“Από την ιταλική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα ζητούμε να αφήσει ν’ ακουσθεί η φωνή μας, για ανάληψη δράση στους διεθνείς φορείς, ώστε η Τουρκία να μην εισβάλει στη Βόρειο Σαυρία. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ζωή του κουρδικού πληθυσμού, αλλά και οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που βρίσκονται στα θεμέλια ενός ελεύθερου κόσμου». Τα λόγια αυτά προέρχονται από μία πραγματική μαχήτρια, μία από τις πολλές που πυκνώνουν τις γραμμές των Κούρδων πολεμιστών στη Συρία: τη Ντάμπρ Γιόμα Ίσα, διοικητή μονάδων των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) και της κουρδο-αραβικής συμμαχίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (FDS), που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Isis στο μέτωπο του Κομπάνε και της Ράκα, η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρώμη .
Η Ίσα βρέθηκε τις μέρες αυτές στη Ρώμη για να μιλήσει στην ιταλική Βουλή, ενώ συμμετείχε και σε διεθνή συνάντηση για τη Μέση Ανατολή. ‘Όπως τόνισε «εμείς τασσόμεθα υπέρ μίας ειρηνικής και διπλωματικής λύσης, βασισμένης στη διεθνή νομιμότητα. Εμείς πολεμήσαμε τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους για να υπερασπισθούμε αφ’ ενός τον λαό μας, αλλά και την ιδέα για μία δημοκρατία που μπορεί να εγκαθιδρυθεί σε όλη τη Μέση Ανατολη.
Σε δηλώσεις της στον ενημερωτικό ιστότοπο huffingtonpost.it, η Ίσα δηλώνει πως η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να σταματήσει την εισβολή της Τουρκίας και να την αναγκάσει να καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, να πάρει μέρος σε μία σύνοδο ειρήνης που θα καθορίσει μία πολιτική κι ειρηνική λύση». Παράλληλα, τόνισε πως οι Κούρδοι «θα ασκήσουμε το δικαίωμα να υπερασπισθούμε την ελευθερία μας», τονίζοντας πως η συμμαχία FDS ιδρύθηκε πάνω στην ιδέα μίας συμμαχίας δυνάμεων πέρα από τα στενά όρια των Κούρδων, επί τη βάσει μίας κοινής ιδέας μίας συνομοσπονδίας στη Συρία.
Ο Ίσα τόνισε στο ίδιο μέσο πως όταν οι Κούρδοι πολεμούσαν το ΙΚ «η Τουρκία δεν κούνησε ούτε ένα δακτυλάκι, ενώ διευκόλυνε και τη διείσδυση ξένων μαχητών, που πύκνωσαν τις τάξεις του ΙΚ». Υπογράμμισε πως « ο πόλεμος με το ΙΚ δεν έχει τελειώσει και μία αποδυνάμωση του δικού μας ελέγχου στην περιοχή, θα κατέληγε στο να επανακάμψουν οι τζιχαντιστές. Η Αμερική το γνωρίζει καλά, το ίδιο κι η Ευρώπη. Η τουρκική εισβολή θα παίξει το παιχνίδι του (αρχηγού του ΙΚ) αλ Μπαγκντάτι».
Αναφορικά με την ερώτηση του ιστότοπου, για την «προδοσία των ΗΠΑ» απέναντι στους Κούρδους, η διοικητής απάντησε πως «παίρνουμε υπ’ όψη τις αμερικανικές δηλώσεις ότι είναι αντίθετες σε μία τουρκική εισβολή, τονίζοντας όμως πως αυτές θα πρέπει να συνοεδεύονται και από πράξεις. Όπως υποστήριξε η προδοσία δεν θα στρεφόταν μόνο ενάντια στον κουρδικό λαό, αλλά και στις ίδιες αρχές, εάν όχι και στα συμφέροντα, που οδήγησαν τις ΗΠΑ να στηρίξουν τις επιχειρήσεις μας κατά του ΙΚ.
Η ίδια πρόσθεσε πως κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξει μία διεθνή σύνοδο ειρήνης με τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων, καθώς η ανοχή «στις τουρκικές απειλές δεν σταθεροποιεί τη Συρία, δεν θέτει τέλος σε οκτώ χρόνια πολέμου, αλλά θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση και θύματα».
«Δεν μπορεί να υπάρξει μία κοινή λύση όπως την επιβάλλει η Τουρκία με τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας, που σημαίνει κατοχή ενός τμήματος της Συρίας και εθνοκάθαρση του κουρδικού πληθυσμού στα εδάφη αυτά. Υπάρχει η τρομοκρατία του ISIS, αλλά υπάρχει και η κρατική τρομοκρατία. Για εμάς η προοπτική που περισσότερο προσεγγίζει τον σεβασμό αυτών των αρχών και των αξιών είναι αυτή της δημοκρατικής συνομοσπονδίας», πρόσθεσε.
«Το μέλλον που εμείς επιθυμούμε είναι η ειρήνη κι η ελευθερία. Γι’αυτές τις αρχές πολεμήσαμε. Γι’ αυτές θα συνεχίσουμε να πολεμούμε εάν δεχθούμε εισβολή», διεμήνυσε η Ίσα.
Γιώργης-Βύρων Δάβος
Πηγή huffingtonpost.it

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016