“Ούτε κουβέντα για “αποστρατιωτικοποίηση”, ας θυμηθούμε τι έγινε το 1967 στην Κύπρο”- Νίκος Τόσκας για τα ελληνοτουρκικά

“Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης! Μην ξεχνάμε τι έγινε με την απόσυρση της Μεραρχίας από την Κύπρο του 1967. Με προβληματίζει η δήλωση Πομπέο που είπε ότι “δεν πρέπει να υπάρχει στρατιωτικό αποτύπωμα στις περιοχές έντασης”. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αρνητική σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Ένα μεγάλο όχι είναι η μοναδική απάντηση”.

Αυτά λέει στη συνέντευξη του στο Militaire.gr ο Νίκος Τόσκας.

“Αν η Τουρκία βάζει 10 θέματα στο τραπέζι για να κερδίσει ένα ή δύο ,υπάρχει θέμα. Μπορεί οι μεγάλες δυνάμεις να θέλουν να δώσουν “προίκα” στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα δικά μας κυριαρχικά μας δικαιώματα”, λέει στη συνέντευξή του στο Militaire.gr o Νίκος Τόσκας, που μετά από την ολοκλήρωση της καριέρας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενεπλάκη στην πολιτική . Πρώην ΥΦΕΘΑ και υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ.Τόσκας μιλά για τα ελληνοτουρκικά και ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

“Έχουμε δώσει την εντύπωση ότι είμαστε βολικοί”, λέει ο κ.Τόσκας αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο συζητά ο πρωθυπουργός με τους “συμμάχους”. “Για να ΄μαστε δίκαιοι. Το παιχνίδι στα ελληνοτουρκικά αρχίσαμε να το χάνουνε από το 1974”, λέει ο κ.Τόσκας, αναφερόμενος σ΄όλα όσα κατά καιρούς ανεχόμασταν. “Θα πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας, για να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει”.

Σχολιάζει τις ανακοινώσεις περί εξοπλισμών , επισημαίνοντας ότι η “εξοπλιστική διπλωματία” ποτέ δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική. Μιλά για το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν ήταν ΥΦΕΘΑ και λέει ότι “η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μας είχε αφήσει μόνο χωρίς χρήματα, αλλά και χωρίς ανταλλακτικά στις Ένοπλες Δυνάμεις”. Απαντά στα όσα συζητούνται για την αύξηση της θητείας. Είναι λύση; Απαντά με την ανάγκη σοβαρής αναδιοργάνωσης πρώτα απ΄ όλα.

Τέλος απαντά για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ελληνοτουρκικά την οποία αρκετοί επικρίνουν ως ιδιαίτερα χαλαρή έναντι της κυβέρνησης.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016