Για έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στο 700 ΣΕ, κάνει λόγο η Ένωση Στρα-τιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.Π.Α.) και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Όπως αναφέρουν σε έγγραφο τους από χθες Δευτέρα  06.4.2020:

α. Το 700 ΣΕ, λειτουργεί με συνεχόμενο ωράριο λειτουργίας και όλο το προσωπικό ευρίσκεται στους χώρους εργασίας του από τη 07.00΄ ώρα έως και την 20.00΄ ώρα, με βάρδιες, χωρίς να υλοποιείται η διαταγή του ΓΕΕΘΑ περί εργασίας προσωπικού στο πενήντα τοις εκατό (50 %).

β. Ενώ έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι τα στρατιωτικά εργοστάσια παράγουν υλικά προστασίας έναντι του κορωνοϊού και ότι έστω και αυτής της μορφής η εργασία, σε βάρδιες, θα γινόταν προκειμένου παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες μέσων προστασίας, εν τούτοις το τμήμα υποδηματοποιίας λειτουργεί κανονικά και η παραγωγή εκτελείται ωσάν και την προ κορωνοϊού εποχή, με αποτέλεσμα το ήδη βεβαρημένο ανθυγιεινό περιβάλλον, λόγω της επεξεργασίας δέρματος, για την παραγωγή αρβυλών, να καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνο.

3. Συνεπεία των ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι:
α. Δεν θα γίνονται οι αναγκαίες για το προσωπικό εργασίες καθαρισμού, ήτοι: συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. μηχανήματα, μηχανές, πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, δικόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών μιας χρήσης και στολή εργασίας.
β. Δεν θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας των εργαζομένων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), με μεγάλη πιθανότητα διασποράς του ιού σε όλη την Αττική, καθώς τα στελέχη έρχονται από πολλές περιοχές.
4. Κατόπιν τούτων παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε αφ΄ ενός:
α. Ανακληθεί η ανωτέρω διαταγή περί συνεχόμενου ωραρίου ή άλλως, εφόσον τούτο ήθελε καταστεί αναγκαίο, λόγω αυξημένων αναγκών παραγωγής μασκών προστασίας, τουλάχιστον οι βάρδιες και κατά 50% να απασχολούνται μόνο με την παραγωγή τούτη.
β. Εξεταστεί η δυνατότητα παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε όλο το προσωπικό που απασχολείται σε όλα τα εργοστάσια και Μονάδες παραγωγής μέσω προστασίας κατά του κορωνοϊού.
5. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

6. Οι κ.κ. Πρωθυπουργός της Χώρας, ΥΕΘΑ, Υπουργός Υγείας και Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρα-καλούνται όπως, την επίσκεψή τους στο 700 ΣΕ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη σήμερον (07.4.2020) και αναβλήθηκε ή σε οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο των ΕΔ, να την πραγματοποιήσουν σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς προειδοποίηση, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί – εργαζόμενοι στα στρατιωτικά εργοστάσια, με πίστη και φιλότιμο ευρίσκονται στις επάλξεις, πλην όμως, δεν τους χορηγούνται τα μέσα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας και φέρεται να μην τηρούνται ούτε τα προβλεπόμενα που η Πολιτεία εντέλλεται για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016