Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνοδεύτηκε από ένα μούδιασμα της τουρκικής κοινωνίας. Πέρα από τους πανηγυρισμούς και τα δάκρυα ορισμένων φανατικών οπαδών , οι αντιδράσεις του Τύπου εκφράζουν έναν μεγάλο προβληματισμό.

Ενδεχομένως ο σουλτάνος δεν ανησυχεί καθόλου για τις χλιαρές ,αναιμικές δηλώσεις της Δύσης , τις οποίες είχε προβλέψει, ενδεχομένως να είχε και διαπραγματευτεί με το γνωστό ταλέντο του στα ανατολίτικα παζάρια.

Οι μόνοι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι είναι εκείνοι που ήθελαν να πάρουν την εκδίκηση του 1923. Να εξαφανίσουν , να ισοπεδώσουν τον Κεμάλ . Όλοι εκείνοι που αντιδρούν στον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας, ανατριχιάζουν όταν ακούν την ισότητα ανδρών και γυναικών, διαφωνούν με τις αξίες του δυτικού πολιτισμού.  Η λέξη δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα είναι για αυτούς κόκκινο πανί. Αρνούνται την διάκριση των εξουσιών και πιστεύουν στη συγκέντρωση της διακυβέρνησης σε ένα και μοναδικό πρόσωπο.

Είναι πλέον γεγονός οι Ισλαμιστές νίκησαν τον Κεμάλ και μάλιστα με την ανοχή και την στήριξη του Κόμματος που ίδρυσε ο πάλαι ποτέ πατέρας των Τούρκων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.  Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι έχει απομακρυνθεί και αυτή από τις αρχές, τις αξίες της Δύσης και το δόγμα του Κεμάλ “ειρήνη στην πατρίδα ειρήνη στον κόσμο όλο”. Νέο δόγμα της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας είναι πόλεμος στην πατρίδα πόλεμος σε όλο τον κόσμο.

Νίκησαν τον εχθρό, κατέκτησαν το σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Απέδειξαν το πόσο απολίτιστοι είναι διεθνώς. Από τώρα και στο εξής ας μην τολμήσουν να επικαλεστούν θρησκευτικές ελευθερίες και καταπιέσεις πολιτών σε άλλες χώρες…..

Ο Ερντογάν κατέκτησε την Αγία Σοφία , έγινε ο νέος Πορθητής και πιστεύει ότι αυτό θα του το αναγνωρίσουν οι υπόλοιποι Μουσουλμάνοι. Ξεχνά ότι από τις 22 Αραβικές χώρες τον στηρίζει μόνο το Κατάρ και ότι από τα 56 ισλαμικά κράτη τα 45 είναι ενοχλημένα από την πολιτική της Άγκυρας.

Ο καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας  Κιρμπάσογλου υποστηρίζει ότι η απόφαση για την Αγία σοφία μετατρέπει τη θρησκεία σε όργανο της πολιτικής . Είναι κατά τη γνώμη του μια απόφαση απελπισίας που δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία.

Το καθεστώς Ερντογάν αισθάνεται τόσο στριμωγμένο που νιώθει την ανάγκη μιας συμβολικής κατάκτησης. Το μέγεθος της ζημιάς σίγουρα θα το αντιληφθεί η χώρα αργότερα όταν θα παύσει να υποδύεται τον ιππότη που μάχεται με ανύπαρκτους εχθρούς.

Ο καθηγητής Τζενγκιζ Ακτάρ τονίζει ότι τέτοιου είδους συμβολικές επιθέσεις  ενεργοποιούν  ισχυρές και διαχρονικές καταστροφικές δυνάμεις.  Μπορεί να μην υπάρξουν κυρώσεις από την Δύση, όμως στα μυαλά των ανθρώπων προκλήθηκε ένα βαρύ πλήγμα. Αυτό έχει καταστροφική δύναμη ίση με ατομική βόμβα.

Ο Ερντογάν αναμφισβήτητα όσο πλησιάζει το 2023 θα γίνεται ακόμα πιο σκληρός και πιο επικίνδυνος. Θέλει να σβήσει τον Κεμαλισμό, να εξισλαμίσει τον κόσμο; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις σκέψεις του. Όσοι αναρωτιούνται μετά την Αγία Σοφία τι ακολουθεί, μπορεί η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, ή η κατάργηση άλλων δυο  διαταγμάτων και η επαναφορά  του Χαλιφάτου και τα σουλτανάτου. …

Ας προσέχουν όλοι όσοι σπεύδουν να συνομιλούν με έναν τέτοιο υπερφίαλο, αναξιόπιστο δικτάτορα που γράφει στα παλιά του παπούτσια το διεθνές δίκαιο και όλο τον κόσμο.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016