Νταβούτογλου:”Ο Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική κηδεμονία και θα εκδιωχθεί σύντομα”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική «κηδεμονία» και σύντομα θα «εξαλειφθεί» από τη φατρία που τον ελέγχει, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ο Ερντογάν ελέγχεται και από τον ακροδεξιό σύμμαχο του  ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), Ντέλετ Μπαχτσέλι.

Οο πρώην πρωθυπουργός και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, δήλωσε στην Τουρκική τηλεόραση Karar ότι  “ο Ερντογάν βρίσκεται επί του παρόντος υπό την εποπτεία των “υπολειμμάτων” της 28ης Φεβρουαρίου”,  αναφερόμενος στο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε: “Προειδοποιώ: ο Ερντογάν σύντομα θα εκδιωχθεί. Βρίσκεται  σε σταυροδρόμι και  θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να κερδίσει τις εκλογές”.

Το 1997, ο πρώτος επικεφαλής μιας ισλαμικής κυβέρνησης στην Τουρκία, ο Νετσμετίν Ερμπακάν, ο πολιτικός μέντορας του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιέστηκε να παραιτηθεί από το εθνικό επιτελείο γενικής άμυνας. Το πραξικόπημα αυτό, το οποίο εκτυλίχθηκε χωρίς προσφυγή στα όπλα, ονομάστηκε «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».