Υποστηριξε το militaire
Άποψη
13/03/2021 | 06:16 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

“Κύριε  Νταβούτογλου μας ζητάτε και τα ρέστα ;”

Γράφει ο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ 

Κύριε  Νταβούτογλου μaς ζητάτε και τα ρέστα ;

Όποιος θελήσει να στριμώξει την Τουρκία στην Αττάλεια θα αντιδράσουμε. 

Ο κύριος Νταβούτογλου ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός αναφορικά με την Ελλάδα και το Αιγαίο. 

Για «αμφισβητούμενα» νησιά και βραχονησίδες, ζήτησε να αποφευχθούν αμοιβαίες κινήσεις. 

Το Καστελλόριζο να το εξετάσουμε χωριστά.

Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο ! 

Αυτά και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου αρχηγό του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην Πρωθυπουργό,την ημέρα της 73ης επετείου της Επανένωσης της Δωδ/σου με τον Εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Αυτές οι δηλώσεις του Νταβούτογλου πέραν του όποιου συμβολισμού μπορεί να έχουν, επειδή έγιναν την ημέρα της 73ης επετείου  της Επανένωσης της Δωδ/σου με την Ελλάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο, ότι οι στοχεύσεις της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ο αναθεωρητισμός της, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, παραμένουν οι ίδιες για τους Ισλαμιστές, για τους ακραίους Εθνικιστές, τους Κεμαλιστές ή στους φιλοευρωπαϊστές όπως ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μια πολιτική πρακτική και κουλτούρα που εφαρμόζουν όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί,  με Μουσουλμανική ευλάβεια, μετά αμέσως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μολονότι η Τουρκία δεν βρισκόταν στο μπλόκ των νικητών. 

Μιας και σε μερικές ημέρες θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ελεύθερου βίου, επειδή δεν υπάρχει άλλος χρόνος οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουν επιτέλους τον κίνδυνο του Νεοθωμανισμού και να χαράξουν μια Εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, με στόχους που δεν θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιος κυβερνά, ώστε να διασφαλίσουμε όσα με ποταμούς αίματος μας άφησαν οι ήρωες του 1821, των Βαλκανικών πολέμων και του 1940;

Ας βγούν επιτέλους δημόσια οι ηγεσίες των κομμάτων και να απαντήσουν με ειλικρίνεια στον Ελληνικό λαό , αφήνοντας κατά μέρος τις δήθεν ιδεολογικές τους διαφορές (που στο τέλος –τέλος δεν υφίστανται) ότι δεσμεύονται, ότι είναι έτοιμοι, ότι θέλουν και μπορούν  όλοι μαζί να χαραχθεί μια Εθνική στρατηγική, ώστε να διασφαλίσουμε την Εθνική μας αξιοπρέπεια, την Εθνική μας ακεραιότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τα Εθνικά μας συμφέροντα όχι μόνο στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο, αλλά  σε όλη την ευρύτερη περιοχή της γειτονίας μας , αποβάλλοντας επιτέλους το φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία.

Αναφορικά με τα όσα είπαμε κύριε  Νταβούτογλου για τα «αμφισβητούμενα» νησιά και τις βραχονησίδες σας θυμίζω αυτά τα οποία σκόπιμα σας διαφεύγουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης

1ον. Το άρθρο 12 αναφέρεται επιγραμματικά εις την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας. 

Επίσης στο ίδιο άρθρο στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται ότι αι νήσοι αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής αυτής, παραμένουσιν υπό την Τουρκική κυριαρχία.

2ον. Το άρθρο 14 αναφέρει εις την 1η παράγραφο: Αι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος, παραμένουσαι υπό Τουρκική κυριαρχία, θα απολαύουσιν ειδικής διοικητικής οργανώσεως, αποτελούμενης εκ τοπικών στοιχείων και παρεχούσης πάσαν εγγύησιν εις το μη μουσουλμανικόν ιθαγενή πληθυσμόν δι΄ότι αφορά εις την τοπική διοίκησιν και την προστασία των προσώπων και των περιουσών .

3ον. Το άρθρο 15 αναφέρει : H Tουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμούμενων νήσων, τουτέστιν της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτώμενων, ως και της νήσου Καστελλόριζου. 

Κύριε Νταβούτογλου

Εκ  μέρους της Κυβέρνησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας τη Συνθήκη της Λωζάνης υπέγραψαν οι συμπατριώτες σας :

  1. Ismet Pacha , υπουργός επί των Εξωτερικών Βουλευτής Ανδριανουπόλεως
  2. Δ/ρας Riza Nour Bey, υπουργός της Υγιεινής και Κοινωνικής Περιθάλψεως, Βουλευτής Συνώπης
  3. Hassan Bey, πρώην υπουργός , Βουλευτής Τραπεζούντας 

Άρα κύριε Νταβούτογλου οι προαναφερθέντες συμπατριώτες σας υπέγραψαν  εκ μέρους της Τουρκικής Κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχουν νησιά αμφισβητούμενα γιατί τόσον στο άρθρο 12 όσον και στο άρθρο 15 αναφέρονται ρητά ποια νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, ποια στην Ιταλία, ποια στη Τουρκία, με ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 12, ότι όσα νησιά, βραχονησίδες βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση των 3 μιλίων aπό τις ακτές της Ασίας μόνο αυτά ανήκουν στην Τουρκία. 

Για τα Δωδεκάνησα που τότε ήταν υπό Ιταλική κατοχή σας θυμίζω τις Ιταλοτουρκικές Συμφωνίες Ιανουάριος του 1932 και Δεκέμβριος του ιδίου έτους, που ρύθμιζαν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Κύριε Νταβούτογλου, θέλοντας να διαστρεβλώσετε τα προαναφερθέντα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης, κάνατε ένα τραγικό λάθος λέγοντας ταυτόχρονα την αλήθεια.

Κύριε Νταβούτογλου επειδή το 1923 όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, η απόσταση των τριών μιλίων αναφερόταν, όχι σε ναυτικά μίλια που υιοθετήθηκαν διεθνώς το 1954 και ένα ναυτικό μίλι ισούται με 1852 μέτρα,  αλλά σε απλό  μίλι (1609 μέτρα) , η αντιστοίχιση του οποίου  ήταν μικρότερη των 1852 μέτρων, συμφωνείτε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί η γραμμή των τριών μιλίων που αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάνης, όχι με 1852 μέτρα το μίλι που ισχύει μετά το 1954, αλλά με το πραγματικό μήκος του μιλίου που ίσχυε το 1923 και είναι μικρότερο των 1852 μέτρων προκειμένου να εντοπίσουμε και να προσδιορίσουμε πόσα και ποια νησιά και βραχονησίδες κατέχει σήμερα παράνομα η  Τουρκία;

Προφανώς αυτά εννοούσατε ως αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες κύριε Νταβούτογλου, γι΄ αυτό η Ελλάδα αυτά τα νησιά πρέπει να τα διεκδικήσει. 

Είπατε επίσης ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο και πρέπει να το δούμε ξεχωριστά.

Κύριε Νταβούτογλου και πάλι σκόπιμα ξεχνάτε το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάνης σύμφωνα με το οποίο  η χώρα σας παραιτήθηκε  υπερ της Ιταλίας για όλα τα Δωδεκάνησα μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο, νησιά που στο σύνολο τους βρίσκονται στο Αιγαίο.

Γι’ αυτό οφείλω να φρεσκάρω τη μνήμη σας, στέλνοντας σας κύριε Νταβούτογλου ένα εκ των πολλών Ιταλικών χαρτών που έχω στο προσωπικό μου αρχείο με τίτλο: Ιταλικά νησιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο, ώστε να σταματήσετε να εκτίθεστε λέγοντας τις ίδιες ανακρίβειες με τον Πρόεδρο της χώρας σας τον κύριο Ερντογάν.

Παραθέτω τον Ιταλικό χάρτη που εκδόθηκε επί ημερών De Vecchi το έτος 1937 :

Όμως κύριε Νταβούτογλου και εσείς οφείλετε να μου δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση  γιατί με τις πολιτικές σας στην Ίμβρο και στην Τένεδο, δύο νησιά με ειδικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ το 1923 κατοικούσαν μερικές χιλιάδες Ελλήνων, σήμερα δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ψυχές Ελλήνων ;  

Εσείς κύριε Νταβούτογλου σύγχρονος πολιτικός, οφείλετε να απολογηθείτε για τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων αυτών των δυο νησιών καθώς και για τα όσα συνέβησαν στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης το 1955 και τα μετέπειτα χρόνια και να είστε σίγουρος ότι αυτό θα εκτιμηθεί θετικά όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Κύριε Νταβούτογλου με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου του 1947 η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα εν πλήρη κυριαρχία τα Δωδ/σα, στα οποία πολύ καλά γνωρίζετε συμπεριλαμβάνεται και το Καστελλόριζο. 

Επιγραμματικά το άρθρο 14 στην παρ. 1 αναφέρεται : H  Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρη κυριαρχία τας νήσους της Δωδ/σου τας κατωτέρω απαριθμουμένας ήτοι : Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσου, Τήλον, Νίσυρον, Λέρου, Πάτμου, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον ως και τας παρακειμένας νήσους .

Εκχώρηση η οποία με το  Νομοθετικό Διάταγμα αριθμός 423, στις 22 Οκτωβρίου 1947 κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με τον τίτλο : «Περί κυρώσεως της μεταξύ των Συμμάχων και συνασπισμένων Δυνάμεων και της Ιταλίας». 

Κύριε Νταβούτογλου η Χώρα σας δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος και δεν υπογράψατε τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Άρα δεν έχετε κανένα δικαίωμα να επικαλείστε  για τα Δωδ/σα την προαναφερθείσα Συνθήκη των Παρισίων γιατί οι διατάξεις των άρθρων 34, 35 και 36 της Συνθήκης της Βιέννης (1969) ορίζουν μεταξύ άλλων και ότι κάθε Συνθήκη ισχύει μόνο μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και μεταξύ αυτών δημιουργεί μόνο δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

Αναφορικά με το ότι θα αντιδράσετε αν κλεισθείτε στον κόλπο της Αττάλειας, οφείλετε να εφαρμόσετε τη Συνθήκη για το Δ.Θ. του 1982 για να δείτε ποια είναι τα δικαιώματα σας στη Ν.Α. Μεσόγειο. 

Σας θυμίζω επίσης ότι δεν υπογράψατε τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το δίκαιο της Θάλασσας, και δεν καταφέρατε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της τρίτης συνδιάσκεψης να ενσωματώσετε τα επιχειρήματα σας και τις προτάσεις στη Σύμβαση Δ.Θ. 

Όταν οι προτάσεις σας περί ειδικών κανόνων στις ημίκλειστες θάλασσες, θεωρώντας ως τέτοιο το Αιγαίο, για την οριοθέτηση των ζωνών δικαιοδοσίας δεν έγιναν αποδεκτές, η Χώρα σας σε μια ύστατη προσπάθεια πρότεινε να γίνει ρητή αναφορά του άρθρου 300 της Σύμβασης Δ.Θ. στο άρθρο 123 Σύμβασης Δ.Θ. περί κλειστών και ημίκλειστων θαλασσών, υποστηρίζοντας ότι η αδιάκριτη εφαρμογή του κανόνα των 12 μιλίων σε ημίκλειστες θάλασσες εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 300 της Σύμβασης Δ.Θ, αυτό δεν έγινε αποδεκτό προς μεγάλη σας απογοήτευση.

Άρα κάθε άλλη προσπάθεια σας να αλλάξετε το status στο Αιγαίο και στην Ν. Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να μην κλεισθείτε στον κόλπο της Αττάλειας με απειλή άσκησης βίας, ή με κάποιο θερμό επεισόδιο, θα πρέπει να το σκεφθείτε πολλές φορές γιατί οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συναντήσατε στη Συρία ούτε στη Λιβύη. 

Κύριε Νταβούτογλου

Τα περί Γαλάζιας πατρίδας ή τα περί θάλασσας των νήσων έχουν ενδιαφέρον επικοινωνιακό, αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να υλοποιηθούν σε βάρος των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας γιατί τα οφέλη της πατρίδας σας από μια τέτοια προσπάθεια θα είναι πολύ μικρότερα από τη ζημιά που θα υποστείτε, από μια σύγκρουση με την Ελλάδα, αρκεί οι πολιτικοί μας να αποβάλουν το φοβικό σύνδρομο απέναντι στη Χώρα σας. 

Γι αυτό ως φιλοευρωπαίος πολιτικός ας εγκαταλείψετε τέτοιους παράνομους μεγαλοϊδεατισμούς συμβάλλοντας, ώστε το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, να γίνουν πραγματικά θάλασσες ειρήνης και ανάπτυξης για τις χώρες μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης