Υποστηριξε το militaire
Άποψη
24/04/2020 | 06:00 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

“Ελλάδα η χώρα των άκρων και στον κορονοϊό”…

Το κείμενο τακτικού αναγνώστη του Militaire.gr ,έχει λογική, επιχειρήματα και αναφέρει όσα πολλοί συζητάμε μεταξύ μας, αλλά “όχι παρά έξω” ,για να μην πάμε “κόντρα στο κύμα”…

Για να μην παρεξηγηθούμε να διευκρινίσουμε απ΄ αρχής, δεν αμφισβητείται με κανένα τρόπο η επιστημονική κατάρτιση, το άριστο ήθος και η συμβολή του κ Τσιόδρα στην όλη κρίση η οποία είναι ανεκτίμητη. Το ίδιο για την θέληση και εμμονή στην επίτευξη του σκοπού του Υφυπουργού κ Χαρδαλιά. Το έργο τους είναι εξαιρετικό. 

Τα παραπάνω δεν μας αποκλείουν να επισημάνουμε κάποια «θεματάκια», σαφώς ήσσονος σημασίας καθ΄ όσον εκτός ορισμένων, συγκεκριμένων, δεν εναντιώνονται στον τελικό στόχο που είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες ανθρώπων κατ΄ αρχάς, ταλαιπωρίας των αλλά και το κατά το δυνατόν περιορισμό των δυσμενών οικονομικών συνεπειών. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.

Ο κ. Τσιόδρας έχει οριστεί ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το θέμα της επιδημίας. Επομένως προσωπικές σκέψεις, χαρακτηρισμοί επίθετα κλπ εκτιμούμε ότι δεν συνάδουν σε εκπρόσωπο υπουργείου.

Οι επιστημονικές του απόψεις ίσως θα έπρεπε να εκφράζονται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στόχος του οποίου μεταξύ των άλλων είναι: «Η λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία του πληθυσμού από κάθε είδους απειλές που οφείλονται σε μεταδοτικά νοσήματα, η προώθηση δράσεων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας, η πρόληψη των χρόνιων και μη μεταδοτικών νοσημάτων και η αντιμετώπιση καταστάσεων βλαπτικών για την υγεία». Αυτό είναι το αρμόδιο όργανο για να εισηγείται σχετικά στην συντεταγμένη πολιτεία.

Δεν είναι δυνατόν να παίζεται ένα επικοινωνιακό ξενόφερτο σενάριο που δεν αρμόζει στην κουλτούρα μας και να «αμερικανοποιούμεθα». Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναφορά του εκπροσώπου του Υπουργείου ότι  επισκέφθηκε την προηγούμενη στην ΜΕΘ τον Γιώργο, Γιάννη , Μαρία κλπ ή ότι πήρε ένα γράμμα εχθές από τον Θανάση…. Τι νόημα έχει να βγαίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους διαδρόμους να χειροκροτεί τον επιβιώσαντα ασθενή; Πως συμβαίνει να μαζεύεται στόλος πυροσβεστηκών οχημάτων για να «αποθεώνει» το ιατρικό προσωπικό με τις σειρήνες Μήπως αυτά αλλοιώνουν την «στόφα» του ‘Eλληνα;

Πως εμφανίζεται Υπουργός και λέει, επικοινωνώ κάθε μέρα με τον κ. Τσιόδρα και θα ενεργήσουμε ανάλογα με το τι θα μου πει.

Τώρα το βάζουμε δεν βάζουμε γάντια και μάσκα είναι ένα άλλο θέμα καθ΄ όσον σύμφωνα με την κοινή λογική το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να τα φοράμε είναι θέμα αρχής και διαφορετικό από το πώς τα μεταχειριζόμαστε. Εκτιμούμε η οδηγία είναι σε κάθε περίπτωση η ίδια για κάθε ιό που μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, άρα δεν έχουμε να «ανακαλύψουμε» κάτι τώρα. Η όλη στάση της πληροφόρησης αυτής και παλινδρόμηση απόψεων δημιουργεί εύλογες σκέψεις κατά πόσο οι οδηγίες επηρεάζονται από την διαθεσιμότητα ή μη των υλικών αυτών καθ΄ όσον εάν επιβάλλεται να φοράμε δεν επαρκούν, εάν πρέπει ακόμη και να αποφεύγουμε να τα φοράμε τότε περισσεύουν στην αγορά. 

Θεωρούμε ότι άλλο ο τεχνικός σύμβουλος και άλλος ο Κυβερνήτης. Ο σύμβουλος θέτει υπ΄ όψιν των οργάνων της συντεταγμένης πολιτείας τις γνώσεις του, τις απόψεις  του και η Κυβέρνηση παίρνει την απόφαση και συγχρόνως την ευθύνη για την απόφαση αυτή. Το να βάζει συνέχεια «μπροστά» έναν τεχνικό σύμβουλο δείχνει έλλειμα ανάληψης ευθύνης, ιδιαίτερα εάν κάτι στην διαδρομή «στραβώσει». Ο λαός θέλει υπεύθυνους ηγέτες που να παίρνουν όλη την δόξα όταν πάνε πολύ καλά, όπως εν προκειμένω μέχρι στιγμής, και να χρεώνονται την αποτυχία όταν τα πράματα δεν εξελιχθούν ευχάριστα στον βαθμό που οι ίδιοι φέρουν ευθύνη για τις αποφάσεις τους. Το να βάζεις «μπροστά» έναν σύμβουλο είναι ασφαλές για το άτομό σου σε περίπτωση που κάτι τελικά στραβώσει αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σε χαρακτηρίζει ως ηγέτη. 

Η εμφάνιση στο πάνελ της ενημέρωσης ατόμων με μπουφάν της Πολιτικής Προστασίας προφανώς θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε το μπουφάν επιστρέφοντας από το πεδίο της μάχης για να μπούμε στην αίθουσα συνεντεύξεων του Υπουργείου.

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι η παρουσία του ηγέτου στο θέατρο επιχειρήσεων δεν σημαίνει «μπαίνω στην φωτιά» αλλά κακή οργάνωση. Σημαίνει ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη, σχεδιασμός, για το πώς θα ενεργήσει ο κάθε επιμέρους φορέας, οργανισμός, μονάδα  γι αυτό, λόγω της κακής οργάνωσης, απαιτείται η επιτόπου παρουσία του αρχηγού για να δώσει εντολές ανάλογα με τα μέσα και πληροφορίες που έχει στο σημείο εκείνο (κατά τεκμήριο ελλιπή), και ότι ήθελε προκύψει….   

Αλλά… «πουλάει» πολύ (για τους μη σκεπτόμενους) το να μας δείξει η κάμερα ότι πήγαμε «επιτόπου»! Ο ορισμός δηλαδή του θεαθήναι! Ουσία;

Σε αυτά βέβαια δεν βάζουμε το κόστος μετακίνησης και κυρίως εν προκειμένω την έκθεση σε κίνδυνο, στον ιό, και των ιδίων αλλά και των συνοδών για θέματα υποστήριξης των. Εδώ θα μπορούσε κανείς βεβαίως να σχολιάσει και την μη τήρηση από τους ιδίους των κανόνων ασφαλείας σύμφωνα με τις δικές τους οδηγίες. Όλοι γίναμε μάρτυρες, μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, του σχετικού συνωστισμού στην προ ημερών επίσκεψη, της ηγετικής ομάδας χειρισμού της πανδημίας, στην Λάρισα.

Το πώς αποτυπώθηκε δε στην εν συνεχεία συνέντευξη η συμπεριφορά  της συμπαθούς πολυάριθμης ομάδας των Ρομά ας μην το σχολιάσουμε καθ΄ όσον όλοι είδαμε το πόσο «αγκαλιάσανε» τους επισκέπτες.

Η χώρα κινείται για άλλη μια φορά στα άκρα, όπως πχ την μετά ‘Ιμια εποχή οδηγηθήκαμε σε ανεξέλεγκτους, απρογραμμάτιστους και όχι ίσως απαραίτητους  εξοπλισμούς (που πολλοί το εκμεταλλεύτηκαν κι προς ιδίον όφελος) έτσι και τώρα πολλαπλασιάσαμε ακαριαία τις νοσηλευτικές δυνατότητες και ανακαλύψαμε ότι το σύνολο του προσωπικού που ασχολείται με την νοσηλεία στον δημόσιο τομέα αξίζει να πληρώνεται καλύτερα με αποχρώσα αιτία η υπερωριακή απασχόληση και καταβολή μεγάλης προσπάθειας στα πλαίσια των επαγγελματικών του υποχρεώσεων το τελευταίο δίμηνο. Σίγουρα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, χωρίς να θέλει «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» όταν ακούει την αιτιολόγηση αυτή (επίδομα Πάσχα, αυξήσεις αποδοχών κλπ) διατηρώντας την αξιοπρέπεια του απλά «μειδιά»   

Μήπως πρέπει λοιπόν να μην αφήσουμε και αυτή την κρίση να περάσει ανεκμετάλλευτη; Μήπως μας δείχνει ότι απαιτείται μια ορθολογιστική διαχείριση των πάντων εξασφαλίζοντας σε όλους τους τομείς κάποια minimum και να δημιουργηθούν δομές οι οποίες να μπορούν να δουλεύουν ανεξαρτήτως προσώπων;

Επισημάνουμε και πάλι όλα τα παραπάνω γράφονται στην προσπάθεια να βελτιώσουμε όλοι τους εαυτούς μας και όχι να απομειώσουμε το εξαιρετικό έργο και επίπονη προσπάθεια των στελεχών, στο σύνολό τους, που διαχειρίζονται ή ενεπλάκησαν στην κρίση αυτή. Απλά τονίζουμε ότι το αυτοχειροκρότημα δεν επιφέρει βελτίωση αλλά, ίσως, επιταχύνει την κίνηση στην λάθος κατεύθυνση. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης