Χθες το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός μοναδικού Πίνακα του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Barend Cornelis Koekkoek, διαστάσεων 2,50Χ1,70μ με θέμα «Η Μάχη στα Δερβενάκια» (ελαιογραφία σε καμβά του 1828), σηματοδοτώντας, πρώτο το Πολεμικό Μουσείο, την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του ’21.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχος ε.α Αθανάσιος Παναγόπουλος τόνισε ότι “το έργο ζωγραφισμένο το 1828, ήδη αριθμεί 191 έτη ζωής, και αποτελεί, σύμφωνα με τούς ειδικούς, ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης καθώς: εκτός από την αρμονία, το αισθητικό κάλλος, και την τεχνική του αρτιότητα, αναπαριστά με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της σύνθεσης: από τη μία τον τρόμο στα μάτια του Δράμαλη και του αλόγου του, και από την άλλη την αδημονία και την ένταση των επαναστατών την στιγμή τής επίθεσης.
Η αγωνιστικότητα τών Ελλήνων και η πιστή αναπαράστασή της, βασισμένη αποκλειστικά και μόνο σε περιγραφές, από έναν ξένο ζωγράφο, αποτυπώνει την δυναμική πού αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο γύρω από το κίνημα τού Φιλελληνισμού στην Ευρώπη, το πνεύμα τού οποίου είχε αναζωπυρωθεί μετά τήν σφαγή τής Χίου, πού ενέπνευσε τον ομώνυμο πίνακα τού Ντελακρουά, τού κορυφαίου ρομαντικού καλλιτέχνη…
Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης και τα αποκαλυπτήρια του από εσάς, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την έναρξη των εκδηλώσεων και δράσεων, τις οποίες έχει προγραμματίσει το Πολεμικό Μουσείο για την επέτειο των διακοσίων (200) ετών, από σήμερα μέχρι και το 2021”.

Στις φωτογραφίες ο πίνακας .

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016