“Γιορτάζουμε αλλά δεν εφησυχάζουμε”! Τα φετεινά Χριστούγεννα συμπίπτουν με μια “περίεργη” ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεεων και να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα να “μαζευτεί”.
Σ΄ αυτό το κλίμα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος βρέθηκε σήμερα στην Κύπρο και ο Α/ΓΕΕΘΑ από το ΕΘΚΕΠΙΧ μίλησε μ΄ όλους τους στρατιωτικούς μας που βρίσκονται σε μονάδες πρώτης γραμμής.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων μονάδες της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, καθώς και τη Φ/Γ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», που βρίσκεται εν όρμω λιμένα Λάρνακας, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συνομίλησε με το στρατιωτικό προσωπικό και αντήλλαξε ευχές.

Μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ είπε μιλώντας στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ:

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατεύσιμοι,

όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για εσάς, όπως είναι υπερήφανες και οι οικογένειές σας, γιατί αποτελείτε συνέχεια των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, εκείνων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, φυλάσσοντας βωμούς και εστίες. Γιατί αυτά φυλάττουν οι Έλληνες στρατιώτες. Δεν διεξάγουν επιθετικούς πολέμους, δεν διεκδικούν τόπους που ανήκουν σε άλλους. Προστατεύουμε τις πατρίδες μας, τις οικογένειές μας, τους λαούς μας, τις παραδόσεις μας.

Το μόνιμο προσωπικό, αυτά τα χρόνια της κρίσης, με μεγάλες θυσίες, άντεξε την επίθεση που δέχτηκε όλη η Ελλάδα, όλο το Έθνος, από την πλευρά των δανειστών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δανειστές απαίτησαν οι πρώτες περικοπές να γίνουν στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Διότι στόχος τους ήταν να κάμψουν το ηθικό και νόμισαν ότι οι στρατιωτικοί θα γονατίσουν και θα κάνουν πίσω. Χάρη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, που όχι μόνο δεν λυγίσατε, αλλά πεισμώσατε, αυτά τα χρόνια της κρίσης, όχι απλώς δεν εκάμφθη το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά απεδείχθη πολύ υψηλότερο.

Αντέξατε, κρατήσατε ψηλά την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας και παράλληλα καταφέρατε η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής να δημιουργήσει άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με την Κύπρο και με τις συμφωνίες που κάναμε προς το νότο με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς το βορρά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η χώρα μας βρισκόταν σε κρίση – και οι κρίσεις συχνά οδηγούν σε απώλεια εθνικού εδάφους – καταφέρατε και δημιουργήσατε αυτόν τον άξονα σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, πριν από δύο εβδομάδες, είπε ότι η Ελλάδα πέρασε στο «plan A». Δεν είναι τυχαίο, ότι ξεκινώντας η Κύπρος για την εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου, με την Τουρκία να απειλεί και να κατεβάζει πολεμικά πλοία, δεν είχε μόνο τη μόνιμη συνοδεία της Ελλάδος, δηλαδή την ΕΛΔΥΚ και το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά ήρθαν και οι συμμαχικές δυνάμεις για να στείλουν ένα μήνυμα «να αφήσουν ήσυχη την Κύπρο να προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού της πλούτου». Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει από εδώ ένας αγωγός, θα περάσει νότια της Κρήτης, θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο της Ελλάδος και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, μέσω της Ελλάδος, στην Ευρώπη. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει σταθερότητα, ασφάλεια. Σημαίνει ότι αφήσαμε μία εποχή οικονομικής κρίσης και περνάμε σε μία περίοδο μεγάλης ασφάλειας. Και αυτό χάρη σε εσάς.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ένα μεγάλο «ευγνωμονώ», εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, εκ μέρους όλου του Έθνους, στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί το κάνατε πιστοί στον όρκο που δώσατε «Να υπερασπίζω τη Σημαία, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, να μην την εγκαταλείπω ποτέ». Δεν γονατίσατε ούτε σε πιστωτές ούτε σε εκείνους που υποτίθεται ότι μας δείχνουν τα δόντια τους”.

Ο ΥΕΘΑ έκανε αναφορά και στο θέμα των Σκοπίων:

“…μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στη Κύπρο με την ιδιότητα του Υπουργού. Ήμουν εδώ αυτά τα χρόνια σε κάθε παρέλαση, κάθε 1η Απριλίου, αλλά εάν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη συμφωνία των Πρεσπών εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από την κυβέρνηση. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς.

Εσείς όμως παραμένετε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως είπα οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν το έθνος. Δεν ζητώ τίποτε άλλο από εσάς από το να είστε ενωμένοι, να μην εμπλακείτε ποτέ σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική και να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενσυνείδητης πειθαρχίας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον Διοικητή σας, να έχετε εμπιστοσύνη οι φαντάροι στον λοχία σας, να έχετε εμπιστοσύνη οι νεότεροι στους αρχαιότερους. Ο κύριος δεσμός στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η ενσυνείδητη πειθαρχία και η βαθιά πίστη στην πατρίδα. Σας καλώ, λοιπόν, όλους και όλες μαζί να συνεχίσετε αυτή την πορεία.

Επικοινωνία Α/ΓΕΕΘΑ με στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, αντάλλαξε ευχές για την Εορτή των Χριστουγέννων, μέσω τηλεδιάσκεψης από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) που υπηρετεί:
-Στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ).
-Σε Επιτηρητικό Φυλάκιο Στρατού Ξηράς στον Έβρο.
-Στη Φρεγάτα ΨΑΡΑ, η οποία εκτελεί φυλακή σκοπούντος.
-Στο κλιμάκιο αεροσκαφών επιφυλακής της 133 Σμηναρχίας Μάχης, στο Καστέλι Κρήτης.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016