“Οι 2 σχολές σκέψης των ΗΠΑ για την Τουρκία”! Ο Κων.Φίλης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Militaire

Ο Κωνσταντίνος Φίλης ,διευθυντής ερευνών του ΙΔΙΣ στη συνέντευξή του στο Militaire.gr δεν αναλύει όπως πάντα με ψυχραιμία την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στην ευρύτερη “γειτονιά” μας. Αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

*Αναφερόμενος στο θέμα του πάστορα Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν απελευθέρωσε κατόπιν πιέσεων, πιθανόν να είχε κάποια σχέση με το PKK, όπως ισχυρίζονταν η Άγκυρα.

•Μιλά για τους S-400 που έχουν παραγγείλει οι Τούρκοι και υπενθυμίζει την τύχη που είχαν οι ελληνικοί S-300. Επισημαίνει ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος της “αλυσίδας” παραγωγής των F-35, αλλά από την άλλη είναι αδιανόητο για τις ΗΠΑ να ρισκάρουν το ενδεχόμενο διαρροής “ευαίσθητων πληροφοριών” από την Τουρκία στην Ρωσία.

•Μιλά για τον “άξονα” ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας ο οποίος είναι πάρα πολύ ισχυρός και ο Ερντογάν βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντι σ΄ αυτόν.

•”Τα προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας είναι βαθύτερα”, επισημαίνει ο κ.Φίλης.

•Αποκαλύπτει ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την Τουρκία. Αναφέρει ποιοι εκπροσωπούν την κάθε σχολή και τι πιστεύουν για την Τουρκία. Ποια από τις δύο αυτές σχολές εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα; Ο Κωνσταντίνος Φίλης απαντά σ΄ αυτό το ερώτημα.

•Πως μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα η Ελλάδα; Ποιες είναι οι συμμαχίες που την εξυπηρετούν; Τι θα πρέπει να κάνει αν πραγματικά η Ευρώπη αποφασίσει να “αυτονομηθεί” στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ; Θα ακολουθήσει το “ευρωπαϊκό άρμα” ή θα παραμείνει σταθερή στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ;

• “Ακτινογραφεί” τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και εκτιμά ποιες είναι οι επιδιώξεις του σ΄ ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, αλλά και τη Μέση Ανατολή.

•Ποια είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας της Τουρκίας και πόσο αυτό θα επηρεάσει τις εξελίξεις; Που στρέφει οικονομικά τη χώρα του ο Ερντογάν;

• Ποια είναι η άποψή του για τον διαρκή φόβο του “θερμού επεισοδίου” και τι έχει καταφέρει ο Ερντογάν να “βάλει στο μυαλό μας”.

• Αναλύει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για το ενεργειακό παιχνίδι στην νοτιανατολική Μεσόγειο και επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν από “βεβαιότητες” τις οποίες έχουμε πιστέψει σε Αθήνα και Λευκωσία.

Δείτε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φίλη, ο οποίος πρόσφατα έγραψε ένα ακόμη βιβλίο το “Τουρκία,Ισλάμ,Ερντογάν”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016