Υποστηριξε το militaire
Άποψη
21/09/2021 | 08:35
Militaire News

“Η εμπλοκή των ΕΔ στην αμερικανική πολεμική μηχανή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας”

Άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η Σύνοδος των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων του ΝΑΤΟ στην Αθήνα (17-19 Σεπτεμβρίου), έγινε φυσικά «υπό την σκιάν  της Ακροπόλεως», αλλά και από το βάρος της συμφωνίας AUKUS, καθώς εξέπληξε (ΌΧΙ ευχάριστα), κάποια από τα ισχυρά κράτη της Ε.Ε. (Γαλλία), που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ. 

Η συμφωνία ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΑΥΣΤΡΑΛΊΑΣ (AUKUS), αποτελεί κορυφαία στρατιωτική συνεργασία των Δυτικών Δυνάμεων, που έχει ως κεντρικό Στρατηγικό στόχο, να περιορίσει την επεκτατική πολιτική της Κίνας. Η στρατιωτική συνεργασία (AUKUS), έχει ως αιχμή, στην παρούσα χρονική περίοδο,  την ναυπήγηση από τις ΗΠΑ, ενός  υπερσύγχρονου στόλου πυρηνοκίνητων  υποβρύχιων για την Αυστραλία, που βρίσκεται εγγύτερα, στο Ινδικό- Ειρηνικό Ωκεανό, από τους άλλους δύο συμμάχους. Όμως, η συμφωνία,   δεν περιορίζεται μόνο στην απόκτηση των υποβρυχίων, αλλά επεκτείνεται σε ζωτικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, οι τεχνολογίες  των κβάντα (κβαντομηχανές) και εξελιγμένα πυρηνικά οπλικά συστήματα. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η Ε.Ε. έμεινε εκτός της συμφωνίας AUKUS, ίσως διότι θεωρείται δεδομένη ως σύμμαχος των ΗΠΑ, αφού έχει αναθέσει την ασφάλεια της στο ΝΑΤΟ, δηλαδή  στις ΗΠΑ, ούτε φυσικά, το γεγονός ότι η Γαλλία υπέστη σοβαρή ήττα (οικονομική και στρατιωτικοβιομηχανική), λόγω της «ασυνέπειας» των αυστραλών, που υπέκυψαν στα «θέλγητρα» των αμερικανών. H E.E. , χωρίς κοινή ευρωπαϊκή  εξωτερική πολιτική και αυτόνομη στρατιωτική ταυτότητα (πολιτική ολοκλήρωση), δεν λογαριάζεται ως ισχυρός παράγοντας στο διεθνές πολιτικό-στρατιωτικό και ενεργειακό  «παίγνιο»

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης  Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κήρυξε  την επίσημη τελετή έναρξης της Συνόδου Α/ΓΕΕΘΑ – Α/ΓΕΕΔ ΝΑΤΟ (Military Commitee Conference 21 – MCC 21) παρουσία του Πρόεδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναυάρχου Ρόμπερτ Μπάουερ (Robert Bauer) (CMC), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης  Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε τα εξής: «Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να σας υποδέχομαι στην Ελλάδα, στην Αθήνα για τη Σύνοδο Α/ΓΕΕΘΑ – Α/ΓΕΕΔ ΝΑΤΟ 2021.Είναι επίσης μεγάλη μου χαρά να σας υποδέχομαι σε αυτό το ιστορικό κτίριο, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, με δεδομένη τη μεγάλη παράδοση του Ναυτικού μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. 

Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και μια πόλη που έχει αναγνωριστεί ευρέως ως η κοιτίδα της δημοκρατίας

Στην 3ημερη Σύνοδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, που έγινε στην Αθήνα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες μετάβασης στο «ΝΑΤΟ 2030». Τι σημαίνει αυτό με απλές λέξεις. Ενδυνάμωση του στρατιωτικού σκέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας και επέκτασης της δραστηριότητας σε τομείς, όπως η κυβερνοασφάλεια, η  ενίσχυση με οπλικά συστήματα  νέας γενιάς με ασύλληπτες επεμβατικές και καταστροφικές δυνατότητες, ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου και ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών πληροφοριών, που θα απλώνεται σε ολόκληρο τον Πλανήτη. Σε πολιτικό- διπλωματικό επίπεδο, το «νέο» ΝΑΤΟ, θα είναι ανταγωνιστικό με τη Ρωσία και τη Κίνα (σε στρατιωτικό επίπεδο) και θα παρέχει ασφάλεια σε σημαντικές ζώνες κυρίως γεωπολιτικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος. 

Κατά τη Σύνοδο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, αξιολογήθηκε, με στρατιωτικούς όρους,  η  αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Επισημάνθηκαν σοβαρές αδυναμίες, όπως η υποβάθμιση της συμπεριφοράς των τοπικών κοινωνιών.  Για τους Αφγανούς το ΝΑΤΟ ήταν μια ξένη δύναμη που επεδίωξε να επιβάλει τις επιλογές της,  ερήμην της πλειοψηφίας των κατοίκων της πολύπαθης χώρας. Τώρα το ΝΑΤΟ , καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες, όπως η  κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν,  το ενδεχόμενο το Αφγανιστάν να αποτελέσει τη μήτρα νέων τρομοκρατικών ομάδων  και  φυσικά , η διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων από  και τα μαζικά κύματα μεταναστών.  «Αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μας βοηθήσει να αποκομίσουμε χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον και να ενισχύσουμε τον κοινό σκοπό μας της διαφύλαξης των κοινών αξιών και ιδανικών μας και της διατήρησης της ικανότητας του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε πιθανές απειλές, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Γι’ αυτό καταρτίστηκε ένας σαφής οδικός χάρτης της Συμμαχίας με τη Διαδικασία “ΝΑΤΟ 2030”.», επισήμανε στην ομιλία του ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος κατά τη Συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε Επίπεδο Αρχηγών Άμυνας, στην Αθήνα.

      Αξιολογήθηκε επίσης η κατάσταση, από την πλευρά των στρατιωτικών συσχετισμών και συμμαχικών δυνατοτήτων, σε κρίσιμες περιοχές,   όπως είναι, η Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειο,  μια ενιαία γεωγραφική περιοχή μεγάλης στρατηγικής αξίας, όπου η ασφάλεια αποτελεί την προϋπόθεση για την σταθερότητα , την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ανήκουν  σε αυτή την γεωγραφική περιοχή, καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα και περιλαμβάνουν ενέργειες τρομοκρατίας, βίαιου εξτρεμισμού, ενεργειακής ανασφάλειας, λαθρεμπόριο, παράτυπη μετανάστευση, εμπορία ανθρώπων, παράγοντες  που αναμφίβολα, αυξάνουν την ανασφάλεια στην περιοχή και υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναύαρχος Rob Bauer (CMC) επισκέφθηκαν τις στρατιωτικές υποδομές της Σούδας στην Κρήτη. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο CMC , στην επικοινωνία που είχαν  με στελέχη της αεροναυτικής βάσης, αναφέρθηκαν στην γενικότερη στρατηγική σημασία της Χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης, σχετικά με τις στρατιωτικό-διπλωματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις δράσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων , τόσο σε εθνικό πλαίσιο,  όσο και σε συνεργασία με τους Συμμάχους και εταίρους μας. 

Οι δυο κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες, αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της  Κρήτης. Ειδικότερα ,  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε  στο Ναύσταθμο Κρήτης, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Ναυτική Βάση στη Χώρα, καθώς και στην προοπτική αναβάθμισης των υποδομών το προσεχές διάστημα. Εξέλιξη σημαντική,  λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής  θέσης  της Σούδας και της εγγύτητάς του στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, με προφανή οφέλη τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και για τους Συμμάχους και εταίρους μας.

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 και στο περιθώριο του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), General Mark A. Milley. H συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και οι δύο Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το περιβάλλον Ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο Χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται υβριδικές απειλές, τρομοκρατία και εξτρεμιστική βία, ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική και οικονομική κρίση καθώς και μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.  Επίσης, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο Χωρών, στο επίπεδο της συνεκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων, εντός του πλαισίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] και της συνεχούς ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ. Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην υψηλή προτεραιότητα που έχει για την Χώρα μας η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στις δυνατότητες των Ελληνικών ΕΔ οι οποίες καθιστούν την Χώρα μας αξιόπιστο Σύμμαχο και Εταίρο και άξονα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Βόρειο Αφρική και στην Μέση Ανατολή.  Είναι σαφές, ως ασφαλές συμπέρασμα πια, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν προσδεθεί στη αμερικανική πολεμική μηχανή. Ο Ελλαδικός χώρος,  αξιοποιείται για τα επιχειρησιακά σχέδια , μάλιστα Στρατηγικού επιπέδου, από τις αμερικανικές Ένοπλες  Δυνάμεις.  Το ερώτημα είναι, αν αυτή η εξέλιξη, αποτελεί και ασπίδα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η απάντηση είναι μάλλον ΟΧΙ και αυτό γιατί… Η κύρια απειλή για τη χώρα μας  είναι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Όμως,  η αμερικανική πολιτική και στρατιωτική διπλωματία, θεωρεί την Τουρκία, βασικό σύμμαχο της, για μία σειρά από λόγους, γεωπολιτικού, στρατιωτικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα  οι τουρκικές  προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας να θεωρούνται «λεπτομέρειες»  από τους αμερικανούς  και  η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων  από την Τουρκία,, να θεωρείται από το ΝΑΤΟ, ως υπερβολικές ευαισθησίες ή και  «ιδιαιτερότητες» των Ελλήνων!!!

Σε press conference μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της  MCC 21 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, είπε μεταξύ άλλων, και τα εξής: « Έχω την τιμή και το προνόμιο να φιλοξενώ στην Αθήνα, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ όλων των κρατών-μελών της Συμμαχίας, και τους δύο Στρατηγικούς Διοικητές για τις Επιχειρήσεις και τον Μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ (SACEUR και SACT), για τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής 2021. 

Αυτή  η υψηλής σημασίας Σύνοδος, η οποία φιλοξενείται εκ περιτροπής κάθε χρόνο από ένα κράτος-μέλος, συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ένα γεγονός για το οποίο όλοι οι Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. 

Στη Σύνοδο είχα την ευκαιρία να τονίσω στους ομολόγους μου, μεταξύ άλλων, το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ισχυρός πυλώνας ασφάλειας στο ευμετάβλητο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέδειξα επίσης το γεγονός ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει αμοιβαίως επωφελείς σχέσεις συνεργασίας με εταίρους ξεχωριστού ειδικού βάρους στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτές οι σχέσεις αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, και πιστεύω ότι υπηρετούν ταυτόχρονα και τις αξίες της Συμμαχίας συνολικά.»  

Μεταξύ των νατοϊκών στρατιωτικών  και ο  Αρχηγός ΕΔ της Τουρκίας, Yaşar Güler. Όμως, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του στην Αθήνα οι τουρκικές ΕΔ  είχαν έντονη δραστηριότητα στο Αιγαίο, χωρίς αντίδραση, τυπική ή ουσιαστική, από τους μετέχοντες στη Σύνοδο της  MCC 21, ακόμη και όταν ενημερώθηκαν ότι τουρκικό drone πετούσε κοντά στο Καστελόριζο…  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης