Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος είχε ζητήσει εγγράφως να περιοριστούν δραστικά τα αγήματα των ΕΔ. Με λίγα λόγια να ικανοποιούνται τα ελάχιστα από τα αιτήματα πολλών και διάφορων τοπικών αρχόντων, ιερέων και κομματικών στελεχών που θεωρούν ότι τα στρατιωτικά αγήματα είναι… ντεκόρ. Αυτός είναι ο σεβασμός που δείχνουν προς τις ΕΔ…

Αποτέλεσμα; Τα αιτήματα για  στρατιωτικά αγήματα έχουν τριπλασιαστεί!!! Τα αιτήματα ικανοποιούνται.

Το πρόβλημα επισημαίνει με έγγραφο  της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών . Στο οποίο επισημαίνει:

1. Με έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), αλλά και ιδία γνώση όλων των Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών στην Επικράτεια, γνωρίζεται ότι η συμμετοχή μονίμων στελεχών σε διάφορες μη επιχειρησιακές ενέργειες και εκδηλώσεις έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

2. Συγκεκριμένα μεγάλος αριθμός στρατιωτικών συμμετέχει σε αγήματα, σε αντιπροσωπείες, σε διάφορες εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, εγκαίνια εκθέσεων φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ), καθιστώντας μάλιστα δεδομένη και υποχρεωτική τη συμμετοχή του, δίχως να ληφθεί υπόψη ούτε η βούλησή του, ούτε η ανυπαρξία θεσμοθετημένων διοικητικών αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

3. Θεωρούμε ότι για τη συμμετοχή των ΕΔ στις διάφορες τελετές και εορτές, η συμμετοχή των στρατιωτικών τμημάτων θα πρέπει να μην είναι σε βάρος των κυρίων τους καθηκόντων και των ετοιμοτήτων – επιφυλακών Μονάδων, όταν μάλιστα με κανονιστικό πλαίσιο απαγορεύονται οι μετακινήσεις τμημάτων που έχουν οικονομική επιβάρυνση, πλην ελάχιστων και συγκεκριμένων εξαιρετικών περιπτώσεων.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, κατά πρόταση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., προτείνουμε:

α. Την τροποποίηση της υποπαραγράφου 2β του (β) σχετικού, ως εξής:

«β. Η συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων στην τελετή να μην είναι σε βάρος των κυρίων τους καθηκόντων και να λαμβάνεται υπόψη ο προγραμματισμός αδειών των στελεχών που το συγκροτούν. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί από τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς στις υφιστάμενες διαταγές του ΓΕΕΘΑ που αφορούν τις ετοιμότητες τμημάτων και επιφυλακές Μονάδων.»

β. Προσθήκη νέας παραγράφου μετά την παράγραφο 7 του (β) σχετικού, και επαναρίθμηση της παραγράφου 8 σε 9, ως εξής:

«8. Για κάθε συμμετοχή στελέχους των ΕΔ σε εορτή – εκδήλωση που πραγματοποιείται εκτός εργάσιμης ημέρας ή ώρας, θα του δίδεται υποχρεωτικά την αμέσως επομένη εργάσιμη ημέρα 24ωρη απαλλαγή.»

5. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

6. Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016