“Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει όσα επιδιώκει στο Αιγαίο χωρίς να δώσει μάχη”- Υποναύαρχος Δ.Τσαϊλάς

“Η Τουρκία ακολουθεί την ανατολίτικη τακτική που λέει ότι θα “κερδίσω τον εχθρό χωρίς να δώσω μάχη”, λέει στη συνέντευξή του στο Militaire.gr ο Υποναύαρχος Δημήτρης Τσαϊλάς, αναφερόμενος στον τρόπο που δρα έναντι της Ελλάδας.

Στα ελληνοτουρκικά χάσαμε πολλά πολύτιμα χρόνια. Πότε με το φοβερό δίλημμα “βούτυρο ή κανόνια” και πότε με την οικονομική κρίση, τα ελληνοτουρκικά και η αυτονόητη ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας πήγαν “στην άκρη”.

“Ο χρόνος μας έχει ξεπεράσει” παραδέχεται ο Υποναύαρχος ε.α Δημήτρης Τσαϊλάς , αλλά δεν έχει τελειώσει. Ο κ.Τσαϊλάς επισημαίνει την ανάγκη να “τρέξουμε” να καθορίσουμε πως ακριβώς μας απειλεί η Τουρκία και να χαράξουμε την στρατηγική μας έναντι της κλιμακούμενης επιθετικότητας της. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αεροναυτικές δυνάμεις, στην υποστήριξη τους και την ανασυγκρότηση τους. “Η στρατιωτική ισχύς πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικού εξαναγκασμού”, λέει ο κ.Τσαϊλάς απαντώτας εμμέσως σ΄ όσους σπεύδουν να χαρακτηρίσουν “φιλοπόλεμους” όσους ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας. Η στρατιωτική δύναμη επιβάλλει πολιτικές λύσεις εφόσον την έχεις και ξέρεις να την χρησιμοποιείς.

“Ήρθε η ώρα, αν δεν είναι τώρα πότε θα ΄ναι , για να αναθεωρήσουμε την αεροναυτική μας στρατηγική, η οποία βεβαίως θα είναι ενταγμένη σε μια γενικότερη στρατηγική” ,υποστηρίζει ο κ.Τσαϊλάς, επισημαίνοντας το λάθος που έγινε ειδικά στο Στόλο μας όπου τα μέσα και οι μονάδες του “αντιμετωπίστηκαν ως ανεξάντλητοι πόροι”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016