Λόγος πολύς γίνεται για την στράτευση γυναικών. Συχνά και στην Ελλάδα, όπου πάντως δεν υπάρχει στα σοβαρά τέτοιο ζήτημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει. Πάρα πολλές γυναίκες βεβαίως υπηρετούν ως μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως γίνεται σ΄ όλο τον κόσμο. Μια απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Χιούστον των ΗΠΑ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν και μπορεί ακόμη να μην αφορά την Ευρώπη. Αφού όμως γίνεται η αρχή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε και εδώ.

Ποια είναι η απόφαση;

Όπως γράφει το lawspot.gr  “oμοσπονδιακό δικαστήριο στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε πριν λίγες ημέρες ότι η υποχρέωση καταγραφής στα μητρώα του στρατού των ΗΠΑ (Selective Service System) μόνο για τους άνδρες είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τις αρχές της ίσης προστασίας, όπως αποτυπώνονται στην Πέμπτη Τροπολογία του Συνταγματος της Χώρας”.

Ποιοι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο; Ο “Εθνικός Συνασπισμός για τους Άνδρες” (National Coalition for Men), μία οργάνωση για τα δικαιώματα των ανδρών, και δύο άλλων ατόμων που θεωρούσαν την εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη άδικη.

Η  νομοθεσία των ΗΠΑ  (Military Selective Service Act)  απαιτεί από τους άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών να εγγραφούν στα σχετικά μητρώα, υπό την απειλή προστίμου έως και 10.000 δολάρια και ποινής φυλάκισης έως και πέντε ετών. Η δικαστική απόφαση αλλάζει πλήρως τα δεδομένα τα οποία στηρίζονταν στο γεγονός ότι  το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε επικυρώσει τη συνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας το 1981, κρίνοντας ότι η επιλογή μόνο ανδρών ήταν “πλήρως δικαιολογημένη”. Τόρε όμως  οι γυναίκες δεν ήταν επιλέξιμες για συμμετοχή στο πεδίο μάχης. Αυτό όμως έχει προ καιρού αλλάξει.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι οι αποστολές στο πεδίο της μάχης «δεν απαιτούν πλέον μόνο μέγεθος ή μύες» και πως οι γυναίκες «θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταιριάζουν καλύτερα σε ορισμένες από τις σημερινές θέσεις μάχης με βάση τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, σε σχέση με τον μέσο άνδρα».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016