Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
19/06/2019 | 06:30 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

“Ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να “ψήνει” τη “λύση” του Κυπριακού”

Του Αντιναυάρχου (εα) Νίκου Κρυονερίτη


Οι πολύπλευρες πιέσεις της Τουρκίας, που έχουν αιχμές τους S-400 και τις γεωτρήσεις, έχω την άποψη ότι προετοιμάζουν το έδαφος για τις συζητήσεις που αφορούν τη λύση του Κυπριακού. Τα οικονομικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είναι ουσιαστικά, μπορούν όμως να ικανοποιηθούν μόνο μέσα από μια ανάλογη λύση.
Θα έλεγα ότι η Τουρκία μέσα από την διαπραγμάτευση, μπορεί να πετύχει αυτό που επιδιώκει και δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που πολλές φορές αποκαλείται «συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή τη συμμετοχή στο τραπέζι. Είναι τραγικό;; Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι τόσο τραγικό, όσο οι κραυγές που ακούγονται στο εσωτερικό των εμπλεκόμενων χωρών και ειδικά της Ελλάδας. Εξηγούμαι μέσα από παραινέσεις και προτάσεις.
Ας αντιληφθούμε ότι το πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη βρίσκεται στη δύση του μετά από την εκτεταμένη αρνητική του επιρροή στο παγκόσμιο κλίμα, την οποία βιώνουμε ήδη.
Ας κατανοήσουμε ως πολίτες, ότι όλα τα ανάλογα θέματα είναι πρωτίστως οικονομικά και αφορούν κυρίως τις μεγάλες εταιρείες και όχι αποκλειστικά τους όμορους λαούς ή τις εθνότητες που «συστεγάζονται».
Ας κατανοήσουμε ότι αν γίνει κάποιο «θερμό επεισόδιο», τότε θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι τουλάχιστον δεν παραδοθήκαμε χωρίς αντίσταση. Μην αισιοδοξούμε όμως ότι ένα «θερμό επεισόδιο» μπορεί σήμερα να έχει πολλές πιθανότητες για αξιοπρεπή κατάληξη.
Ας είμαστε έτοιμοι μέσα από θέσεις πολιτικά και κοινωνικά εφικτές, να συνδράμουμε τους Κυπρίους στη δίκαιη λύση που θα πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει στο ένα Ευρωπαϊκό κράτος με ισότιμους πολίτες, χωρίς πατρωνίες από την Τουρκία ή την Ελλάδα.
Ας μην περιμένουμε από τους Ευρωπαϊκούς λαούς να κλείσουν τις αμφίδρομες οικονομικές ροές με την Τουρκία, ως αντίποινα. Πολύ δε περισσότερο να συστρατευθούν κατά των «βαρβάρων».
Ας μην επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο ανάλογο πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων εταιρειών που ελέγχουν κυβερνήσεις κρατών περισσότερο ισχυρών από την Ελλάδα μας. Το Αιγαίο θα πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς που απολαμβάνουν την ομορφιά του και ας είναι κυρίως Αμερικανοί, Γερμανοί, Κινέζοι και πλήθος άλλων τουριστών.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι, αν δεν πάνε καλά τα γεγονότα, να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι θα πλουτίσουν αν ανοίξουμε μερικές τρύπες στην ΑΟΖ και αύριο θα μιλούν για προδότες και θα στήνουν «κρεμάλες».
Στη συνέχεια αιτιολογώ τις προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουμε, αν θέλουμε να συζητάμε για αποτροπή και να έχουμε καλύτερη προοπτική σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Είναι βέβαια προσωπικές εκτιμήσεις, όμως έχουν έντονο άρωμα από ευρείες συζητήσεις του παρελθόντος και αιτιολογούν την μη αισιόδοξη θέση που εκφράζω παραπάνω.
Ξεκινώντας πάντα από τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να θυμίσω ότι η σημερινή δομή δυνάμεων, αλλά και η επιχειρησιακή σχεδίαση (φυσικά όχι στο σύνολό της) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγκρουσης στο Αιγαίο με έντονα αεροναυτικά χαρακτηριστικά, όπως αναμένεται να είναι. Θα επιμείνω επίσης ότι δεν είναι δυνατή μια περιορισμένη τοπικά και χρονικά σύγκρουση, που θα μας εξασφαλίσει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Η σύγκρουση αν και όταν θα ξεκινήσει, τουλάχιστον για την Τουρκία θα είναι μαζική και ολομέτωπη, εκτός εάν εκ των προτέρων ή από το εξελισσόμενο αποτέλεσμα έχει εξασφαλίσει την επικράτηση, βασιζόμενη σε Ελληνικό συμβιβασμό ή ολιγωρία ή σε συμφωνία με τον διεθνή παράγοντα.
Μπορεί μετά από παρεμβάσεις διπλωματικές να επιτευχθεί κάποια εκεχειρία, όμως μέχρι τότε ο αγώνας θα είναι ολοκληρωτικός. Αυτός ο ολοκληρωτικός αγώνας με δεδομένο το μη συγκρίσιμο πλεονέκτημα του στρατηγικού βάθους και την αριθμητική υπεροχή που διαθέτει η Τουρκία, όσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει, τόσο περισσότερο θα αποβαίνει σε βάρος της χώρας μας, αν δεν υπάρξει από την έναρξη των επιχειρήσεων μια αιφνιδιαστική, μαζική και αποτελεσματική προσβολή.
Όμως και για τη χώρα μας η κατάληψη εθνικού εδάφους ή ακόμη και εκμετάλλευση πόρων στην Ελληνική ΑΟΖ με χρήση στρατιωτικής βίας ή απειλής, αποτελούν χωρίς συζήτηση αιτία πολέμου, εκτός αν μιλάμε για … εθνικό ξεπούλημα. Μιας ρήξης σε όλα τα μέτωπα, όπου υπάρχει αντίπαλος. Αν η απάντηση σε μια οποιαδήποτε κατάληψη περιέχει τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς, τότε εκδηλώνει υποχωρητικότητα και αποδοχή τετελεσμένων.
Ζητούμενο είναι λοιπόν, ποιο θα μπορούσε να ήταν το πλήγμα που θα υποχρέωνε την Τουρκία να συνθηκολογήσει ή να αποδεχθεί κάποια μεσολάβηση με πιθανούς δυσμενείς για τα συμφέροντά της όρους. Ακόμη ζητούμενο μπορεί να είναι μια ισορροπία, με αποτροπή των διεκδικήσεων της Τουρκίας, χωρίς αναγνώριση ανταλλαγμάτων.
Με τις προϋποθέσεις αυτές, η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η λειτουργία ενός ισχυρού βραχίονα αεροπορίας, με εμπροσθοβαρείς δυνατότητες, έτσι ώστε να δημιουργήσει συνθήκες αποσυντονισμού των δυνάμεων ξηράς και θάλασσας, να καθηλώσει την Τουρκική αεροπορία και να δώσει την ευκαιρία στο Πολεμικό Ναυτικό να επιτύχει πλήρη κυριαρχία στο Αιγαίο από τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης. Αυτό σε συνδυασμό με την όποια παρεμβατική αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμη και της Ρωσίας, μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι τουλάχιστον η μη πραγματοποίηση των Τουρκικών σχεδιασμών.
Για το Πολεμικό Ναυτικό το μεγάλο πρόβλημα των κενών και της τρωτότητας της επιτήρησης στο Αιγαίο, έχει αναδειχθεί κατά καιρούς με την «εμφάνιση» τουρκικών πολεμικών σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, που εκμεταλλεύονται τα υπαρκτά κενά επιτήρησης ή τυχόν βλάβες συστημάτων. Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι χωρίς τις πληροφορίες θέσεων, θα έχουμε ποτέ κάποιο επιχειρησιακό πλεονέκτημα κατά την έναρξη των εχθροπραξιών; Και όμως αγοράζουμε φρεγάτες, πυραυλάκατες και υποβρύχια και δεν κοιτάξαμε ποτέ με επάρκεια το αυτονόητο, την πληροφορία που θα μας δώσει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας αποτελεσματικά.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω, ότι δεν επαρκούν οι εκπαιδευμένες ομάδες ταχείας αντίδρασης που δεν κοστίζουν. Οι πληροφορίες και η βαρύνουσα συμμετοχή της αεροπορίας μας, αποτελούν το πρώτο βήμα για να μιλήσουμε για αποτροπή και αισιόδοξη προοπτική σε θερμό επεισόδιο που σήμερα είναι όντως πιθανό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης