικότεροι στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας και θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την θέσης της και την ισχύ της για το μέλλον.

Την ώρα που γραφόταν το άρθρο, ανακοινώθηκε και η συμφωνία ΑΟΖ, μερικής έστω, με την Αίγυπτο. Σημαντικό βήμα στην συνολική εικόνα, με θετικά και αρνητικά στοιχεία, όπως σε κάθε συμφωνία. Και οι δύο συμφωνίες ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο, εάν και απόλυτα θετικές, δίνουν επιχειρήματα σε Τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στόχος είναι το μάξιμουμ των πλεονεκτημάτων που μπορεί να αποκτήσει η χώρα μας για να εξασφαλίσει την ευμάρεια και την ισχύ της για το μέλλον. Χρειάζονται ρεαλιστικά και αποφασιστικά βήματα μέσα στα πλαίσια στρατηγικών συνεργασιών, άλλων βραχυπρόθεσμων και άλλων μακροπρόθεσμων.

Εάν δώσαμε ή θα χάσουμε, την τεράστια πλειοψηφία των αποθεμάτων της λεκάνης του Ηροδότου στην Αίγυπτο, τότε είναι μια πολύ κακή συμφωνία. Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε.

Πολλα λέγονται και γράφονται, αποσπασματικά και σε μεγάλο βαθμό αισθηματικά, χωρίς να δίνουν την μεγάλη εικόνα και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την μεριά μας για την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού οφέλους. Τα βήματα άρχισαν να γίνονται, εάν και δειλά.

Επόμενη πιθανή κίνηση η υπογραφή ΑΟΖ με την βουλή της Λιβύης και ανάλογα με τις κινήσεις της Τουρκίας, έτοιμες οι συμβάσεις για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Κύπρο.

Δυστυχώς η χώρα μας δεν φημίζεται για την οργάνωσή της , τον σχεδιασμό της και την πολιτική βούληση. Απαιτούνται διαπραγματευτές με όραμα , γνώση και εθνική ανεξάρτητη πολιτική.

Θα προσπαθήσω να δώσω μια ευρύτερη ανάλυση της κατάστασης χωρίς να μπαίνω σε βάθος καταστάσεων μια και θα έπρεπε να γραφτεί βιβλίο για να καλύψει όλες τις παραμέτρους.

Στον αμυντικό τομέα, τα συστήματα σαν ονόματα, αφορούν γνώστες του αντικειμένου.

Σαν πρώτη παρατήρηση να πω ότι η πτώση της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει μια τεράστια παρουσία με σημαντικότατες κινήσεις σε παγκόσμιο περίπου επίπεδο και με ευφυείς κινήσεις, θα έρθει με Πτώση της Οικονομίας της και διάλυση του εσωτερικού μετώπου σαν επακόλουθο, μεταξύ των πολλών αντιμαχόμενων εσωτερικών οντοτήτων.  Αυτός πρέπει να είναι στόχος μας.

Μέχρι τότε απαιτείται  ισχυροποίηση της Οικονομίας μας, ανάπτυξη συμμαχιών με κοινά συμφέροντα, δυναμική παρουσία στους οργανισμούς που μετέχουμε, ισχυροποίηση των Ενόπλων δυνάμεων με ταυτόχρονη ανάπτυξη Αμυντικών Τεχνολογιών και Συστημάτων και αλλαγή στάσης έναντι της Τουρκίας με μια πιο επιθετική πολιτική ανάλογων τετελεσμένων και διεκδικήσεων.

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σ έναν κόσμο που αλλάζει, η Αμερική κάνει την στρατηγική της στην Ασία βλέποντας σαν βασικό αντίπαλο την Κίνα, προσπαθώντας να πάρει με το μέρος της την Ρωσία χρησιμοποιώντας πολίτικες μαστίγιου και καρότου, όπως συχνά γίνεται. Η Αρκούδα θα πρέπει να αποκτήσει χαλινάρι αλλά και δάσος για να τρώει, στα πλαίσια του ζωολογικού κήπου της Αμερικής.

Η αποχώρηση σε κάποιον βαθμό της Αμερικής από την ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν θα ξοδεύει τόσα πολλά,  αφήνει περιθώρια σε τοπικούς παίκτες.

Η Τουρκία κάνει τα πάντα και με σχέδιο για να αποκτήσει Περιφερειακή ισχύ , έχει όραμα και έχει βρει ή εξασφαλίζει τους πόρους για την επέκταση της. Τα πράγματα Δεν θα είναι όμως τόσο εύκολα για αυτήν. Το μέτωπο των εχθρών της ήδη είναι μεγάλο. Η οικονομία της πολύ προβληματική. Οι φωνές κατά του Ερντογάν μεγαλώνουν, πάρα πολλοί είναι ακόμη φυλακή.

Στην ίδια κατάσταση είναι και Ρωσία που σε μεγάλο βαθμό και στρατηγικό πλαίσιο, βρίσκονται σε συνεννόηση. Καλύτερα να μοιραστούν οι δυο τους την πίτα που αφέθηκε, πάρα να επιτρέψουν να μπει κάποιος άλλος. Το παιχνίδι έχει αρχίσει και το παίζουν καλά και σκληρά μεταξύ τους.  Κονταροχτυπιούνται, αλλά μεταξύ τους.

Ο νέος παράγοντας που εισέρχεται δυναμικά στην περιοχή είναι η Γαλλία. Για αυτήν θα είναι θέμα επιβίωσης η πολιτική για την ισχυρή παρουσία της στην Μεσόγειο που ενώνει Αφρική και Μέση Ανατολή, ιστορικές περιοχές συμφερόντων της. Πάνε να την βγάλουν Τούρκοι και Ρώσοι, εκτός κάδρου. Για αυτό και είναι σημαντική η Στρατηγική της σχέση με την Ελλάδα.

Η Γαλλία είναι η Στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης ενώ η Γερμανία η Οικονομική. Τα συμφέροντα της Γερμανίας συμβαδίζουν με την Τουρκία σαν πιο μεγάλη χώρα τόσο πληθυσμιακά όσο και οικονομικά, αλλά και τον διευρυμένο χώρο που επηρεάζει. Η Τουρκιά έχει όραμα και επιρροή, η Ελλάδα όχι.

ΟΙ εξελίξεις όμως τρέχουν άμεσα και οι ευκαιρίες είναι καταπληκτικές για την χώρα μας.

Η εικόνα ανά χώρα και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, έχουν ως εξής :

ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο βασικός παράγοντας προώθησης των Ελληνικών θέσεων, αρκεί να μπορούμε να διαπραγματευτούμε δυναμικά  και να μην ενδώσουμε σε συμβιβασμούς και πολιτικές ενδοτισμού που έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά από συγκεκριμένα πρόσωπα, σε όλο το φάσμα των Πολιτικών κομμάτων εξουσίας, αλλά και οικονομικά συμφέροντα, που τα έφτιαξε η Αμερική.  Είναι πάρα πολλοί αυτοί που παρακαλούν και επηρεάζονται.. δυστυχώς.

12ΝΜ

Λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταλάβει την σημασία και την σπουδαιότητα που έχει πλέων η Θράκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα για την στρατηγική της.

Είναι Τεράστια τα συμφέροντά τους στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης , της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.

Οι άξονες είναι δύο 1. Στρατιωτικοί –Γεωπολιτικοί 2. Οικονομικοί-Γεωπολιτικοί

  1. Τα τρία λιμάνια θα γίνουν πύλες για την θαλάσσια υποστήριξη του άξονα από την Ελλάδα έως τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης γενικότερα. Οι στρατιωτικές ασκήσεις ήδη έχουν αρχίσει κα ισχυρές δυνάμεις θα αποβιβάζονται στην Αλεξανδρούπολη με προορισμό τα βόρεια.

Στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ο άξονας Ελλάδας Κύπρου θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην παρουσία δύναμης για την παρακολούθηση και έλεγχο του ρωσικού στόλου που πλέων έχει σημαντική παρουσία στην περιοχή. Τα αγαθά από την Ασία έρχονται μέσω του Σουέζ.  Η Ελλάδα αποκτά πιο Στρατηγική θέση.

Σε δεύτερο επίπεδο ο άξονας Αλεξανδρούπολη Μούργας παρακάμπτει τα Δαρδανέλια και ενώνει Μαύρη θάλασσα με Αιγαίο. Σημαντική εναλλακτική των στενών που προσπαθεί να κοντρολάρει η Τουρκία. Η Αλεξανδρούπολη με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας , γίνονται άξονας για την Μαύρη θάλασσα.

  1. Ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος για Φυσικό αέριο που άδειασε στον Πρίνο είναι δώρο Θεού, μπορούν ν αποθηκευτούν ένα δις κυβικά μέτρα  σχιστολιθικού αερίου από την Αμερική , προμηθεύοντας εναλλακτικά όλες τις παραπάνω χώρες και κάνοντας τες λιγότερο εξαρτημένες από την Ρωσία. Η σύνδεση με άλλους αγωγούς και δίκτυα δίνει τεράστιες προοπτικές στο μέλλων. Φυσικά ο πλωτός σταθμός και νέοι αγωγοί θα παίξουν καταλυτικό ρόλο. Το Αμερικάνικο σχιστολιθικό θα ανακόψει την εξάρτηση από την Ρωσία. Η εύρεση νέων κοιτασμάτων σε Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, Λιβύη και Ελλάδα αλλά και η μεταφορά άλλων με τον East Med συμπληρώνει την εικόνα.

Όλη αυτή η περιοχή θα πρέπει να είναι απόλυτα προστατευμένη καθώς και ο δρόμος των καραβιών προς αυτήν.

Η ευρύτερη περιοχή Πρέπει να είναι ελληνικά χωρικά ύδατα και φυσικά είναι επιτακτική η αύξηση των χωρικών υδάτων τόσο στο χερσαίο τμήμα όσο και στα γύρω νησιά και νησίδες όπως η Θάσος η Σαμοθράκη και φυσικά η Ζουράφα.

Δεν θα ήθελε Ρωσικά η άλλα πλοία και υποβρύχια να πλέουν στην περιοχή.

Ανάλογα όλος ο διάδρομος από τα Κύθηρα αλλά και σε όλο το Αγκαίο θα πρέπει να έχει 12 νμ. Μην ξεχνάμε και την Ρεβηθούσα αλλά και την ισχύ την Ελληνικών πλοίων LNG.

Οι διάδρομου ενέργειας ΠΡΕΠΕΙ να είναι προστατευμένοι !

Τα Οικονομικά συμφέροντα και μάλιστα αυτά που δένουν με τα Γεωστρατηγικά είναι υπεράνω όλων και η Αμερική τα υπερασπίζει με πυγμή.

Στρατηγική Ελλάδας

Θα πρέπει οπωσδήποτε προτού υπογραφούν οι παραχωρήσεις να συμφωνήσει για την επέκταση στα 12 νμ σε όλο το Αιγαίο με τους Αμερικανούς.  ΟΧΙ μερική ανακήρυξη ! Ίσως 10 νμ στα νησιά  από την Λέσβο έως την Κω. Τα 12 νμ σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Κρήτη, αποκλείουν  με ακόμη ένα τρόπο το Τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Θα αφεθούν δίοδοι που θα αφορούν μόνο την Τουρκία στα ανατολικά και αυτές περιορισμένες. Η Τουρκία θέλει να αυτονομηθεί και αυτό την κάνει πιθανό αντίπαλο στους Αμερικανούς.

Στον τομέα των νέων αγωγών και διαχείρισης του φυσικού αερίου καλό θα ήταν να γίνει μια Ελληνοαμερικάνικη εταιρεία που θα προμήθευε τα Βαλκάνια σε πρώτη φάση.

Επίσης η παροχή του φυσικού αερίου στην Β Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί σε προνομιακές τιμές για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Φυσικά η μεταφορά θα γίνεται με Ελληνικά πλοία LNG από την Αμερική.

Τα κοινά συμφέροντα είναι πολλά. Ασκήσεις θα γίνονται στον Έβρο με μονάδες των Αμερικανών που εκτίμησαν τα Leopard  και θα μας παραχωρήσουν Bradley, ώστε να υπάρχουν ανάλογες δομές που θα προστατεύουν και την περιοχή. Για αυτό και τα αμερικανικά ελικόπτερα στον Βόλο. Τα Ελληνικά Apache με βασικό στόχο  τα τανκς της Τουρκίας τον Έβρο είναι εκεί, παλαιότερα έβλεπαν την Βουλγαρία. Η Γεωγραφία δεν αλλάζει.

ΑΟΖ

Δεν θα επεκταθώ πολύ, είναι νόμος του Αμερικάνικου κράτους η υπεράσπιση και δημιουργία του East Med, σε συνάρτηση με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα θα πρέπει να συμφωνηθούν λύσεις και μετά να επιβληθούν στην Τουρκία. Απαιτούνται Ελληνικές προτάσεις και συμφωνίες. Αλλιώς θα έχουμε συμβιβαστικές λύσεις μοιρασιάς.

Στρατηγική

Ελλάδα και Κύπρος δρουν σαν ένα. Η διαφαινόμενη πολιτική ότι η Κύπρος είναι άλλη χώρα και δεν μας αφορά είναι άκρως επικίνδυνη.  Η παρουσία της Ελλάδας με ναυτικές δυνάμεις στο νησί είναι επιβεβλημένη, έτσι η Ελλάδα δείχνει ισχύ και επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι φοβικές πολιτικές, τέλος. Τι θα κάνει δηλαδή η Τουρκία που δεν κάνει ήδη. Και για ότι κάνει θα έχουμε μια ανάλογη απάντηση. Οι συμμαχίες θα μας βοηθήσουν.

Θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας Κύπρου, με σκοπό την τελική διαπραγμάτευση και οριστική απόσυρση του Τουρκολιβυκού μνημονίου με ανάλογη μετατροπή των ορίων, στα πλαίσια που θα καλύπτουν τα ευρύτερα συμφέροντα.

Φυσικά όπως γράφει και ο Αμερικανικός νόμος, στενές σχέσεις με το Ισραήλ , χωρίς ενδοτισμό και πολύ προσοχή στην διείσδυσή του στα ελληνικά δρώμενα.

Η πίεση για την λήψη μέτρων από την Αμερική για τους S-400 όπως οφείλουν, πρέπει να γίνει στόχος. Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε σε πολύ δύσκολή θέση την Τουρκική οικονομία. Οι εκλογές είναι κοντά, θα δούμε.  Τα λόμπι πρέπει να δουλέψουν.

ΑΜΥΝΤΙΚΑ

ΟΙ σχέσεις είναι δεδομένες και οι επιρροές πολύ μεγάλες στο Ελληνικό σύστημα. Απαιτείται ισχυρή διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα πάρουμε 24 F-35  το 2024 και ότι άλλο απαιτηθεί, το θέμα είναι , για όλα αυτά που δίνουμε, τι λαμβάνουμε.. ελάχιστα θα έλεγα.

Η Ελλάδα πρέπει να μπει στις χώρες που λαμβάνει δωρεάν στρατιωτική βοήθεια, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.  Σημαντικά οπλικά συστήματα πρέπει να μας παραχωρηθούν, όπως και οι άδειες για εξελιγμένα οπλικά συστήματα, εάν δεν θέλουν να τα πάρουμε από αλλού. Ένα από αυτά ο LRASM, Long Range Anti Ship Missile, όπως και ο διάδοχος του ATACMS.

H    παραχώρηση ιπτάμενων τάνκερ KC-10 πρέπει να γίνει δεκτή. Τέσσερα με πέντε αεροσκάφη πρέπει να αποκτηθούν, μια και μπορούν να έχουν και μεταφορικό ρόλο, βλέπε Κύπρο.

Θα πρέπει σταδιακά να παραλάβουμε, εάν θέλουμε και δύο με τέσσερα Arleigh Burke, που εάν τα πάρουμε άμεσα και με τα όπλα που θέλουμε, η δεύτερη παρτίδα Γαλλικών φρεγατών, μπορεί να αναβληθεί, σύμφωνα με την πρόταση που περιγράφω παρακάτω.

ΓΑΛΛΙΑ

Η τεράστια επέκταση και επιρροή της Τουρκίας στην Αφρικανική ήπειρο αλλά και στην Μέση ανατολή και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε συνάρτηση με τις διεκδικήσεις στην Μεσόγειο και την Λιβύη, την καθιστούν ίσως τον μεγαλύτερο Εχθρό της Γαλλίας. Πρόσφατα η Τουρκία παίζει και στην κεντρική Αφρική. Πήγε στον Νίγηρα, νότια της Λιβύης και προμηθευτή του πλουτωνίου της Γαλλίας η οποία εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια κατά 90 %! Δεν παίζεις με αυτά.

Για πρώτη φορά ίσως η Γαλλία έχει τόσο ανάγκη και κοινά συμφέροντα με τη Ελλάδα.

Οι δράσεις και η Στρατηγική συνεργασία θα πρέπει να συμφωνηθούν στο ανώτατο επίπεδο και να γίνουν οι ανάλογοι σχεδιασμοί. Πολλά θα μείνουν μυστικά και θα αφορούν και την Κύπρο.

Η αμυντική συνεισφορά σε αυτό το πλαίσιο, της Γαλλίας προς την Κύπρο θα είναι πολύ σημαντική. Μόνο η Γαλλία ως ένα βαθμό, μπορεί να εξασφαλίσει την Άμυνα της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση εμπλοκής της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο με τους Τούρκους. Η παρουσία τους στο νησί θα ενισχυθεί και με χερσαίες δυνάμεις που δεν θα επιτρέπουν εισβολή. Ταυτόχρονα θα γίνει ναυτική βάση.

Η εμπλοκή της Total σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, που πρέπει να μείνουν Ελληνικά, μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις με αγορά οικοπέδων που θα αμφισβητήσει η Τουρκία. Μπορεί να πάρει και τα οικόπεδα 15 και 20 και ίσως και τα νέα που δημιουργούνται με την υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μόνο η Γαλλία και η Αμερική μπορούν να τα υπερασπίσουν.

Συμφωνίες θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εμφανιστούν ανταγωνιστικές των σχέσεων μας με Αμερική. ΝΑΤΟ, Γερμανία.

Στην Λιβύη θα μπορούσαμε να κάνουμε διάφορες κινήσεις σε συνεργασία. Ένα τραβηγμένο σενάριο είναι η απόβαση Γάλλων στα λιμάνια μόνο της Τρίπολης και της Μισράτα και Ιταλών και Ελλήνων και ίσως και άλλων στην Σύρτη και Βεγγάζη, στα πλαίσια των οδηγιών του ΟΗΕ για μη εμπλοκή τρίτων και προμήθεια όπλων,  σκοπός ο έλεγχος των λιμένων μόνο, σαν επέκταση της επιχείρησης IRINI. Θα έφερνε την Τουρκία αλλά και τους Ρώσους σε δύσκολη θέση, με την Ευρώπη να παίρνει επιτέλους θέση. Αμερική και Γερμανία πρέπει να συμφωνήσουν.  Το  θέμα είναι τι λύση θέλουν ή θέλουμε, μάλλον μια ενιαία Λιβύη , βασισμένη αρχικά στην βουλή σαν οικουμενική και αργότερα να παν σε γενικές εκλογές. Τούρκοι και Ρώσοι, έξω. Αυτό ήταν το μήνυμα των Αμερικανών.  Σαν επέκταση αυτού, η άδεια για παρουσία στα λιμάνια θα μπορούσε να ζητηθεί από την βουλή, βγάζοντας εκτός Σαρατζ και Χάφταρ, σαν αντίπαλα μέρη.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να γίνουν πάρα πολλά τόσο σε υποστήριξη θέσεων τόσο και σε κοινές αποφάσεις εναντίων της Τουρκίας όπως υποχρεωτική αναγνώριση της  Κύπρου από την Τουρκία, μη αποδοχή Τελωνειακής ένωσης Τουρκίας κλπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εισβολή και κατοχή της Κύπρου είναι θέμα και η τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου την αφορούν άμεσα.

Σίγουρα μπορεί να γίνει η  μοναδική πραγματικά Στρατηγική συνεργασία της χώρας μας.

ΑΜΥΝΑ

Σε αυτά που μπορούν να ειπωθούν σε πρακτικό επίπεδο, οι στρατηγικές σχέσεις με τα ανάλογα όπλα, πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο.

Η συμφωνία  των φρεγατών   Belh@rra πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα να επεκταθεί. Μπορεί ν ακολουθήσει η ναυπήγηση τεσσάρων των 5500 τόνων στα Ελληνικά ναυπηγία. Μια άτυπη συμφωνία για δύο συν τέσσερεις φρεγάτες από την Γαλλία και αργότερα τέσσερεις συν τέσσερεις από την Αμερική, μπορεί να γίνει. Αυτή την δεκαετία Γαλλία, την επόμενη Αμερική. Τα επόμενα υποβρύχια επίσης θα μπορούσαν να είναι Γαλλικά ανάλογα την στάση της Γερμανίας. Δύο υποβρύχια που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα για την Κύπρο, μπορούν να κάνουν την διαφορά για την Γαλλία, εάν δεν δεχθεί να της τα δώσει η Γερμανία. Θα πάμε για μια συνολική αγορά πχ τριών για την Ελλάδα και δύο για την Κύπρο, σύνολο πέντε.  Με τέτοια προοπτική η Γαλλία θα μπορούσε να επενδύσει στα Ελληνικά ναυπηγία. Εξαρτάται τι θέλουμε εμείς.

