Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
29/06/2020 | 06:14 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

“Η Ελλάδα κουνάει λευκή σημαία” γράφει η εφημερίδα του Ερντογάν

Η εφημερίδα που αποτυπώνει τις απόψεις του καθεστώτος Ερντογάν, η Γενί Σαφάκ, με άρθρο που υπογράφει ο Μεχμέτ Ασέτ, υποστηρίζει ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν τη δεδομένη στιγμή, μπορεί να ερμηνευθεί και ως ύψωση λευκής σημαίας από την Ελλάδα! Αυτό αναφέρει στον τίτλο του άρθρου, αλλά όχι στο κείμενο του, στο οποίο πάντων κάνει λόγο για “τουρκοφοβία των Ελλήνων”.

Γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος της Γενί Σαφάκ:

“Όπως είναι γνωστό, η Αθήνα ενοχλήθηκε απίστευτα από την επιδίωξη της Τουρκίας για τα δικαιώματα κυριαρχίας της στη Μεσόγειο και τα α σοβαρά βήματα που έγιναν προς το σκοπό αυτό. Στην πραγματικότητα, είπαν ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί «λόγο πολέμου».

Επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε τις λέξεις που διατύπωσε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο. Φυσικά και  στρατιωτική επέμβαση . Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι κατανοητό ότι θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα κυριαρχίας μας στο μέγιστο βαθμό. “

Αυτή η δήλωση έγινε στις αρχές Ιουνίου – ούτε καν πριν από ένα μήνα. Έτσι, είναι ακόμα αρκετά πρόσφατη.

Όταν ρωτήθηκε για τα απειλητικά λόγια του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει με την ακόλουθη δήλωση, η οποία πυροδότησε μεγαλύτερη αντίδραση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από ό, τι στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης:

«Η Ελλάδα κάνει μπλόφες. Πώς τολμάς να διαφωνείς με  την Τουρκία; Μην περάσετε τη γραμμή. Εάν το κάνετε, η απάντηση της Τουρκίας είναι προφανής. “

Κατά μία έννοια, ο Ερντογάν προειδοποιούσε την Ελλάδα να «υποχωρήσει».

Σημειώστε και πάλι ότι αυτή η δήλωση “έπαιξε”  στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περισσότερο από τα δικά μας. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι αυτές οι δηλώσεις  ελήφθησαν σοβαρά.

Τις επόμενες μέρες, αρχίσαμε να βλέπουμε σημάδια από την Αθήνα ότι δεν θα τολμούσαν να ξεκινήσουν μια σύγκρουση με την Τουρκία.

Πρώτον, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κάνε ότι έκανα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργός , έκανα συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Αμέσως μετά, η ελληνική κυβέρνηση έκανε  μια «στροφή» και άλλαξε τόσο τον τόνο όσο και τη στάση της.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου: «Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Μπορούμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και εάν, στο τέλος, συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε , υπάρχει πάντα η επιλογή να παραπέμψουμε το ζήτημα μετά από κοινή συγκατάθεση στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη – ωστόσο, σεβόμενοι πλήρως το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι η ώρα για τη διπλωματία του Γκάμποτ, τέτοιες αντιλήψεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. “

«Ας καθίσουμε και να συζητήσουμε, και αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα πάμε στο δικαστήριο και θα αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει.»

Αυτή είναι η περίληψη αυτού που είπε ο Μητσοτάκης, που αποτελεί ένδειξη ότι η προηγούμενη «άμυνα» έχει εγκαταλειφθεί – τουλάχιστον για τώρα.

Μια εξέλιξη , η οποία αποτελεί φυσική αντανάκλαση αυτής της νέας προσέγγισης από την Ελλάδα, έγινε αυτές τις ημέρες:

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησαν τηλεφωνικά. Ποια απτά αποτελέσματα θα μπορούσε πραγματικά να αποφέρει ένα τηλεφώνημα; Ωστόσο, τουλάχιστον μια επαφή αυτού του είδους είναι σημαντική, καθώς δείχνει ότι η Ελλάδα έπρεπε να αλλάξει τη σκληρή της στάση (ακόμα κι αν ήταν για τακτικούς σκοπούς) απέναντι στην Τουρκία έναντι της Ανατολικής Μεσογείου.

– Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι συνειδητοποίησαν ότι επιτέθηκαν προφορικά στην Τουρκία με έναν τόνο που αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης κι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες.

– Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι διαπίστωσαν ότι η Άγκυρα δεν θα δίσταζε σε μια τέτοια περίπτωση.

– Θα μπορούσε επίσης να ειπωθεί ότι φαίνεται ότι μια αντεπίθεση εναντίον της Ελλάδας είναι πιο αποτελεσματική από την  άμυνα.

Πριν από χρόνια, ένας μελετητής που ειδικεύεται στα ελληνικά θέματα και εργάζεται στην Τουρκία είχε πει: «Αν και κανείς εδώ δεν ενδιαφέρεται πραγματικά, υπάρχει μια αμετάβλητη στάση απέναντι στην Τουρκία σε όλους στην Ελλάδα, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Αποκαλούμε αυτή τη στάση, «Turkeyphobia». “

Υπάρχουν μερικές περιόδοι όπου το μυαλό τους είναι εντελώς απασχολημένο με την Τουρκία – όπως συμβαίνει πρόσφατα. Θα μπορούσε ο λόγος που βασίζεται σε αυτό να είναι το συναίσθημα που αναφέρθηκε παραπάνω; Είναι πιθανόν.

Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να εξετάσουμε περαιτέρω ποιες συνθήκες και πώς διαμορφώθηκε η θέση της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας. Με βάση το ιστορικό πληροφοριών που έχουμε, μπορεί να ειπωθεί ότι :

Συνήθως είναι τρομοκρατημένοι απέναντι στην Τουρκία, στην Ανατολία. Αυτό είναι πολύ σαφές. Όπως και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχουν ποτέ το θάρρος να αντισταθούν στην Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν τις προάλλες. Φαίνεται ότι καθόρισαν την ημερήσια διάταξη της συνάντησης με τον Ερντογάν μαζί. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πήρε θάρρος από τη Γαλλία και για αυτούς τους λόγους τόλμησαν να διατυπώσουν τέτοιες μεγαλοπρεπείς δηλώσεις. Ας δούμε τι θα ακολουθήσει”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης