Διαξιφισμοί

(Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

από τον Κων. Φράγκο

Συγκινήθηκα, κατέρρευσα…

 • Με την δήλωση του κ. Ε. Βενιζέλου μετά την αποπομπή του από το ΚΙΝΑΛ. Η Αρχηγός Φώφη είχε πάρει χαμπάρι τις «συζητήσεις» που έκανε ο Ευάγγελος με το παλιό συνεταιράκι του, άφρονα Αντώνιο, να στήσουν μαγαζάκι μετά τις εκλογές. Η αναπάντεχη σφαλιάρα που έφαγε τον συγκλόνισε. Εκεί που ήταν βέβαιος ότι είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση, τη μόνη σίγουρη, στο Επικρατείας, του ανακοινώθηκε ότι άλλος είναι ο Εκλεκτός.
 • Η κ. Φώφη όμως, αποδείχθηκε ότι έχει σατανικό χιούμορ: Βαγγέλη μου να σε βάλω σε όποια περιφέρεια θέλεις αλλά θα αναζητήσεις σταυρό! Όταν τ’ άκουσε ο Ευάγγελος έφριξε: Εγώ σταυρό; Ο Βενιζέλος: Τι είμαι κοινός πολιτευτής; Οργίσθηκε λοιπόν και έκανε δηλώσεις που κατέληγαν: Θα έχω την δυνατότητα χωρίς κομματικές δεσμεύσεις να υπερασπισθώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της  πατρίδας!
 • Ανατρίχιασα…Το μέλλον της Πατρίδας…Θυμήθηκα δύο-τρία τσιτάτα που αναφέρονται στους πατριώτες και τον «πατριωτισμό».
 • Θα μου επιτρέψει όμως, ο μέγας αυτός πολιτικός, να τον ρωτήσω: Ποια Πατρίδα υπονοείτε; Αυτή του κατάπτυστου Άρθρου 86 του Συντάγματος που συντάξατε με τον κ. Παυλόπουλο για την συγκάλυψη αρπαχτών Υπουργών; Τον χορό των Ολυμπιακών Αγώνων και της Πολιτιστικής πρωτεύουσας (Θεσσαλονίκη); Την άμυνα της Χώρας που διαλύσατε; Τα δύο (2) Υποβρύχια που αγοράσατε (Υπάρχουν; Δόθηκε προκαταβολή;) Το Υπουργείο Οικονομικών όπου διαλύσατε την Οικονομία; Τον πείσμωνα αγώνα που κάνετε για την αθώωση του Άκη; Την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης Αντωνομπένηδων που αφήνατε τις ΕΔ στα χέρια κλίκας ενώ εσείς ενδιαφερόσασταν μόνο για την ΓΔΑΕΕ; Την λίστα Langard  που «ξεχάσατε» σε ένα συρτάρι την στιγμή που στα άλλα κράτη εισπράττουν τεράστια ποσά; Αχ πατρίδα μου γλυκειά!
 • Τελικά ο κ. Ε. Βενιζέλος, θα παραμείνει εκτός Βουλής, αλλά, όπως δήλωσε ένας από τους συνεργάτες του ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, μπορεί να υπηρετήσει θεσμικά. Άντε να τον δούμε κι’ αυτόν Πτ.Δ…Είδαμε τον Κάρολο και τον Πάκη, γιατί όχι;

Τι συμβαίνει επί τέλους

 • Όπως είναι γνωστό, όταν ανέλαβε ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο νυν αποβληθείς Ευάγγελος, ανέθεσε, και ορθότατα έπραξε, σε 4 σοβαρές και αξιόπιστες ιδιωτικές εταιρείες  ελέγχου (Ernst-Young, Pwc κα.) τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος, επί Προεδρίας Γιωργάκη του Καστελοριζώτη, γιατί κυκλοφορούσαν ιστορίες με σημεία και τέρατα. Επαναλαμβάνω, άριστα έπραξε ο κ. Βενιζέλος.
 • Οι καλές εταιρείες, εντός  τριμήνου υπέβαλαν τα πορίσματά τους στον κ. Πρόεδρο. Τι ακολούθησε;
 • Τα έθαψε ο κ. Ε. Β. για να πιέζει όποτε θέλει τον Γιωργάκη;
 • Τα έστειλε ως όφειλε στη Δικαιοσύνη;
 • Τα παρέδωσε στη διάδοχό του;
 • Προς τι αυτή η μούγγα, η ΟΜΕΡΤΑ;
 • Ο κ. Παπαγγελόπουλος τι λέει;
 • Ο κ. Γ.Π. θα ξαναμπεί στη Βουλή «από το παράθυρο», στη λίστα…

Αλιείς μαργαριταριών

Η Δημοκρατία επιτάσσει την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας από ένα μικρό αριθμό διεφθαρμένων βάσει της ψήφου ενός πλήθος ανεύθυνων.

      G. B. SHAW

 • Οι εκλογές έρχονται και τα κόμματα, εμπορικοί οργανισμοί, θα τοποθετήσουν στην βιτρίνα τους ό,τι το καλό έχουν για να προσελκύσουν πελάτες – ψηφοφόρους.
 • Σε προηγούμενους διαξιφισμούς, είχα αφιερώσει το υπέροχο Καβαφικό δημιούργημα ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ σε όλους αυτούς τους νομάδες, γυρολόγους, κυνηγούς θέσεων που περιφέρονται από κόμματος εις κόμμα για να βολευτούν και οι ψηφοφόροι – πρόβατα τους επιλέγουν. Και οι Αρχηγοί των κομμάτων μοιραίοι και ανεύθυνοι τους υποδέχονται.
 • Ένα από αυτά τα ξεχωριστά «νούμερα» είναι ο θορυβοποιός βουλευτής κ. Γρ. Ψαριανός, επαγγέλματος μουσικού παραγωγού. Είναι γνωστός για τις αδέσμευτες ιδέες του, τον πατριωτισμό του, τις αξιοκρατικές κορώνες του και το ανορθόδοξο  ενδυματολογικό στυλ! Αμπέχονο, σακίδιο, σανδάλια… Έχει κι άλλα, χειρότερα, «νούμερα» η δύστυχη Βουλή. Γράφει ο κ. Σ. Κασιμάτης στην Καθημερινή (11.05): Ο Ψαριανός με την κοιλούμπα του, αξύριστος και με στρατιωτικό γιλέκο. Για να δούμε την πορεία του ένδοξου αυτού πολιτικού στελέχους: ΚΚΕ, ΚΚεσωτ, βουλευτής του Αλαβάνου, περνάει ξυστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, πηδάει στην ΔΗΜΑΡ, πέφτει στο ΠΟΤΑΜΙ και καταλήγει ανεξάρτητος! Προχθές προσχώρησε στη ΝΔ, γιατί, όπως δήλωσε τον έχει ανάγκη η Βουλή και με την ΝΔ είχε την πιθανότητα να εκλεγεί. Ο κ. Μητσοτάκης, ενθουσιασμένος για το απόκτημά του τον δέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων. Με ποιόν από τους δύο να θλιβώ περισσότερο;

Ξαφνικά, λίγες ημέρες μετά την προσχώρηση η ΕΣΤΙΑ (14.05), το πιο σκληρό δημοσιογραφικό όργανο της ΝΔ, εξαπολύει επίθεση κατά του Κ.Μ., δικαίως ασφαλώς, για την υποδοχή του κ. Ψαριανού στη ΝΔ. Τι είχε συμβεί; Γράφει η ΕΣΤΙΑ « Ο κ. Ψ. επέλεξε να σχολιάσει με άκρως σεξιστικό τρόπο την κομψή σιλουέτα της Υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου».

Τι είπε ο έγκριτος νεοφώτιστος νεοδημοκράτης κ. Ψ., σε μερικούς που σχολιάζουν την πολιτική Αχτσιόγλου! Ωραία πράγματα: «Γιατί ρε σεξιστή; Εγώ που είμαι εντελώς…Κοκορέτς διαφωνώ. Μ’ αρέσει το γκομενάκι (!!!) Ματς, μουτς μωρό μου».

 • Επειδή είμαστε «ολίγον τίμιοι» δεν θέλουμε ν’ αδικήσουμε τον Κυριάκο. Των ιδίων αντιλήψεων φιλοξενίας περιφερομένων… και πένητων, είναι κι’ ο Αλέξης. Υποδέχτηκε ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα της κυβερνητικής ασυδοσίας της εποχής Καραμανλή Β’, όπου συνέβησαν εκπληκτικά εκφυλιστικά φαινόμενα. Ένας κορυφαίος εκπρόσωπος αυτής της ασυδοσίας ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο επιλεγόμενος Αρούλης: Εκπρόσωπος Τύπου, Υπουργός Παιδείας, Υπουργός Τουρισμού. Στο εξωτερικό, αντί ενός σεμνού δωματίου, νοίκιαζε σουίτες, Lear jets, κότερα, λιμουζίνες με οδηγούς με κασκέτο επί 24ωρης βάσεις κλπ. Ως Υπουργός Παιδείας χλιδάτο γραφείο 800τ.μ. με διακόσμηση Εμιράτων κλπ… (Οι πληροφορίες από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ [29-01-12]) Να τον χαίρεστε κ. Πρωθυπουργέ. Κάνατε σπουδαίες επιλογές. Μήπως σαν τον έστειλε μπουναμά ο κ. Κων. Καραμανλής του οποίου ο Άρης είναι «κολλητός» συνεργάτης; Όπως τον Παπαγγελόπουλο;
 • Σχόλια; Από σας….