Θα πρέπει η Γαλλική πλευρά να γίνει πιο δημιουργική και ευέλικτη. Η αφαίρεση πχ περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, (από την συνολική προσφορά των 2,8 δις που είναι μειωμένη γιατί αντί για επτά χρόνια υποστήριξης το κάναμε τρία) για κόστη ανάπτυξης 250 εκ, παρακολούθησης έργου 60 εκ και προσαρμογής του RAM 90 εκ !!!, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ή να δοθούν πίσω με ανάλογες προτάσεις, όπως

  1. Η παραχώρηση περίπου 13 Mirage 2000D, σε συνδυασμό με αγορά περισσοτέρων   SCALP τόσο για τα αεροσκάφη όσο και για τα υποβρύχια μας , που θα μπουν στην αγορά των φρεγατών. Τα νούμερα θα βρεθούν και να είναι κοντά στα 3 δις.
  2. Εάν υπάρχει ενδιαφέρων για μεταχειρισμένα RAFALE, θα μπορούσαμε να πουλήσουμε στην Κύπρο τα παλαιότερα Mirage 2000. Από τα 20 ( 18 συν 2 εκπαιδευτικά),  που έχουμε θα μπορούσαμε να πουλήσουμε 12 συν 2 εκπαιδευτικά και τα υπόλοιπα σαν ανταλλακτικά.  Εάν το συνολικό κόστος για 20 RAFALE έφτανε το 1 δις ευρώ ( με εκπαίδευση, οπλισμό,  FOS κλπ ), μείον τα 300 των φρεγατών και τα 200 της πώλησης στην Κύπρο θα άφηνε μια συμφωνία 3,3 δις  στο τέλος (2,5 συν 0,8) ή 3,5 στο σύνολο με τα 0,2 από την Κύπρο, για τις 2 φρεγάτες και τα 20 Rafale, παραδοτέα άμεσα. Όχι άσχημα και για τις δύο πλευρές αφού επιτέλους θα αφήσει παράθυρο για αγορά στο μέλλων της πιο εξελιγμένης έκδοσης. Για την Κύπρο εάν και τα δικά μας Mirage δεν θα έχουν σημαντικές επιδώσεις σε αποστολές Αέρα-Αέρα, θα μπορούν να αναχαιτίζουν αλλά και να μεταφέρουν Exocet που θα αγοραστούν από την Κύπρο,   μαζί με FOS.
  3. Παραχώρηση των δύο Lafayette που δεν θα εκσυγχρονίσει η Γαλλία, αλλά θα μπει και σε αυτές νέο σόναρ από τους Γάλλους  θα αφαιρεθεί όμως όλος ο υπόλοιπος σχεδόν ηλεκτρονικός εξοπλισμός συν τα πυροβόλα και θα εκσυγχρονιστούν μαζί με τις τέσσερεις MEKO, συν την προσθήκη και αγορά δύο κάθετων εκτοξευτών MK41 από μέρους μας και δύο Oto Melara και δύο Phalanx από τα υπάρχοντα σκάφη του ΠΝ που θα αποσυρθούν. Τα Crotale μπορούμε να τα κρατήσουμε προς ενίσχυση της Α-Α άμυνας των ναυστάθμων.  Γαλλικά Ραντάρ AESA, NS 100 μπορούν να τοποθετηθούν και στις έξι.
  4. Η δωρεάν άμεση παραχώρηση μιας FREΜM μέχρι την παράδοση και της δεύτερης φρεγάτας μας.
  5. Η απόκτηση παράκτιων συστοιχιών EXOCET block 3 για τα νησιά του νότου, Ρόδο Κάρπαθο και  Κρήτη ίσως και στο Καστελόριζο, θα έδινε άμεσα σημαντικό πλεονέκτημα στην άμυνα. Μάλιστα οι πύραυλοι που θα προορίζονται για τις δύο φρεγάτες, μπορούν να παραδοθούν άμεσα σαν απόθεμα. Όταν απειλείσαι άμεσα, δρας.

Αυτά που μπορούμε να κάνουμε με την Γαλλία σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, νέων σχεδιασμών όπλων, κοινή συμμετοχή, δορυφορικές τεχνολογίες και πληροφορίες, ηλεκτρονικός πόλεμος και πολλά ακόμη , είναι στο τραπέζι και στο χέρι αυτών που θα διαπραγματευτούν το βάθος της συνεργασίας.

ΙΣΡΑΗΛ

Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν τον ομφάλιο λώρο του Ισραήλ με την Δύση, απομονωμένο σ ένα εχθρικό περιβάλλον.

Ο East Med. Που κάποτε θα γίνει, δίνει σ αυτόν τον ομφάλιο λώρο Γεωστρατηγικές και Οικονομικές προεκτάσεις. Το Ισραήλ Δεν θα ήθελε φύλακα και αφεντικό την Τουρκία, στην περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι έχουν πολύ καλές οικονομικές σχέσεις.

Οι τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε είναι πολλοί και ήδη η παρουσία στον Αμερικανικό παράγοντα γίνεται σε συνεννόηση. Ο ρόλος του στο να πληγεί η Οικονομία της Τουρκίας αλλά και η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζει με την ταυτόχρονη υποστήριξη των Κούρδων, για δικούς του λόγους, μπορούν να μας βοηθήσουν.

Φυσικά θέλει πολύ προσοχή. Το Ισραήλ σαν Δύναμη Ισχύος, αλλοτριώνει σε πολλά επίπεδα τις χώρες που μπαίνει. Πρέπει να το κρατήσουμε στις αποστάσεις που χρειάζονται.

ΑΜΥΝΑ

Οι προτάσεις που έχουν εμφανιστεί ως τώρα δεν είναι καθόλου καλές. Ακόμη και η εγκατάσταση ραντάρ και ηλεκτρονικών μέσων σε Κρήτη και Κύπρο, πρέπει να είναι κάτω από τον Απόλυτο Έλεγχο της Ελλάδας. Μόνο έτσι είμαστε εμείς η δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου και όχι το Ισραήλ. Είναι απαράδεκτο για μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να απωλέσουμε αυτήν την ΙΣΧΥ.

Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό τυφέκιο μάχης και το Εθνικό τζιπ. Απαράδεκτα και μη χρειαζούμενα.  Το ίδιο μη πρακτική είναι και η πρόταση για την αεροπορική εκπαίδευση.

Η πρόταση για τα APACHE είναι πολύ πιθανή εάν απαιτείται άμεσα. Στην περίπτωση που τα ανταλλακτικά που μας παραχωρήσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρκούν για κάποια χρόνια, τότε πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κατασκευάσουμε εμείς στα ηλεκτροπτικά τουλάχιστον με σκοπό να δούμε αντικατάσταση τους στα APACHE και τα KIOWA στο μέλλον, μια και θα είναι πάνω από 80 συστήματα !

Αντίθετα βέβαια υπάρχουν οπλικά συστήματα που τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν την διαφορά. Τέτοια είναι

  1. Ο πύραυλος SPIKE NLOS, που θα δώσει σημαντικές δυνατότητες

Α. Για τον Στρατό ξηράς , σε αντιαποβατικούς ρόλους στα νησιά, με ακτίνα 25 χλμ , θα έπληττε σε πολλές περιπτώσεις τις εχθρικές δυνάμεις ενώ είναι ακόμη στο έδαφος τους, θα έπλιταν και σκάφη επιφανείας με μεγλαλη ακρίβεια!  Επίσης η αντιαρματική έκδοση NG στον Έβρο θα δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα

Β. Για την Αεροπορία στρατού θα έφερνε επανάσταση στις δυνατότητες πλήξης σημαντικών στόχων από τα APACHE.    Ίσως και τα Kiowa Warrior.

Γ.  Στο πολεμικό ναυτικό θα μπορούσε να εξοπλίσει τα ελικόπτερα αλλά και να εγκατασταθεί στις κανονιοφόρους, παρέχοντας τους νέες δυνατότητες τόσο εναντίων σκαφών όσο και εναντίων παράκτιων στόχων και υποστήριξη των αμφίβιων καταδρομών.

Δ. Θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα τρία μεγάλα περιπολικά Ισραηλινής κατασκευής του Λιμενικού.

  1. Στον Έβρο τα Leopard Πρέπει να φέρουν το σύστημα κατά πυραύλων TROPHY. Έτσι θα είναι μια σημαντική απειλή για την Τουρκία που πήρε το μάθημα της στην Συρία.
  2. Πυραύλους που αφορούν τα F16.
  3. Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως το σύστημα LORA που μπαίνει και σε container και ακτίνα τα 400 χλμ.
  4. Συστήματα που θα αναπτυχθούν από κοινού, όπως λύσεις εναντίων UCAV, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ.

Το Ισραήλ είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα επιδιώξει, κάτω από άλλες συνθήκες, την συνεργασία με την Τουρκία.

Διείσδυση και επιρροή του Ισραήλ στην Ελληνική πολιτική και οικονομική κατάσταση πρέπει να αποφευχθεί.  Συνεργασίες με αμοιβαία οφέλη, σίγουρα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

Οι δύο αυτές χώρες είναι το αντίβαρο της Τουρκίας. Οι σχέσεις τους καθόλου καλές και μπορούν ν ανταγωνιστούν σε πάρα πολλά επίπεδα.

Με την Ελλάδα έχουν κάθε συμφέρων να συνεργαστούν. Τα ΗΑΕ μας έχουν βοηθήσει σημαντικά και στην άμυνα. Οι οικονομικές σχέσεις που μπορούμε να συνάψουμε και με τις δύο χώρες , μπορούν ν αλλάξουν το προφίλ της χώρας, αρκεί να είμαστε σοβαροί και σταθεροί στις σχέσεις μας.

Οι επενδύσεις που μπορούν να κάνουν είναι τεράστιες και σε πάρα πολλούς τομείς. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό για την επιστροφή χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Με την Σαουδική Αραβία θα μπορούσαμε να δούμε πολλούς τομείς στον χώρο της ιατρικής, με την κατασκευή τουλάχιστον μιας υπερσύγχρονης μεγάλης μονάδας που θα εξυπηρετούσε ανάγκες δικές τους αλλά και με παγκόσμιες προεκτάσεις. Η γενετική επίσης. Ίσως και ένα νοσοκομείο για όλους τους τραυματίες και ανάπηρους από τους περιφερειακούς πολέμους με επιδότηση της ΣΑ, αποκατάσταση ψυχική και σωματική, πρόσθετα μέλη, έρευνα για τεχνητά μέλη κλπ. Κάποιοι πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν προτάσεις και σχέδια !

Ο τομέας της ενέργειας αλλά και της πράσινης οικονομίας είναι ένας άλλος. Η ναυτιλία , η αεροδιαστημική και οι δορυφόροι , μιας και η ΣΑ έχει τον Hellas SAT, η εκπαίδευση, ο ναυπηγός τομέας, η πληροφορική , τα ηλεκτρικά οχήματα και πολλοί ακόμη.

Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης τεράστιες δυνατότητες στους ίδιους και ακόμη περισσότερους τομείς. Η έρευνα και η Ανάπτυξη θα ήταν σημαντικός τομέας. Η σύνδεση του Αραβικού με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, ένας άλλος.

Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε πάρα πολύ και στον τομέα της Άμυνας σε πολλά επίπεδα. Επενδύσεις στα ΕΑΣ για την κατασκευή προηγμένων όπλων και πυραύλων, στα ηλεκτρονικά και στην συντήρηση αεροσκαφών σε συνεργασία με την ΕΑΒ μιας και έχουν την βάση συντήρησης από την Lockheed Martin στην περιοχή τους.

Θα μπορούσαν να είναι ο πρώτος πελάτης της εκπαιδευτικής βάσης στην Καλαμάτα. Άλλος ένας λόγος να μην γίνει από το Ισραήλ.

Οι δύο αυτές χώρες μπορούν να ενισχύσουν την μάχη κατά της Τουρκίας σε πολλούς τομείς που μπορούν εύκολα να προκύψουν από τις γενικές κατευθύνσεις αυτού του άρθρου.

Πρέπει να δώσουμε τεράστια βαρύτητα στην ανάπτυξη των σχέσεων και με τις δύο χώρες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Με την Αίγυπτο κάναμε το πρώτο βήμα για την ΑΟΖ, το δεύτερο θα είναι πολύ δύσκολο.

Η κοινή θέση εναντίων της Τουρκίας και ο φόβος της επιρροής των Αδελφών Μουσουλμάνων, με την παρούσα κατάσταση μας δίνει σημαντικές προοπτικές συνεργασιών.

Ελληνικές εταιρείες καλό είναι να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά στην μεγάλη αγορά της Αιγύπτου. Μπορεί να αποτελέσει λαμπρό πεδίο επέκτασης σε όλους τους τομείς.

Στον τομέα της Άμυνας η συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης σε όπλα και ανταλλακτικά μπορεί να είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά κοινά συστήματα.

Θα μπορούσαμε να παρέχουμε εκπαίδευση τόσο για το ναυτικό τους όσο και την αεροπορία τους. Κοινή παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, μπορεί να δημιουργηθεί.

Στα ενεργειακά τα συμφέροντα είναι πολλά και μας ενώνουν τόσο απευθείας όσο και με την Κύπρο. Οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές. Φυσικά κοινή πολιτική στην Λιβύη.

S-300

Μια πιθανή πρόταση σε συνεννόηση με την Ρωσία, θα ήταν να πουλήσουμε τους S-300 που έχουμε στην Αίγυπτο, τα ΗΑΕ για να τα δώσει αλλού ή ακόμη καλύτερα στην Αρμενία μια και έχει προβλήματα με την Τουρκία επίσης.

Με τα χρήματα που θα περνάμε , θα αγοράζαμε ένα νέο σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, για την Κρήτη είτε από την Αμερική, είτε από το Ισραήλ είτε από την Γαλλία, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις συμφωνίες που θα κάνουμε. Το ίδιο θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Κύπρο.

Εάν βρίσκαμε λύση για την άμυνα της Κρήτης, πιθανός πελάτης μπορεί να είναι η Ινδία που θ ανταλλάσσαμε τους S-300 με  BRAHMOS, εάν μας ενδιαφέρουν.

Τουρκία και αλιευτικός στόλος

Μια κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα, μια και θα το δούμε σύντομα μπροστά μας και πολύς κόσμος αναρωτιόταν για την κάθοδο των Τουρκικών αλιευτικών.

Όπως αποκάλυψε και ο κος Συρίγος σε ερώτηση για τα 12 νμ, ένα πρώτο βήμα θα γίνει με την υποχρεωτική παράδοση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση των θαλάσσιων ζωνών της χώρας. Στις αλιευτικές ζώνες η ΕΕ θέτει σαν βάση τα 12 νμ. Αυτό θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας που θα ζητήσει εξαιρέσεις με βάση ίσως και την συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία, εάν και η ίδια δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία έχει θέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα 12νμ σαν όρια αλιείας στα σύνορά της.

Άμεσα η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει Γραμμές Βάσης και Κλείσιμο Κόλπων.

Θα έχουμε αντιπαράθεση και είναι στο χέρι μας να πάρουμε ότι μας ανήκει. Ακόμη ίσως και ευκαιρία επέκτασης των χωρικών υδάτων μιας και συμπίπτουν χρονικά με τους διαγωνισμούς των λιμανιών. Χρειάζονται ικανοί άνθρωποι για να τα χειριστούν όλα αυτά. Καμία υποχώρηση.

ΚΥΠΡΟΣ

Με την Κύπρο είμαστε ένα. Ανάλογα τις συνθήκες θα ελιχθούμε τόσο στα πλαίσια της ΕΕ, των τριμερών, των σχέσεων με Αμερική και ΝΑΤΟ όσο και των υπόλοιπων ισχυρών δυνάμεων, για να πετύχουμε τα μέγιστα.

Άλλες χώρες

Η Ελλάδα θα πρέπει να δει στρατηγικά και άλλες χώρες όπως η

Α. η Ινδία που είναι εχθρός του Πακιστάν και ανερχόμενη δύναμη,  (παράγει και το BRAHMOS,έναν υπερηχητικό πύραυλο εναντίων πλοίων με ακτίνα πάνω των 400 χλμ. !εγκατάσταση του στην επίγεια έκδοση στην Κρήτη και την Κύπρο θα άλλαζε τα δεδομένα. Το κακό είναι ότι είναι σε συνεργασία με την Ρωσία και εάν και Ινδικό σύστημα , ίσως αυτό αποτελεί πρόβλημα).  Η Ινδία είναι και διαστημική δύναμη ! Συνεργασία σε τεχνολογίες και ανάπτυξη και σχεδιασμό λογισμικού μπορούν κάλλιστα να γίνουν.

Β. η  Ιαπωνία με σημαντικές τεχνολογίες σε πολλούς τομείς, στην άμυνα αναπτύσσουν υπερηχητικό πύραυλο εναντίων πλοίων για τα Ιαπωνικά F 16 !!!  θα το θέλαμε !!!!

Γ. την συνεργασία με αγορά τεχνολογιών στην άμυνα από την Νότιο Αφρική κλπ.

Για κάθε αγορά θα εξασφαλίζαμε ανταποδόσεις ! Έτσι προχωράει μια χώρα.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Η ανάπτυξη του Λιμενικού επίσης πρέπει να γίνει άμεσα.  Το λιμενικό θα γίνει δεύτερο σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής. Θα το θέλουν και οι Αμερικανοί και θα το ενισχύσουν. Σημαντικά κονδύλια και από την Ευρωπαϊκή ένωση θα δοθούν. Μεγαλύτερα σκάφη και προηγμένος εξοπλισμός και οπλισμός πρέπει ν αποκτηθεί.

Βάσεις με ανάλογα μέσα, όπως κινητά ραντάρ μεγάλης εμβέλειας ,επιφανείας και αέρος (όπως το SAAB Giraffe 4A που θα αντικαθιστούσε και τα παλαιότερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ίσως συνδεόταν και με νέα ιπτάμενα ραντάρ της SAAB εάν μπορούσαν να επιδοτηθούν για το λιμενικό και να αναβαθμιστούν και τα υπάρχοντα !) ελικόπτερο μεγάλης ακτίνας, σκάφη διαφόρων μεγεθών, UAV κλπ. θα γίνουν στο 1.Καστελόριζο 2. την Κάρπαθο με κυρίως αεροπορικά μέσα μεγάλης ακτίνας όπως τα HERON που πήραμε αλλά αυτά με επιδότηση της ΕΕ, 3. Κύθηρα, 4. Λέρο, 5. Ψαρά, 6.στον Αι Στράτη και 7. Στην Λευκάδα ή την Κέρκυρα.

  Ίσως να δούμε και την παραχώρηση εκτός σκαφών επιφανείας και  C130 της αμερικάνικης ακτοφυλακής για επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένα μεγάλο πλοίο, μικρό ελικοπτεροφόρο, για ρόλους υποστήριξης σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών, έρευνας και διάσωσης μεγάλων πλοίων και άλλα, με νοσοκομειακές μονάδες, παροχή ηλεκτρισμού, νερού και φιλοξενίας εκατοντάδων ατόμων, ελικόπτερα διαφόρων ειδών, σκάφη διάσωσης, μονάδες σαν την ΕΜΑΚ με ανάλογα οχήματα κλπ. μπορεί να κατασκευαστεί.

Έτσι είχε κάνει η Ιταλία και πήρε επιδότηση 85% από την Ευρώπη για να το ναυπηγήσει. Πρέπει να κατασκευάσουμε και εμείς το δικό μας, τόσο για τα πάρα πολλά νησιά μας και τους σεισμούς που έχουμε, αλλά και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή πχ. Τώρα θα το στέλναμε στον Λίβανο με Ευρωπαϊκά έξοδα και υποστήριξη προσωπικού.  Τεράστιο νέο έργο για τα Ελληνικά ναυπηγεία, ανάλογο του Τουρκικού αεροπλανοφόρου, αλλά με 85% επιδότηση, τεράστιο προσωπικό για να το φτιάξει αλλά και απόκτηση της τεχνογνωσίας !

Φτάνουν οι παρωπίδες, ο κομματισμός, όπως και ο απαράδεκτος ενδοτισμός.

Αυτά που έχουμε να κάνουμε είναι πάρα πολλά. Ποιος βλέπει την συνολική εικόνα? ποιος κάνει τον σχεδιασμό και τις κινήσεις που καλύπτουν πολλά υπουργία? Είναι μάχη.

Είναι μια ολόκληρη νοοτροπία που πρέπει ν αλλάξει στην Ελληνική πραγματικότητα. Οι προοπτικές τεράστιες. Άνθρωποι, όραμα και βούληση με μακροπρόθεσμους στόχος που θα υποστηριχθούν από όλους για να γίνει η αρχή χρειάζονται. Μετά ένα σημείο, τα πράγματα θα εξελιχθούν μόνα τους. Η αξία και η ανάπτυξη θα οδηγήσουν την χώρα σε άλλους δρόμους, στο χέρι μας είναι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης