Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Εκσυγχρονισμός F-16 και αγορά F-35 από την Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτό για την Τουρκία”;

Ανάλυση στην ιστοσελίδα Ahval, την οποία υπογράφει ο Paul Iddon, ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16 και το ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος έχει απυεθυνθεί σε ειδικούς, οι οποίοι αναλύουν τι θα μπορούσε να σημαίνει ο συνδυασμός αυτών των δύο προγραμμάτων για την Τουρκία.

Ο Levent Özgül, ένας αναλυτής αμυντικών θεμάτων για την Blue Melange Consultancy, δήλωσε ότι η αγορά των F-35s “θα είναι ορόσημο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF)”. Προσθέτει όμως ότι
“ενώ τα χαρακτηριστικά του F-35 μάλλον θα προσφέρουν στην Ελλάδα πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας, δεν θα τα σε αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο”.
Ο Sebastien Roblin, συντάκτης για θέματα αεροπορία στο National Interest , επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα όλες οι αεροπορικές δυνάμεις “προσπάθησαν να κρατήσουν τα F-35s εκτός δράσεων υπό τις οποίες θα μπορούσαν να μελετηθούν από δυνητικούς αντιπάλους ή ακόμα και ουδέτερους τρίτους”.
“Όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουν στη μικροσκοπική υπογραφή ραντάρ του αεροσκάφους, τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να εντοπιστούν στο μέλλον”, δήλωσε.
“Αν λοιπόν η Ελλάδα πάρει F-35s και νομίζω ότι είναι πιθανό να εγκριθεί μια τέτοια πώληση εάν τα χρήματα μπορούν να βρεθούν, η ελληνική ΠΑ μπορεί να διστάσει να τα χρησιμοποιήσει στις αντιπαραθέσεις της με τα τουρκικά μαχητικά”.

Ο Özgül σημείωνει επίσης ότι η αναβάθμιση των F-16 και των Mirage 2000 θα προσδώσει στην ελληνική ΠΑ, “μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή, βελτιωμένη ικανότητα να διεξάγει περιπολίες εναέριας μάχης, αποστολές κατά στόχων στη θάλασσα, καταστολή και καταστροφή της εχθρικής αεροπορικής άμυνας, ικανότητες χτυπημάτων πάνω από το Αιγαίο αλλά και σε περιοχέςλεκάνες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. ”
Με αυτά τα πολεμικά αεροπλάνα θα μπορούσαμε να δούμε “τεράστια ελληνική κυριαρχία πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο”, είπε.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνών Εξελίξεων της Ευρώπης (CIFE) και συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Begin Sadat (BESA), δεν είναι σίγουρος αν “ο νόμος που εμποδίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο F -35 δεν θα αντιστραφεί. ”
“Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα αν δεν ανατραπεί αυτός ο νόμος και μόνο η Ελλάδα διαθέτει F-35s στο μέλλον”, ανέφερε.
“Σίγουρα θα αναζητήσει σοβαρές εναλλακτικές λύσεις, ενδεχομένως από τη Ρωσία, για να ενισχύσει τη θέση της.”

“Η Τουρκία χρειάζεται επίσης χρόνο για να αντισταθμίσει την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35”, δήλωσε ο Özgül, επισημαίνοντας ότι το υπό σχεδίαση μαχητικό TF-X της της Τουρκίας πιθανόν να καθυστερήσει για τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία και τα F-16 της γερνάνε.
Επιπλέον, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει επίσης πληγεί από σοβαρές έλλειψης πιλότων F-16 μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιουλίο του 2016.
Εκτός από την ενδεχόμενη αγορά Su-35s ή Su-57s, ο Özgül αναμένει επίσης ότι η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε μια ελληνική αγορά F-35, αναπτύσσοντας “τις δύο ρωσικές συστοιχίες S-400 στις ακτές της Αιγαίου και της Μεσογείου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης