Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στην Αν. Μεσόγειο, λόγω της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το γεωτρύπανο «ΠΟΡΘΗΤΗΣ» βρίσκεται κοντά στις ακτές τους Πάφου και ετοιμάζεται για γεώτρηση,  ενώ το ερευνητικό σκάφος «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ», ετοιμάζεται για έρευνες νότια  της Ρόδου.  Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, συνοδεύονται και από Μονάδες του Τουρκικού Στόλου, ενώ είναι σε εξέλιξη στην Αν.Μεσόγειο, μεγάλη αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία  υποστηρίζει,  ότι  στις περιοχές των υποθαλάσσιων ερευνών, έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί, από πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες,  μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα το Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. και την ΕΕ να μην υιοθετεί θέσεις, υπέρ των ελληνοκυπρίων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, «να δράσουν συλλογικά οι Ευρωπαίοι, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της παραβατική της συμπεριφοράς στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο», ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού έγινε κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί, διατύπωσαν επιφυλάξεις, κατά πόσο θα πρέπει η Ε.Ε., να προβεί άμεσα σε λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, παρότι δέχτηκαν, ότι με τις δραστηριότητές της  αμφισβήτει  δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάϊατ,  σε Συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για διάλογο και φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,  για συμφωνίες win win για όλους, δηλαδή οι ενεργειακοί πόροι να μοιραστούν και στις δυο κοινότητες της Κύπρου και  για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή  της Αν. Μεσογείου, που είναι και ο βασικός στόχος των  ΗΠΑ, όπως διευκρίνισε ο αμερικανός πρέσβης. Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει στην Άγκυρα, αφού στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι μέλος του NATO.»

Να προσθέσουμε επιπλέον, καθότι έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, ότι,  Βρετανός υπουργός   χαρακτήρισε την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο, ως  περιοχή «υπό αμφισβήτηση», δηλαδή, ο βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος,  αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Για το θέμα αυτό, το ΥΠ.ΕΞ. της Κύπρου,  προέβηκε και  επισήμως,   σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κοντολογίς, Αμερικανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι  είναι τουλάχιστον «επιφυλακτικοί», για την  παράνομη δραστηριότητα  της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016