“Επετηρίδα Υπαξιωματικών”! Ο Δημ. Βίτσας μιλά στο Militaire, για άμυνα,προσφυγικό και πολιτική

Ο Δημήτρης Βίτσας ήταν “υπουργός ειδικών αποστολών” στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ . Η πρώτη θέση ,αυτή του ΑΝΥΕΘΑ τον έφερε αντιμέτωπο με τα μεγάλα προβλήματα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο ανασχηματισμός τον έφερε αντιμέτωπο με το τεράστιο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Τώρα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο δυτικό τομέα της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Βίτσας είναι ο τελευταίος πολιτικός καλεσμένος αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Μιλά πολύ ανοιχτά για την αμυντική βιομηχανία, τα προβλήματα αλλά και τα “τρελά κι απίθανα” που αντιμετώπισε. Εξηγεί γιατί κάποια προβλήματα δεν λύνονται όχι τόσο από έλλειψη πόρων αλλά από νοοτροπίες που θα ΄πρεπε να ΄χουν εδώ και πολλά χρόνια αλλάξει.

Τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευθυμία αν τα θέματα αυτά και οι επιπτώσεις τους στις ΕΔ δεν ήταν τόσο σοβαρές. Έχει ενδιαφέρον όσα λέει για τα αεροσκάφη Mirage 2000 και τα Scalp, αλλά και για την πώληση των παλαιότερων F-16 που δεν έγινε ΠΟΤΕ αν και όλα τα Βαλκάνια ήθελαν να τα αγοράσουν!

Ο κ.Βίτσας αποκάλυψε ότι είναι υπέρ της επετηρίδας Υπαξιωματικών ,στα πρότυπα των ΗΠΑ. Είναι μια πρόταση που υπήρχε από την εποχή που ήταν στο ΥΠΕΘΑ μαζί με τον Π.Καμμένο και λέει ότι θα ΄πρεπε να ΄χει προχωρήσει.

Ο κ.Βίτσας μιλά με ρεαλισμό για το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στο οποίο η Ελλάδα κλήθηκε μόνη να δώσει λύσεις. Τις οποίες βρήκε βέβαια με τη χρησιμοποίηση των ΕΔ. Ο κ.Βίτσας στη συνέντευξή του τις εκθειάζει για όλο τον τρόπο λειτουργίας του. Λέει με έμφαση ότι “δεν πρέπει να γελιόμαστε, το ΥΠΕΘΑ είναι το πιο οργανωμένο υπουργείο της χώρας” και παραδέχεται ότι αν δεν είχαν εμπλακεί οι ΕΔ στο προσφυγικό η κατάσταση θα είχε ξεφύγει.

Επαναλαμβάνει ότι “οι ΕΔ μπορούν να κάνουν τα πάντα αλλά δεν πρέπει να τις βάζουμε να κάνουμε τα πάντα”.

Ο κ.Βίτσας έχει μεταφέρει στους Ευρωπαίους τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν δεν αλλάξουν στάση στο θέμα και δεν κάνουν κάτι για να την ανακουφίσουν με μετεγκαταστάσεις. Έχει μεταφέρει στον Σαλβίνι ότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα προσφύγων από την Αδριατική.

Θεωρεί τελείως αδιέξοδη την πολιτική της ΝΔ για το θέμα και εξηγεί ποιες είναι οι ενστάσεις του.

Τέλος ο κ.Βίτσας μιλά για όλα τα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Την οικονομία, τη συμφωνία των Πρεσπών και τι σημαίνει τελικά επιστροφή στην κανονικότητα. Γιατί κανονικότητα ΔΕΝ είναι το 2008…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016