Παλαιότερα αλιεύματα Τσίπρα

Ο κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος

 • Υφυπουργός Άμυνας, βουλευτής της ΝΔ νομού Μεσσηνίας.
 • Ένας από τους πλέον έντιμους, μαχητικούς, πατριώτες πολιτικούς που πέρασαν από το ΥΕΘΑ.
 • Κατά την τελευταία του θητεία στο Υπουργείο με Υπουργό τον κ. Μεϊμαράκη και Πρωθυπουργό τον κ. Κων. Καραμανλή Β’ είχε δύο μεγάλες επιτυχίες που προκάλεσαν σάλο.
 • Αποκάλυψε τον μηχανισμό αποφυγής στράτευσης χιλιάδων «εκλεκτών» νέων κατά την περίοδο 1996-2004. Άλλοι υπελόγισαν στις 24.000, άλλοι 18.000, υπό την πλήρη ανοχή της πολιτικής αλλά και τις στρατιωτικής Ηγεσίας.
 • Αποκάλυψε την απάτη του Ηλεκτρονικού Πολέμου, την κατήγγειλε και έστειλε τον φάκελο στον Υπουργό Βαγγέλη ο οποίος τον…απώλεσε.
 • Έγινε ενοχλητικός ο Γιάννης Λαμπρόπουλος αλλά εκείνον που εκνεύρισε περισσότερο ήταν ο μέγας πολιτικός Αντώνης Σαμαράς. Τον κέρδιζε με διάφορα στη μονομαχία τους στη Μεσσηνία. Ο Σαμαράς τον πολεμούσε με κάθε μέσον.
 • Ο περί ου ο λόγος ενοχλητικός απολύθηκε και ο Σαμαράς υπέβαλε υποψηφιότητα στην Μεσσηνία εκλεγόμενος αριστείνδην λόγω  Πρωθυπουργίας, καρατομώντας τον πρώτο σε ψήφους. Γ. Λαμπρόπουλο
 • Τώρα ο Γιάννης Λαμπρόπουλος μάχεται πάλι. Θα εκλεγεί μόνο αν η ΝΔ εκλέξει δύο στη Μεσσηνία. Η μία καπαρωμένη, πάντοτε, από τον τον Αντώνη.

Βουλευτές Επικρατείας

 • Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων/νος Τσάτσος, αρχιτέκτονας του Συντάγματος 74, καθιέρωσε τον θεσμό των βουλευτών Επικρατείας (άρθρο 54) με το σκεπτικό να εκλέγονται, αριστείνδην , εξέχοντες επιστήμονες, καταξιωμένα δημόσια προσωπικότητες που είχαν διαπρέψει αλλά ουδόλως επιθυμούσαν να κατέβουν στα μπαλκόνια για άγρα ψήφων. Αυτοί προορίζονται να καταλάβουν θέσεις υπουργών ώστε να λειτουργούν απαλλαγμένοι από το άγος των ψηφοφόρων και της πελατειακούς πολιτικούς.
 • Κοιτάμε ονόματα από τους πρώτους εκλεγέντες Μιχ. Στασινόπουλος, Ε. Βλάχου, Ε. Παπανούτσος, Διον. Ζακυνθινός, Σπ. Δοξιάδης, Αμαλία Φλέμινγκ, Γ. Κοντογιώργης κ.α.
 • Ο θεσμός αυτός εκφυλίσθηκε από άφρονες Αρχηγούς κομμάτων που τοποθέτησαν στη λίστα φιλαράκια τους, σαβούρες α’ κατηγορίας.
 • Στους σημερινούς θα βρείτε τους κ. Β. Οικονόμου, Δ. Σταμάτη, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θεανώ Φωτίου κ.α. Το 1977 ήταν και ο κ. Τζουμάκας και αργότερα οι κ. Σουλαδάκης, Μαντέλης, Μανίκας.
 • Για να δούμε τι θα κάνουν τώρα οι φωτισμένοι Αρχηγοί που ενδιαφέρονται για τη Χώρα. Αν δούμε τις λίστες των Ευρωβουλευτών, τότε φίδι που μας έφαγε. Λίγο φιλότιμο αν υπήρχε; Λίγη τσίπα μωρέ; ενα μικρό ενδιαφέρον για την Πατρίδα.

Υποχρεωτική τυμβωρυχία – Μαχητικά Μ 2000

Ο Έλλην εξ ανέκαθεν

μετά τιμής τιμούσε

κι’ εκείνον που αγόραζε

κι’ εκείνον που πουλούσε.

Γ. Σουρής

 • Πληροφορήθηκα ότι αφίχθηκε κλιμάκιο της DASSΑULT και της Γαλλικής ΠΑ, για να συζητήσουν με τον ακούραστο δε Διευθυντή εξοπλισμών Ναύαρχο Κ. Κυριακίδη και το Επιτελείο του τα της συντήρησης των μαχητικών Μ 2000 και Μ 2000 -5 τα οποία, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, πάσχουν.
 • Τα α/φ αυτά, σας θυμίζω, αγοράσθηκαν, το πρώτο, (Μ 2000) από την Κυβέρνηση του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί με τα F-16 (ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ) 1985, και αργότερα (Μ-2000-5) από τους Σημιτοάκηδες. Αμφότερα υπό συνθήκες που μπορούν, αδίστακτα, να χαρακτηρισθούν στην τούρλα του Σαββάτου και της αρπαχτής. Για να αναπτυχθεί το θέμα απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι δακτυλογραφημένες σελίδες. Όχι, δεν θα σας κουράσω. Απλά θα σημειώσω ότι και στους δύο, οι Έλληνες Αξιωματούχοι λησμόνησαν να ζητήσουν υπογραφή συμφωνίας FOS που θα εξασφάλιζε την υποχρέωση των Γάλλων να παρέχουν υποστήριξη των α/φ που πούλησαν. Αγοράζετε εσείς ένα ψυγείο από τον Κωτσόβολο χωρίς να ζητήσετε εγγύηση λειτουργίας μερικών ετών και παροχή ανταλλακτικών; Εμείς καλόβολοι και παραδοσιακοί στις κυβιστήσεις δεν το επιδιώξαμε. Αγνοήσαμε το δόγμα: Ότι πάρει η νύφη στην Καβάλα. Με το αζημίωτο…
 • Θα σταθώ μόνο στην Α, Παπανδρεϊκή περίπτωση. Εκείνο που διεπίστωσα, τότε από τα γεγονότα που εβίωσα αλλά και μετά, από την έρευνα που έκανα είναι ότι η αγορά του αιώνα ήταν ένα σκάνδαλο ή το άφησαν έτσι να φανεί. Οι τιμές ήταν εξαιρετικά φουσκωμένες και ανεξέλεγκτες. 

Υπήρξαν κραυγαλέες παρεμβάσεις μεσαζόντων που για τα F-16 ήταν ο κ. Νίκος Μουρκογιάννης, φίλος του Γιωργάκη, και για τα Μ. Ο περιβόητος πρίγκηψ Κασόγκι.

Θα αφήσω τα F-16, αφού αναφέρω ότι ο ολέθριος Γιωργάκης Παπανδρέου. Ο Γ’. διόρισε επί Πρωθυπουργίας του, τον κ. Μουρκογιάννη Πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην πατρίδα, και θα κάνω μία αναδρομή, ένα flash black, που λένε οι συμπατριώτες μου Γορτύνιοι, για τα Μ-2000.

 • Ήμουν Συνταγματάρχης (1988), Διευθυντής του Στρ. Γραφείου του αείμνηστου Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, του επιλεγόμενου HONEST JOHN. Αναπληρωτής, ΑΝΥΕΘΑ ήταν ο άνθρωπος σύμβολο – τιμιότητας και αγωνιστικότητας ακέραιος, και γι’ αυτό μη συμπαθούμενος, κ. Στάθης Γιώτας. Μια ημέρα με κάλεσε ο ΑΝΥΕΘΑ, τον οποίο αντιμετώπιζα με βαθύ σεβασμό, και μου έκανε μερικές ερωτήσεις: Τι γνωρίζετε για την αγορά του αιώνα, θέλω λεπτομέρειες. Του ανέφερα όσα γνώριζα και πρόσθεσα ότι, από όσα έμαθα μετά ότι ο πρίγκηψ μεσάζων είχε επισκεφθεί πολλάκις τον Πρωθυπουργό. Δύο εξακριβωμένες από το ημερολόγιο Κόκκολα (6-11-84 και 26-11-84), επίσης ότι καταβλήθηκαν στην DASSAULT 476,8εκ FF με την υπογραφή της σύμβασης. Παλαιότερα η καταβολή των μιζών γινόταν τμηματικά, παράλληλα με την πληρωμή δόσης από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία. Μετά οι ακόρεστοι, άατοι, αχόρταγοι άρπαγες εφάρμοσαν άλλη τακτική πληρωμών: Τεράστια προκαταβολή, υποχρεώνοντας  τους πωλητές να καταβάλλουν την μίζα ολόκληρη.
 • Έχετε ενημερώσει γι’ αυτά τον κ. Χαραλαμπόπουλο;
 • Βεβαιότατα. Η σύμβαση είχε υπογραφή πριν έλθετε εσείς στο Υπουργείο επί Τρόϊκας στο ΥΕΘΑ Παπανδρέου- Δροσογιάννη- Σεχιώτη. Του πρόσθεσα ότι όλα αυτά είναι, σχετικώς, ρευστά και για να βρεθεί η αλήθεια θα πρέπει να διαταχθεί ΕΔΕ. Ποιοι μπορούνε να το κάνουν εναντίον του νυν Πρωθυπουργού;
 • Γνωρίζετε τα λεγόμενα περί προνομιακής πώλησης του Μ-2000 στην Ελλάδα και περί μη ύπαρξης FOS;
 • Βεβαιότατα, αλλά λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, δηλαδή αν εφαρμόστηκε η υπόσχεση της DASSAULT.

Ο Γιώτας ήταν τρομερά ανήσυχος ενώ είχα πληροφορηθεί ότι είχε αρχίσει το «ματς» μεταξύ αυτού και της σπείρας Καστρίου, την περί  «Παπανδρέου» οι οποίοι ζητούσαν παρεμβάσεις στους εξοπλισμούς. Ο Γιώτας δεν «μασούσε» ήταν αρνητικά κάθετος, ατσάλινος, γαλβανισμένος από τα 5,5 χρόνια της φυλακής.

Εν τω μεταξύ έντονα κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι τα ραντάρ των Μ-2000 δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και το περί προνομιούχου τιμή ήταν ένα παραμύθι.

Ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά, πιεζόμενος από τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ότι θα ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, ύστερα μάλιστα από την αποκάλυψη της Γαλλικής Εφημερίδας.

Καναρ Ανσερνέ (13.4.90) ότι τα ραντάρ ήταν σκάρτα. Η DASSAULT αναγκάστηκε να σπάσει τη σιωπή της παραδεχόμενη ελαττώματα στα ραντάρ ενώ ουδόλως συζήτησε τα της τιμής. Εξέδωσε μάλιστα μια ανακοίνωση φάσκελο στους Αξιωματούχους που παρήγγειλαν τα μαχητικά λέγοντας ότι τα Μ-2000 ανταποκρίνονται στην τεχνική προδιαγραφή που ζήτησαν οι Έλληνες πράγμα που σημαίνει ότι το ημέτερόν Υπουργείο Άμυνας ή αποδέχθηκε να παραβλέψει τα ελαττωματικά ραντάρ ή δεν ήξερε τι του γινόταν!

Έκτοτε η υπόθεση εξηφανίσθη, εντελώς μαγικά. Ανεδύθη δια χειρός του κορυφαίου δημοσιογράφου κ. Γιάννη Μαρίνου. (ΟΤ 18.01.90). Την παραθέτω ως έχει.

«Με την επιφύλαξη ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις, που θα διασκεδάζουν τη συγκλονιστική αυτή εξέλιξη, να υπενθυμίσουμε μερικά περίεργα πράγματα που συνέβησαν κατά την κοινοβουλευτική περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 1989, την γνωστή ως περίοδο «κάθαρσης». Ο τότε βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (επί ΠΑΣΟΚ) κ. Στάθης Γιώτας στην εντυπωσιακή κατάθεση του στη Βουλή, που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη από τους μάλλον αγνοούντες νομικά δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ (οι οποίοι μάλλον δεν κατάλαβαν τι έλεγε ο εν λόγω βουλευτής), παρατήρησα τα εξής σχεδόν απίστευτα:

Ότι κατ’ επανάληψιν ζήτησε ως υπουργός Άμυνας από την εταιρία «Ντασσώ» και τη γαλλική Κυβέρνηση να τον πληροφορήσουν σε τι τιμές πούλησαν τα Μιράζ στην Ελλάδα και σε τι τιμές σε άλλες χώρες που είναι επίσης πελάτες τους. Όμως η γαλλική Κυβέρνηση τον αγνόησε, κάποια δε επιστολή που τελικά έστειλε ο Γάλλος υπουργός κ. Γιαν. Χαραλαμπόπουλο είναι περιφρονητικά αόριστη και δεν δίνει συγκεκριμένη απάντηση στο καυτό ερώτημα.

Ο κ. Γιώτας εύλογα διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα δεν απαντά η γαλλική πλευρά, όταν στα συμβόλαια προμήθειας των μαχητικών περιέχεται υπέρ της Ελλάδας ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους. Τι σημαίνει αυτό; Μα απλούστατα: αν πριν ή μετά την αγορά από την Ελλάδα των «Μιράζ 2000» η «Ντασσώ» πούλησε ή πουλάει τα εν λόγω καταδιωκτικά με όρους συμφερότερους από εκείνους που προβλέφθηκαν για τη χώρα μας, αυτομάτως θα έπρεπε να ισχύσουν οι ευνοϊκότεροι αυτοί όροι και για μας.

Αλλά όπως εύλογα παρατήρησε ο κ. Γιώτας για να μπορέσει να λειτουργήσει μια τέτοια ρήτρα είναι αυτονόητο ότι ο προμηθευτής (η Ντασσώ) υποχρεούται να μας γνωστοποιεί τους όρους  (οικονομικούς και άλλους) πωλήσεως των Μιράζ σε άλλους αγοραστές, αν της το ζητήσουμε. Είναι βέβαιο, ότι αν η Ελλάδα προσέφευγε σε διεθνή διαιτησία ή στο διεθνές δικαστήριο θα δικαιωνόταν και θα επεβάλλετο στην «Ντασσώ» η υποχρέωση να αποκαλύψει τα στοιχεία που της εζητούντο.

Κι όμως ούτε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ζήτησε να λειτουργήσει η προβλεφθείσα ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, ούτε φυσικά η Οικουμενική, παρ’ όλο που επί της εποχής της τελευταίας επιβεβαιώθηκε το ελάττωμα του ραντάρ των Μιράζ.

Σε τηλεφωνική συζήτησή που είχα δύο φορές με τον κ. Γιώτα μου εξέφρασε την απορία του, γιατί ο Συνασπισμός της Αριστεράς δείχνεται τόσο επιφυλακτικός και αδρανής απέναντι της καταφανώς περίεργης και ύποπτης στάσεως της Γαλλικής Κυβερνήσεως, για την οποία φυσικά αποφεύγουν κάθε συζήτηση οι κατηγορούμενοι του ΠΑΣΟΚ. Οι απορίες πολλαπλασιάζονται από τον αποκλεισμό του κ. Γιώτα από τους συνδυασμούς του Συνασπισμού στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 και την εξαφάνιση του από τις εκλογές του Απριλίου 1990, κατά τις οποίες – τι σύμπτωση! – λησμονήθηκε και η κάθαρση, ενώ η «αγορά του αιώνα» είχε προσφερθεί στην περιπόθητη παραγραφή από πλευράς ποινικών ευθυνών χάρις στην ανεξήγητη ανεκτικότητα του Συνασπισμού

Επίλογος

 • Ο κ. Στάθης Γιώτας, αποβλήθηκε από τον βόρβορο των κομματικών γκάγκστερς.
 • Η ναυαρχίδα του ΠΑΣΟΚ, ΤΑ ΝΕΑ (10-6-17), με τον θάνατο του Κοσόγκι δημοσίευσαν σχόλιο στο οποίο τονίζουν (SIC) «Η αγορά του αιώνα όσον αφορά τα Μ-2000 εδραιώθηκε λόγω της φιλίας του πρίγκηπα Κοσόγκι με το ζεύγος Παπανδρέου, ιδιαίτερα με την κ. Δήμητρα Λιάνη. Ο πρίγκηψ θεωρείται ως διδάσκαλος των Ελλήνων ισχυρών του KNOW-HOW των μιζών και των OFF-SHORES…»
 • Η μη ύπαρξη συμφωνίας υποστήριξης FOS έκανε τους Γάλλους να ζητήσουν όσα θέλουν για ανταλλακτικά κλπ. Τώρα έρχονται εδώ μετά ελληνικές παρακλήσεις  για να συνάψουν, κατόπιν εορτής, μία συμφωνία FOS, που δεν ξέρουμε πόσα θα στοιχίσει.
 • Η κ. Δήμητρα Λιάνη φρουρείται από 5-6 αστυνομικούς για τις εθνικές υπηρεσίες της στην Πατρίδα. Ο Γιώτας από κανένα….
 • Συγνώμη για το μεγάλο κατεβατό…

ΣΗΜ. Διάβασα στο Μ μια άποψη του κ. Μάκη Μηχιώτη (δημοσιογράφου-εκδότη-τ. Δντη Γραφ. Τύπου Ν. Κουρή) με την οποία υποστηρίζεται ή ορθή επιλογή του Μ-2000 τα οποία απεδείχθηκαν πολύτιμα κλπ. Δεν αμφισβητώ την επιχειρησιακή αξία των μαχητικών και μετά από «διόρθωση» των ραντάρ. Άλλο όμως, το μαχητικό και άλλο ο τρόπος απόκτησης του.

Την εποχή της αγοράς του αιώνα ήμουν κοντά στις διαδικασίες. Δεν μετείχα αλλά έβλεπα και άκουγα. Τα οικονομικά διαχειριζόταν ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού – ΥΕΘΑ και τα τεχνικά οι ΑΝΥΕΘΑ  (Δροσογιάννης) – ΥΦΕΘΑ (Σεχιώτης) και Α/ΓΕΑ (Πτέραρχος Ν. Κουρής). Και οι τρεις μακαρίτες. Οι πολιτικοί ήσαν παντελώς άσχετοι με το θέμα, ο Πτέραρχος 100% σχετικός. Αν βαθμολογείτο η αντίληψη τους ο Πτέραρχος θα ελάμβανε 100% ο Δροσογιάννης 60% και ο Σεχιώτης, με το ζόρι 5%. Επομένως ο αείμνηστος Πτέραρχος γνώριζε τα πάντα, ακόμη και γι’ αυτά που ήταν αναρμόδιος. (Τα οικονομικά, μεσάζοντες, μίζες). Αλλά ο ικανότατος αυτός αξιωματικός είχε μία αδυναμία. Ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον Παπανδρέου.

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

 • Δηλώνει (ΝΕΑ 24/05) : Ζητήθηκαν υπερβολικές απαιτήσεις από τους Έλληνες.
 • Θα έπρεπε να προσθέσει : Που τις ανέχθηκαν και υπέκυψαν κυπταύχενες, δωσίκωλοι και ανίκανοι Έλληνες πολιτικοί, που σήμερα επωφελούμενοι των Συριζαϊκών σφαλμάτων, επανέρχονται, θρασύτατα, να μας… σώσουν. Εννοώ, και ξέρετε ποιους λέω, κορυφαίους αστέρες της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αφιέρωμα

 • Ολοσέλιδο αφιέρωμα στον κ. Συμεών Τσομώκο γνωστό επιχειρηματία, έκανε η Καθημερινή (28/05/19).
 • Ο κ. ΣΜ είναι γνωστός στους αμυντικούς και οικονομικούς κύκλους για τα επιτυχή συνέδρια (όπως πχ. FORUM Δελφών που οργανώνει στον χώρο).

Λες και ήταν χθες

 • Τρισένδοξη ΕΛΛΑΣ, επί κυβέρνησης του κ. Κων. Καραμανλή, του επιλεγόμενου Ακάματου ή Σκανδαλοθάπτη και Υπουργού Άμυνας Μεγάλου Βαγγέλα Μεϊμαράκη, του επιλεγόμενου «Εγώ δεν υπογράφω τίποτα».
 • Ελευθεροτυπία (23.02.07) : Του συρμού φαίνεται ότι έχουν γίνει οι πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά από παρανομούντα τουρκικά Α/Φ.
 • ΝΕΑ (17.02.07) : Διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η επαναφορά του θέματος των γκρίζων ζωνών και οι σκληρές πιέσεις στο Αιγαίο…
 • Καθημερινή (27.02.07) : Έρχεται καταιγίδα απειλών με πράξεις βίας. Απαιτείται δυναμική παρουσία στη Θράκη.
 • Εμείς εδώ; Μοιραίοι, άβουλοι και μακάριοι «παρακολουθούμε τα γεγονότα με ψυχραιμία» δηλώνουν οι αρμόδιοι χωρίς να κάνουν το παραμικρό για το υλικό. Ο κ. Ε. Μεϊμαράκης περί άλλων τυρβάζει και δηλώνει ότι δεν ανακατεύεται με θέματα εξοπλισμών γιατί βρωμάνε. Ο Πρωθυπουργός σφυρίζει αδιάφορα.
 • Σε λίγο καταφθάνει το άλλο αξιοθρήνητο ντουέτο : Γιωργάκης – Βενιζέλος. Συνέχιση της καταστροφής.
 • Πολύ σύντομα οι κ. μοιραίοι Ε. Μεϊμαράκης και Ε. Βενιζέλος εκλέγονται από τους νουνεχείς, προβληματισμένους  βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Αρχηγοί των κομμάτων τους. Αυτοί είμαστε. Μετά ήρθε ο απόλυτος στόμας Πάγκαλος και διεκήρυξε ότι «Μαζί τα φάγαμε…». Καλά να πάθουμε…
 • Σήμερα; Όλο και χειρότερα, όλο και κρατάμε την ψυχραιμία μας. Τα ίδια μετά 12 χρόνια κατά τα οποία ΟΥΔΕΝ έγινε για να επέλθει μία στοιχειώδης ισορροπία. Ζήτω το Έθνος.

Πιο χαμηλά Λόλα, πιο χαμηλά.

(Στίχος από το ασματίδιο του εξαίρετου νέου καλλιτέχνη Κωστή Μαραβέγια)

 • Δεν φθάνει που ο κ. Κ. Μητσοτάκης έστειλε στην Ευρωβουλή του τον βλάψαντα τη Χώρα και εντελώς ανεπαρκή κ. Βαγγέλα Μεϊμαράκη (που τον ψήφισαν χιλιάδες ψηφοφόροι της ΝΔ και εύγε τους), «σκίζεται» για να τον διορίσει Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος! Τον Βαγγέλα! Τι να λέει στο Προεδρείο; Καλά, ο κ. Μητσοτάκης δεν προβληματίζεται που εκπροσωπεί εκεί ο κ. Ε.Μ. μία μεγάλη πλειοψηφική παράταξη; Τι θα λένε οι Ευρωπαίοι; Γι΄ αυτό μας «φτύνουν» διεθνώς.
 • Ας δούμε, όμως, πως σχολίασαν την αποχώρηση του κ. Ε.Μ. από το ΥΕΘΑ (2001) δύο ξεχωριστές πένες.
 • Μάνος Ηλιάδης (Κόσμος του Επενδυτή 21/01/09). Μια μοιραία υπουργία. Οι αποφάσεις του για μείωση της θητείας και περιορισμό εξοπλισμών; Επιστέγασμα μια πολιτικής αποδόμησης της Άμυνας. Ουδέποτε ομίλησε σε Λέσχη Αξιωματικών. Η Αμυντική Βιομηχανία διαλύθηκε επί των ημερών του. Απολογισμός Μεϊμαράκη…
 • Δήμος Βερύκιος (Ημερησία 13/09/09). Τρία χρόνια απραξίας. Απίστευτη ελαφρότητα κατά την υπουργία του. Δεν υλοποίησε ουδέν εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η αμυντική Βιομηχανία παρέλυσε. Η μόνη «βιομηχανία» που άνθισε επί ΝΔ στο ΥΕΘΑ είναι των ρουσφετιών. Είχε καταλυθεί κάθε έννοια αξιοπρέπειας…

Ευχές

 • Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ κ. Βασ. Κικίλιας μετέβη μετά της κ. Τζένης Μπαλατσινού, μετά της οποίας πρόκειται να έλθει εις γάμου κοινωνίαν, στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμου, συνοδευόμενος και από αριθμό φωτογράφων, για να λάβει την ευλογία. Ανθρώπινο και ευλαβές!
 • Βέβαια, η ευλογία και οι ευχές μοστράρισαν και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, τους ψηφοφόρους.
 • Και τις δικές μας ευχές, ειλικρινά.
 • Τελικά, μόνο ο Κουτσούμπας δεν πήγε ακόμη για προσκύνημα στον Μακαριότατο.

Ευχαριστίες

 • Ευχαριστούμε τον στρατηγό ΕΑ κ. Σπύρο Μούλια Επ/τιμο Πρόεδρο ΣΕΚΠΥ για το πόνημα που μας έστειλε «Άλωση της Πόλης και Σαρακατσαναίοι»
 • Αεικίνητος στα πατριωτικά ο Στρατηγός.

Μπράβο κ. Μητσοτάκη

 • Τα κατάφερε ο Κυριάκος. Εξουδετέρωσε, προσωρινά, μία από τις απειλές του, τον Βαγγέλα. Τον έστειλε στις Βρυξέλλες και τον έχρισε, μάλιστα Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ αναλώμασι του κύρους της Χώρας, του κόμματος της ΝΔ και του ίδιου! Με τις άλλες δύο απειλές (Σαμαράς – Καραμανλής) να δω τι θα κάνει. Αν δεν δράσει εγκαίρως, φίδι που τον έφαγε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

 • Κατά την διάρκεια κυριαρχίας στο ΥΕΘΑ των μεγάλων προσωπικοτήτων Ευαγγέλων (Μεϊμαράκης-Βενιζέλος) τα νέο παραληφθέντα, πανάκριβα άρματα LEO ΙΙ έμεναν χωρίς πυρομαχικά επί μία 5ετία. Για τα πανηγύρια!!
 • Σήμερα, τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214 έχουν τορπίλες; Τα φοβερά βλήματα SCALP των MIRAGE είναι διαθέσιμα; Ερωτώ και ελπίζω το ερώτημα μου να είναι ρητορικό.
 • Εν τω μεταξύ η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών είναι άκρα ανησυχητική. Οι τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης
 • Οι Τούρκοι μας προετοιμάζουν για πόλεμο (Εστία)
 • Καθημερινή ανησυχία ΗΠΑ για Αιγαίο. (Καθημερινή)
 • Έτοιμη για όλα η Άγκυρα. Ανησυχία για θερμό επεισόδιο η Ουάσιγκτον. (ΝΕΑ)
 • Και η Πατρίς καθεύδει..

Υπουργείο Άμυνας

 • Λίαν επιτυχές χαρακτηρίζεται το ταξίδι του ΥΕΘΑ  Ναυάρχου Αποστολάκη στις ΗΠΑ.
 • Πραγματοποίησε εξαιρετικής σημασίας συναντήσεις με Αμερικανούς Αξιωματούχους.
 • Δεν γνωρίζω κατά πόσο και σε ποιο βάθος συζητήθηκαν τα Ελληνοτουρκικά και τι συναποκόμισε ο Υπουργός δεδομένου ότι κατά την απουσία του τα μηνύματα που έφθαναν από ανεπίσημες πηγές των ΗΠΑ δεν ήταν ευχάριστα.
 • Μετά, την επιστροφή του ο ΥΕΘΑ θα ασχοληθεί και με την «γραφειοκρατία» ώστε να μην μείνει ξεκρέμαστος κανένας φάκελος, ιδιαίτερα απ’ αυτούς που αφορούν σε μικροεξοπλιστικά και αμυντική βιομηχανία. Ο κ. Αποστολάκης διαθέτει ανοικτό μυαλό ώστε να μην «κολλάει» σε ψευτοπροβληματισμούς ανυπευθύνων.

Ο Πάκης ευτυχής που έπεισε τον Ντόναλντ και την Μελάνια για τα δίκαια της Ελλάδος.

ΝΙΜΤΣ

 • Λειτουργεί άψογα, ή σχεδόν άψογα, επί 3ετία παρότι στερείται πιστώσεων.
 • Ο Γεν. Δντης του Υποστράτηγος-γιατρός Κ. Γιώργος Γιαννάκος αποδίδει, κατά γενική ομολογία, επιτυχώς.
 • Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικ. Συμβουλίου αποφασίζεται η παράταση της θητείας υπό πάντων με εξαίρεση τον συνδικαλιστή εκπρόσωπο εργαζομένων. «Ο συνδικαλισμός είναι ο νέος Στρατός Κατοχής». Είχε διατυπώσει πολύ σωστά, ο σπουδαίος δημοσιογράφος κ. Γιάννης Μαρίνος.
 • Προ εκλογών ο συνδικαλισμός απαιτεί από το ΥΕΘΑ αντικατάσταση του.
 • Θα είναι μέγα λάθος. Ας αναβληθεί τουλάχιστον για μετά τις εκλογές όπου θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα.

Ελλάς – Τρελάς

 • Τα 10 χρόνια του Μουσείου της Ακρόπολης εορτάζονται, κατ’ αυτάς . Ευχές! Αν κάποιος ανακαλύψει ένα υπάλληλο του που να μην είναι Μεσσήνιος, θα λάβει χρυσούν ωρολόγιο – μαϊμού. Οι διορισμοί έγιναν υπουργεύοντος στο ΥΠΠΟ του κ. Αντώνη Σαμαρά, του μεγάλου αυτού Ηγέτη.
 • Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Αντιπρόεδρος με τα ούλα του, στο ΕΛΚ. Με τα την αξιοκρατική επιλογή του, δήλωσε: Θα εργασθώ αόκνως για περισσότερη ευημερία και ανάπτυξη της Ευρώπης…

Όπως εργάσθηκε στην Ελλάδα… Δεν θες να βάλουν οι του ΕΛΚ του Βαγγέλα να δουλέψει;

 • Η κ. Κατερίνα Παπακώστα, μέλος της Κυβέρνησης ποικιλιών ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα και Αρχηγός κόμματος δεξιά της ΝΔ, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΜΗ. Το κόμμα αγωνίσθηκε στις Ευρωεκλογές να επικρατήσει, αγωνιζόμενο προφανώς, κατά των άλλων μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το πέρας του αγώνα ένθα η κ. Αρχηγός εισέπραξε 0,28% επανήλθε στον Υφυπουργικό της θώκο.
 • Ο κ. Βασ. Χατζηγιακουμής έψεξε  την  κ. Γεννηματά για τον χειρισμό του θέματος ΒΕΝΙ. Κλάμα η Φώφη….
 • Στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ (Πρωϊνός Καφές) για τον προεκλογικό αγώνα θα συμμετέχουν η κ. Μαρ. Ξενογιανακολοπούλου ο κ. Μπίστης και ο κ. Ραγκούσης. Σπουδαίες επιλογές  κ. Τσίπρα. Θα επιτευχθεί ο στόχος.  Η κ. Μαριλίζα είχε κάψει και τον Γιωργάκη.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016