Από το σημείο που το Noratlas με τους Έλληνες καταδρομείς καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, έστειλε το μήνυμα πως “η Κύπρος δεν είναι μακριά”.

Η ομιλία έγινε μετά από το εγκαίνια του χώρου μνήμης που δημιουργήθηκε στο σημείο που έπεσαν οι ήρωες Αεροπόροι και Καταδρομείς.

Τι είπε ο Καμμένος:

“Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στην τιμητική παρουσία, μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, των επιζώντων ηρώων, υπό τις ευλογίες εκείνων που έπεσαν – και επί 44 χρόνια δεν δικαιώθηκαν – στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου, τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Έθνους.

Είμαστε εδώ στην ηρωική Α’ Μοίρα Καταδρομών, που συνεχίζει τις παραδόσεις, τις αξίες και την ηρωική πορεία των καταδρομέων μας. Εκείνων που υπερασπίζονται πατρίδα και θρησκεία. Υπέρ πίστεως και πατρίδας αγωνίζονται οι Έλληνες στρατιώτες σε όλα τα μέρη που υπάρχει ελληνικό έθνος. Συνεχίζουν την παράδοση και βεβαιώνουν τον ελληνικό λαό, το ελληνικό έθνος, είτε βρίσκεται εδώ στην Κύπρο μας είτε στη μητέρα πατρίδα, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε εσάς που επιζήσατε αλλά και τη μνήμη εκείνων που έπεσαν.

Όσοι πέσατε στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου και μας παρακολουθείτε από ψηλά, αλλά και εσείς που σήμερα είστε εδώ, δεν ήσασταν εδώ σε μια άσκηση κατόπιν αδείας, όπως κάποιοι προσπάθησαν επί πολλά χρόνια να περιγράψουν τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Δώσατε τη μάχη σας για την πατρίδα, για το έθνος, εδώ, στην Κύπρο. Δώσατε τη μάχη σας για την ελευθερία, για τη σημαία για την οποία ορκιζόμαστε να μην εγκαταλείψουμε ποτέ. Τη σημαία στην οποία ορκίζονται και σήμερα οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι στρατιώτες, οι εθνοφύλακες και οι πολίτες αυτού του τόπου.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και όλους τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που προετοίμασαν αυτή εδώ την επιμνημόσυνη τελετή που αρχίζει σήμερα με τα εγκαίνια του μουσείου και θα κορυφωθεί το βράδυ και αύριο με τις προβλεπόμενες εκδηλώσεις.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και εκ μέρους και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού λαού ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ μακριά. Και οφείλουμε στη μνήμη εκείνων που έπεσαν, αλλά και εκείνων που σήμερα βρίσκονται εδώ, να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια.

Ίσως η αλήθεια είναι σκληρή για κάποιους. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα του να μην αποκαλυφθούν κάποιες πτυχές κάποιων που δεν ακολούθησαν τον όρκο τους να αφήνουμε την ιστορία του ελληνικού έθνους κάτω από μια σκιά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, στα 3,5 αυτά χρόνια μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε αυτή την αλήθεια και να ζητήσουμε ένα μεγάλο «συγγνώμη» σε εκείνους που αδίκησε το έθνος επί 44 ολόκληρα χρόνια.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Να είναι σίγουροι ότι το παράδειγμά τους είναι ζωντανό. Υποκλινόμενος στους ήρωές μας, στις πολεμικές σημαίες θέλω να ξέρετε ότι η Υπέρμαχος Στρατηγός βρίσκεται πάντα Προστάτιδα και Οδηγήτρια του Έθνους μας.

Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς, όσο υπάρχει ένας ακόμα ζωντανός από όλους εμάς, να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Αθάνατοι».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016