Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
16/09/2020 | 18:37
Militaire News

“Όπου υπάρχει ένταση ,υπάρχει και η Τουρκία” λέει ο ΥΕΘΑ

Όπου υπάρχει ένταση υπάρχει και η Τουρκία, επεσήμανε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος συμμετέχοντας στην «24η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο “Economist”. Μίλησε και για την αμυντική βιομηχανία εκφράζοντας τις ελπίδες που ακούμε εδώ και 12 μήνες…

Πέρυσι τέτοια εποχή έκανα λόγο για «προκλήσεις ασφαλείας». Φέτος μπορώ να κάνω λόγο για «απειλές ασφαλείας», που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ήδη εκδηλωθεί και επιβάλλουν βέβαια από πλευρά μας να αντιδράσουμε για να τις αντιμετωπίσουμε”, είπε ο ΥΕΘΑ .

Και συνέχισε :

“Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποτελεί ξανά την πηγή ενός μεγάλου φάσματος προκλήσεων και κινδύνων ασφαλείας, ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος. Περιφερειακές συγκρούσεις, έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας, έξαρση και τόνωση επιθετικού ισλαμικού φονταμενταλισμού και ένα πλήθος άλλων απειλών, μερικές από τις οποίες έχουν υβριδικά και ασύμμετρα χαρακτηριστικά. Τα μέτωπα στη Συρία και τη Λιβύη, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας και ο διευρυνόμενος εξτρεμισμός, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα προκλήσεων και απειλών για την Ελλάδα που ευρίσκεται πλησίον των εστιών αυτών, των περιοχών της αστάθειας.

Δυστυχώς, αρνητικό ρόλο στη διαμορφωθείσα κατάσταση διαδραματίζει η Τουρκία. Όπου υπάρχει εστία έντασης, η Τουρκία είναι κάπου κοντά, στη Συρία, την Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Κύπρου.

Με την επιθετική και εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου συμπεριφορά της, η Τουρκία εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις σε βάρος, τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου (δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ), αλλά ενδεχομένως μελλοντικά κι άλλων κρατών της περιοχής. Ταυτοχρόνως, προωθεί μία διαρκώς εντεινόμενη επεκτατική – αναθεωρητική πολιτική, η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και την αρμονική συνύπαρξη των χωρών της Μεσογείου, διατηρώντας την ένταση πάντα σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αμφισβητώντας τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., δημιουργώντας ακόμη και εσωτερική ένταση στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα εκμεταλλεύεται -ή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί- τις μεταναστευτικές ροές, επιδιώκοντας να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, «εργαλειοποιώντας» και χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Ε.Ε. για την αποκόμιση κυρίως οικονομικού κέρδους, αλλά και ως μοχλό αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Ξέρουμε όλοι το παράδειγμα των γεγονότων του περασμένου Μαρτίου στην περιοχή του Έβρου.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που διεξαγόταν με όρους «οργανωμένης απόπειρας εισβολής και παραβίασης των ευρωπαϊκών και των ελληνικών συνόρων». Αναγκαστήκαμε να την αντιμετωπίσουμε με μέγιστη αποφασιστικότητα -δεν είχαμε άλλη επιλογή- και με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας και των ευρωπαϊκών συνόρων”.

Πως θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους η Ελλάδα; Τι είπε ο ΥΕΘΑ:

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής μας. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της γείτονος δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις Αρχές και επομένως έχει αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα. Δημιουργούνται κίνδυνοι και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε.

Ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους, έχει δύο άξονες:

  • Εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας (η οποία είναι ήδη αρκετά έντονη) με την Αμυντική διπλωματία, δηλαδή την ενεργοποίηση των σχέσεων με τους Συμμάχους, περισσότερο σε αμυντικό επίπεδο. να λαμβάνει ακόμα σημαντικότερο ρόλο.
  • Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, απλά να προσπαθούμε να γινόμαστε δυνατότεροι. Αυτό σημαίνει μία πλέον εντατικοποιημένη, στοχευμένη, έξυπνη και προτεραιοποιημένη προσπάθεια να ενισχύσουμε τις δυνατότητες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτρεπτική ισχύ τους.

«Ναι» στη διπλωματία, αλλά «ναι» και στην παράλληλη προσπάθεια να γινόμαστε στρατιωτικά δυνατότεροι. Πρακτικά αυτοί είναι οι δύο άξονες με τους οποίους ανταποκρινόμαστε σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή μας και ευρύτερα».

Αμυντική βιομηχανία

Αναφέρθηκε και στην αμυντική βιομηχανία, για την οποία πολλά λέγονται, πολλά ακούμε, ελάχιστα βλέπουμε να υλοποιούνται.

Είπε :

Μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις εξαιρετικής επιχειρησιακής δυνατότητας και ικανότητας οφείλει να υποστηρίζεται από μια ισχυρή, παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Δε γίνεται αλλιώς. 

Υπάρχουν αδυναμίες από το παρελθόν και ειδικά από την εποχή της οικονομικής κρίσης, με αυτά τα δεδομένα παίρνουμε μέρος σε διαπραγματεύσεις και διάλογο με εν δυνάμει στρατηγικούς εταίρους προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ώθηση για την επίτευξη του στόχου. Επί παραδείγματι, είχαμε σημαντική πρόοδο για στην περίπτωση της Ελευσίνας, όπου μια επιτυχημένη εταιρεία του κλάδου έχει αναλάβει τη διοίκηση αλλά και την προοπτική των «Ναυπηγείων Ελευσίνας» ώστε να αποκτήσουν την παλιά αίγλη τους.

Επιπλέον έχουμε την υπόθεση της ΕΛΒΟ στο τελικό στάδιό της, που σύντομα θα φέρει αποτελέσματα. Αναφορικά με την ΕΑΒ από την οποία αναμένουμε πολλά, όχι μόνο για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά ενδεχομένως για την προοπτική να καταστεί διεθνής κόμβος αεροναυπηγικών εργασιών για την ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω συνθέτουν έναν πολύ διακριτό, στρατηγικό στόχο. Εργαζόμαστε σκληρά να τον επιτύχουμε. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια, αλλά τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα πολύ σύντομα”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης