Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα με ανακοίνωσή της ζητά άμεση καταβολή του έκτακτου μερίσματος στους απόστρατους και καταγγέλει εν ενεργεία στρατιωτικούς οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να μην τους το δώσει! Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά που κάποιοι εν ενεργεία στρατιωτικοί έρχονται σε σύγκρουση με απόστρατους!

Η ανακοίνωση της ΚΕΘΑ:

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) απαιτεί να καταβληθεί άμεσα από τα Μετοχικά Ταμεία το έκτακτο μέρισμα προς τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι δικά μας χρήματα και επιβάλλεται η χορήγησή τους.
Οι απόστρατοι στα χρόνια της κρίσης τσακίστηκαν από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευθύνες για τη λεηλασία των αποθεματικών των Μετοχικών Ταμείων είναι τεράστιες και διαχρονικές. Διαδοχικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις τζογάρισαν τα χρήματα των Ταμείων μας στο Χρηματιστήριο. Ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους, μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους – λαιμητόμους για τις συντάξεις και τα μερίσματα. “Κούρεψαν” τα αποθεματικά με το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι ευθύνες είναι αποκλειστικά δικές τους. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ευθύνη να ενισχύσει τα ταμεία με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού και οι απόστρατοι να πάρουν αυτά που τους ανήκουν.
Η ΚΕΘΑ σταθερά αντιπάλεψε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, μαζί με τον υπόλοιπο λαό. Συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Συμπαραστάθηκε στις αγωνιστικές διεκδικήσεις και συγκεντρώσεις των εν ενεργεία συναδέλφων μας.
Θεωρούμε απαράδεκτη την ανακοίνωση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), που καλεί την κυβέρνηση να μη δώσει το έκτακτο μέρισμα στους απόστρατους.
Αποκαλύπτεται ότι ο ρόλος τους δεν είναι άλλος από το να χτυπήσουν κάθε διεκδίκηση.
Οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της διοίκησης της ΠΟΜΕΝΣ.
Η ΚΕΘΑ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα εντείνει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για να επιστραφούν στους απόστρατους, όλα αυτά που τους ανήκουν.

Η ΠΟΕΣ υπέρ των αποστράτων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Είναι περιττό να τονίσουμε, εσείς το γνωρίζετε άλλωστε καλύτερα από τον καθένα μας, ότι όλα τα χρόνια της κρίσης οι συντάξεις των αποστράτων, με μνημονιακή απαίτηση, μειώθηκαν κατά μέσο όρο εξήντα τοις εκατό (60%), τα δε αποθεματικά των Ταμείων που διοικείτε «κουτσουρεύτηκαν» μετά από Τροϊκανές απαιτήσεις.

Αλλεπάλληλα δικαστήρια, ενώπιον των οποίων προσέφυγαν, είτε κατά μόνας απόστρατοι, είτε θεσμικά μέσω των Ενώσεών τους, τους δικαίωσαν και τους έδωσαν το όπλο να παλέψουν για την επιστροφή των αντισυνταγματικώς και αναδρομικώς παρακρατηθέντων ποσών που αναλογούσαν σε κάθε έναν και κάθε μία έκαστο/η.

Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφασή σας για επιστροφή, με κάθε νόμιμο τρόπο, ελαχιστότατου έστω ποσού από τα «κλεμμένα» χρήματα των αποστράτων συναδέλφων μας, που συγκεκριμένες πολιτικές κυβερνήσεων του παρελθόντος επέβαλλαν. Άλλωστε η διαχρονική ύπαρξη των Ταμείων είναι η ενίσχυση των μερισματούχων και η οικονομική ανακούφισή τους, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν από όλες και όλους μας στους πραγματικούς ιθύνοντες των μειώσεων.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016