Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
04/08/2019 | 06:20 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

“Η Τουρκία φονιάς που πρέπει να του αντισταθείς κι όχι να τον κατευνάσεις” γράφει ο Μ.Ρούμπιν

“Πείτε όχι στην Τουρκία για τις επιδιώξεις της στη Συρία”, γράφει ο Μάϊκλ Ρούμπιν, αναλυτής του American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος χαρακτηρίζει την γειτονική χώρα “φονιά που πρέπει να του αντισταθείς κι όχι να τον κατευνάσεις”.
Σε άρθρο του στο washingtonexaminer.com ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ, ζήτησε ξανά από τον Αμερικανό ομόλογο του Μαρκ Έσπερ, τη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία, στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Ο Ακάρ επανέλαβε το αίτημα για ζώνη ασφαλείας που θα φθάνει σε βάθος 20 μιλίων στο έδαφος της Συρίας.

Η Τουρκία δικαιολογεί το αίτημά της επικαλούμενη ότι χωρίς αυτή τη ζώνη θα ΄ναι ευάλωτη σε επιθέσεις των Κούρδων που η ίδια χαρακτηρίζει “τρομοκρατικές”. Ο Ακάρ απείλησε μάλιστα, ότι αν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν το σχέδιο,τότε η Τουρκία θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Ο Μάϊκλ Ρούμπιν στο άρθρο του αποδομεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς για να φθάσει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πουν ένα ξεκάθαρο όχι στις τουρκικές απαιτήσεις.

Γράφει:

“Έχω επισκεφθεί τις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους της βόρειας Συρίας δύο φορές την τελευταία πενταετία… Αυτό που οι Κούρδοι – και οι Σουνίτες Άραβες, οι Χριστιανοί, ο Γιεζίδης και άλλοι με τους οποίους συνεργάστηκαν – έχουν επιτύχει είναι αξιοσημείωτο.

Με πολύ λίγα χρήματα, προσέφεραν ασφάλεια. Ενώ η Τουρκία παρείχε στήριξη σε ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες και άνοιξε τα σύνορά της σε χιλιάδες ισλαμιστές στρατολόγους, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, το YPG, το γυναικείο τμήμα του ,το YPJ διακρίθηκαν για την αναχαίτιση και τελικά τη νίκη έναντι των τρομοκρατικών ομάδων…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωξαν αρχικά να συνεργαστούν με την Τουρκία, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους απαιτούσε συνεργασία με τους αντιπάλους της. Ενώ ο Ακάρ λέει ότι ολόκληρη η περιοχή είναι μια τρομοκρατική “φωλιά” του ΡΚΚ, το πορτραίτο του ιδρυτή του PKK Αμντουλάχ Οτζαλάν είναι πολύ λιγότερο παρόν στην περιοχή τώρα, από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Είμαι απ΄ αυτούς που είχε επικρίνει τις δράσεις του PKK στο παρελθόν και επίσης αμφισβητώ την πολιτική φιλοσοφία του PKK , αλλά αυτό έχει εξελιχθεί. Είναι σημαντικό ότι ένα βελγικό δικαστήριο έκρινε πρόσφατα ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική ομάδα.

Ακόμη και αν το ΡΚΚ ή, πιθανότατα, μερικές από τα παρακλάδια του, πραγματοποιούν ένοπλες επιχειρήσεις εναντίον Τούρκων, δύο γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:

Πρώτον, η Τουρκία είναι υπεύθυνη για πολύ περισσότερες πολιτικές δολοφονίες Κούρδων ηγετών και δεύτερον, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Κούρδοι έχουν ξεκινήσει τρομοκρατικές επιθέσεις από το έδαφος της Συρίας”.

Ο Ρούμπιν κατηγορεί την Τουρκία για εθνοκάθαρση στο Αφρίν, γράφοντας ότι μόνο μ΄ αυτό ασχολήθηκαν οι δυνάμεις της κι όχι με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Προειδοποιεί ότι αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Τουρκία τη ζώνη ασφαλείας που ζητά, οι κίνδυνοι θα ΄ναι πολύ μεγάλοι και επισημαίνει ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας “θα ΄ναι μεγάλη πρόκληση , όπως θα ήταν αν οι Τούρκοι έβλεπαν στο έδαφος τους Αρμένιους ή Έλληνες στρατιώτες”.

Ο Ρούμπιν επισημαίνει ότι ο Ερντογάν θέλει “μια στρατιωτική εκστρατεία για να αποσπάσει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης από τις δικές του αποτυχίες”.

Τέλος αναφέρεται στην “δίψα της Τουρκίας για το πετρέλαιο. Χωρίς δικό της φυσικό αέριο και πετρέλαιο, η Τουρκία έχει παρουσιαστεί εδώ και πολύ καιρό ως ενεργειακός κόμβος. Τα τέλη διέλευσης αγωγών θα φέρνουν στα τουρκικά ταμεία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο υποκινείται τόσο από την επιθυμία να διατηρηθεί το μονοπώλιο της Τουρκίας (και της Ρωσίας) στους αγωγούς. Από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία των πετρελαϊκών πόρων της Συρίας θα βρεθεί στη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει και να ελέγξει. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει η Τουρκία δεν είναι μόνο η απέλαση των Κούρδων της Συρίας από την προστατευόμενη ζώνη, αλλά η κατοχή των πετρελαϊκών αποθεμάτων . Αυτό θα ήταν ένα όφελος όχι μόνο για την οικονομία της Τουρκίας αλλά πιθανότατα και για τον ίδιο τον Ερντογάν, καθώς σήμερα υπάρχουν λίγες σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες στην Τουρκία από τις οποίες ο Ερντογάν ή τα μέλη της οικογένειάς του δεν επωφελούνται”.

Απευθυνόμενος στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο Ρούμπιν τον καλεί να πει όχι στην Τουρκία και καταλήγει με μια φράση που θα πρέπει οι δικοί μας πολιτικοί να την διαβάσουν πολύ καλά: “Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν φονιά είναι να του αντισταθείς κι όχι να τον κατευνάσεις”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης