Διαξιφισμοί της Δευτέρας

19 Οκτωβρίου

(Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

                                                              από τον Κων. Φράγκο

  

Η ΕΑΒ, ο Μέγας ασθενής

Και τρέλα πολλή και αμαρτία περισσότερη                                                                                                                                                                                                                         και ψυχή του δράματος η φρίκη…

 

Έντ. Άλαν Πόε (Το κοράκι)

 • Όταν ο Πόε έγραφε τις παραπάνω αράδες δεν γνώριζε ότι ταιριάζουν απόλυτα στην κατάσταση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Δεν χρειάζεται να κάνω ανάλυση, έχουν γραφεί τόσα.
 • Εντοπίζω την βασική και πλέον κρίσιμη, σήμερα, για την Άμυνα, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στην οποία το ρηθέν από τον Πόε ταιριάζει απόλυτα.
 • Η ΕΑΒ καθ’ όλην την παρελθούσα 30ετία υπήρξε πρυτανείο κομματικών λεγεωνάριων, Υπηρεσία ανεξέλεγκτων διορισμών και αρένα κυριαρχίας σκληρών συνδικαλιστών πού κανένα κόμμα, καμία Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει, να χαλιναγωγήσει, να… προσγειώσει. Στην Διοίκησή της έγραψαν ένδοξες σελίδες άσχετοι, επιζήμιοι, και ενίοτε κλεπτομανείς: Φαρμακοποιοί, συνδικαλιστές του ΟΤΕ, φροντιστηριάρχες και πάει λέγοντας.
 • Η εταιρεία δουλεύει με ρυθμούς χελώνας, οι υποσχόμενοι χρόνοι πέρατος εργασίας είναι πάντα θεωρητικοί. Κοστολογεί κατά το δοκούν.
 • Επιβιώνει, κυρίως, από την συντήρηση κρατικών μέσων και τις εργασίες που της δίδει η LOCKHEED- MARTIN η οποία, ομολογουμένως, είναι γενναιόδωρη στις αναθέσεις έργου. Κι’ αυτά λόγω του ότι η Αμερικανική Εταιρεία κρατά, σχεδόν, το μονοπώλιο πώλησης αεροπορικού υλικού στην Ελλάδα.
 • Αυτές τις δύσκολες ώρες που η Χώρα αγωνιά, οι Τούρκοι πολιορκούν το Καστελόριζο, το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό, αντί η εταιρεία, με τη βοήθεια του κράτους, να εργάζεται στο φόρτε της παρουσιάζει συμπτώματα ανηκέστου βλάβης και διάλυσης!
 • Τεράστιος αριθμός ιπτάμενου δυναμικού των ΕΔ «χαλαρώνει» στα υπόστεγα της εταιρείας αναμένοντας συντήρηση-επισκευή ενώ η ΕΑΒ παραμένει ακέφαλη, χωρίς Διοίκηση και μαίνεται ο πόλεμος με τους συνδικαλιστές.

 • Παράλληλα η L-M βλέποντας αυτό το χάλι σκέπτεται, σύμφωνα με τις διαρρέουσες πληροφορίες, να πάψει να θεωρεί την ΕΑΒ αποκλειστική πηγή (sole source) μερικών απαρτιών Α/Φ (π.χ. δεξαμενές καυσίμων, πλευρικά πλαίσιά τους, θυρίδες πρόσβασης κινητήρα κ.ά.).

Ο κίνδυνος παρουσιάζεται ορατός και για την τύχη εκσυγχρονισμού των F16 της ΠΑ. Εκτός αυτού άγνωστη είναι η τύχη μεγάλου αριθμού μεγάλων μεταφορικών Α/Φ C 130 που «αναμένουν» μήνες στην ΕΑΒ.

 

 • Ένας από τους λόγους αναταραχής, σύγχυσης και διαμάχης είναι η περικοπή επιδομάτων προσωπικού. Λέγεται, χωρίς να κατορθώσω να το διασταυρώσω, ότι οι συνδικαλιστές έχουν στηλώσει τα πόδια και απαιτούν επιδόματα επικινδυνότητας και για τους υπαλλήλους των γραφείων!!. Δρυός πεσούσης.
 • Για το σύνολο των παραγόντων περί την εταιρεία μπορεί να αναφερθεί το Αισώπειο «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν». Φύλαγα το χείριστον τελευταίο.
 • Μέχρι πρότινος η ΕΑΒ υπαγόταν στο ΥΠ.ΟΙΚ., το οποίο αφού συγκρότησε μία επιτροπή Ακαδημαϊκών(!!) για να μελετήσουν την ανάπτυξη της εταιρείας (Σ.Σ. Σε δουλειά να βρισκόμαστε) την έδωσε πάσα στο Υπ. Ανάπτυξης για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης το δέχτηκε ευχαρίστως γιατί νόμισε ότι Βρήκε Πεδίο Δόξης Μέγα. Έτσι είχε νομίσει και τον Αύγουστο του 2019 όταν ανακοίνωσε, θριαμβευτικά ότι η πώληση της ΕΛΒΟ (Σ.Σ. Έτερο θύμα των πανάθλιων πολιτικών που την είχαν κλείσει από το 2014) περατούται μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Φτάσαμε αισίως στις 15 Οκτωβρίου 2020 και η ΕΛΒΟ βρίσκεται ακόμη σε κώμα!
 • Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έπρεπε να έχει εγκατασταθεί στην ΕΑΒ για να δώσει λύσεις. Απραξία κι’ εδώ. Δείχνει όμως τεράστιο ενδιαφέρον για συνεργασία με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο για την προώθηση έργων της Εκκλησίας, ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠ.ΑΝ προσεχώς. Προς τούτοις υπεγράφη μνημόνιο με ευλογίες και πολλά ωσαννά στην Αρχιεπισκοπή παρουσία σε εξεχόντων μελών της Ιεραρχίας! (ΝΕΑ 14. Οκτ).
 • Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ ενδιαφέρον: Η εταιρεία πρόκειται να προσλάβει προσωπικό. Τι είδους προσωπικό; Γραφείου; Γιατί κάτι τέτοιο γίνεται συνήθως. Το τεχνικό προσωπικό, ειδικευμένο σε αεροπορικές επισκευές πού θα το βρει; Θα προσλάβει κομματικούς άσχετους και θα τους εκπαιδεύσει; Άβυσσος η ψυχή της EAB. Κι ο Ερντογάν διαθέτει μία αντίστοιχη της ΕΑΒ Αεροπορική Εταιρεία, πλήρως οργανωμένη και υψηλού επιπέδου, μας σχολιάζει χλευαστικά. Έχει δίκιο. Μήπως αυτοχειριαζόμαστε;

ΥΓ Κουίζ: Το πρώτο F-16 που το εκσυγχρονίζει η ΕΑΒ λέγεται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Λέγεται… Το Α/Φ θα σταλεί στην L-M για έλεγχο και πιστοποίηση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τα υπόλοιπα. Ας υποθέσουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει 6 μήνες.

 • Αν το πρόγραμμα (φιλοδοξία για 12 Α/Φ το χρόνο) αρχίσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την 01-01-22, τότε ο εκσυγχρονισμός θα ολοκληρωθεί πότε; Το 2027, 28, 29 ή 30;

– Ποιος θα είναι τότε Κυβερνήτης; Κάποιος Μητσοτάκης; Παπανδρέου, Καραμανλής ή άλλoς;

– Ποια θα είναι, τότε, τα σύνορα της χώρας;

Ένα μικρό ερώτημα.

Τρία πράγματα στον πλανήτη δεν αφήνουν ίχνη στο πέρασμά τους! Το πουλί που σχίζει τον αέρα, το ψάρι που διαπλέει το νερό και το οικονομικό Έγκλημα του Μανδαρίνου.

Τεγκ-Τσαο-Πιγκ

 • Στις γαλλικές εταιρείες που συμπράττουν στην παραγωγή του μαχητικού RAFALE συμπεριλαμβάνεται και ο κολοσσός ΤΗALES.
 • H ως άνω μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών κατήγγειλε (2005) διά του μεγαλοστελέχους της κ. Ζοσεράν ότι δωροδόκησε Έλληνα Υπουργό για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών S. Δεν τον ονόμασε, αλλά, προφανώς, αναφερόταν στον τότε ΥΕΘΑ κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Κάπου ακούστηκε το ποσό των 20 εκ. € (6% της όλης δαπάνης). Δεν με εκπλήσσει το ποσό ή το ποσοστό γιατί εκείνη την εποχή ελέγετο ότι οι υπουργικές ταρίφες εκεί κυμαινόταν, 3-6%. Ο κ. Ζοσεράν συγκέντρωσε τα πυρά της Διοίκησης της εταιρείας αλλά η καταγγελία του δημοσιεύτηκε, πρωτοσέλιδο, στις εφημερίδες LIBERATION, FIGARO, MOND κλπ.
 • Χρειάζομαι πολλαπλάσιο χώρο από τον τωρινό για ν’ αναλύσω το θέμα αυτής της νέας histoire d’amour, δηλ. τον εκσυγχρονισμό των S αλλά περιορίζομαι να σημειώνω δύο τινά:

– O κύριος Παπαντωνίου μήνυσε μόνο την LIBERATION για συκοφαντική δυσφήμιση η οποία καταδικάστηκε από το Γαλλικό Δικαστήριο με πρόστιμο – χάδι 20.000 € διότι δημοσίευσε καταγγελία χωρίς να την έχει διερευνήσει. Ο κ. Ζοσεράν εξαφανίστηκε ή τον εξαφάνισαν. Προσωρινώς.

– O τ. Υπουργός είναι σήμερα (μετά 17 χρόνια!!) υπόδικος γι’ αυτή την υπόθεση, λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου δεν γνωρίζω, προφυλακίστηκε επί 17 μήνες και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης που όλο και αναβάλλεται. Εφ’ όσον, φυσικά, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση θεωρείται, δικονομικά, αθώος.

 • Το αν έπρεπε ή όχι να εκσυγχρονισθούν οι φρεγάτες το έχει εκθέσει, αναλυτικά, ο επίτιμος Α/ΓΕΝ σπουδαίος και έντιμος Ναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης.
 • Το ερώτημά μου είναι το εξής, δυσνόητο ίσως: Πριν υπογράψει τη σύμβαση για τα RAFALE, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, δεν θα πρέπει να απαιτήσει από την THALES να δηλώσει ευθέως πως της ανατέθη από τον τότε ΥΕΘΑ η σύμβαση εκσυγχρονισμού των S; Με ποιο κόστος; Εκμαύλισε, «λάδωσε», «μιζάρισε» Έλληνες Μανδαρίνους για να πάρει τη δουλειά, και αυτό με εγγύηση της Γαλλικής Κυβέρνησης; Αν αυτό δεν γίνει στην περίπτωση που η THALES, εξαγόρασε Έλληνα επίσημο, τότε η μεν Ελληνική πλευρά γελοιοποιείται που ξανασυνεργάζεται μαζί της αλλά και η Γαλλική ίσως επιχειρήσει πάλι να κάνει το ίδιο, αφού είναι τόσο εύκολο. Πολλά ζητάω, αλλά αυτά πρέπει να ξεκαθαρισθούν για να παύσουμε να θεωρούμαστε κράτος διεφθαρμένων πολιτικών και… κουλάκων πολιτών.

Συναδελφική συμβουλή

 • Προς τον φίλτατο, ανώνυμο, στυλογράφο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ που επιχειρεί να θίξει τους ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή και τ. ΥΕΘΑ    

κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

 • Ο πρώτος είναι ένας τ. αξιωματικός των Τεθωρακισμένων, Αρματιστής, διαθέτων ισχυρή θωράκιση μετώπου και πλευρών. Ο δεύτερος είναι τ. χειριστής PHANTOM, φαντομάς δηλαδή. Εσείς διαθέτετε ένα γκρα προϊστορικό. Ποτέ δεν θα καταφέρετε να τους πλήξετε. Και απογοητεύετε αυτούς που σας υπέδειξαν τους στόχους.

Συμφωνία ΥΕΘΑ και ΚτΠ

 • Προγραμματική συμφωνία, συνολικού ΠΥ 55 εκατ. € υπέγραψαν το Υπουργείο Άμυνας και η Κοινωνία της Πληροφορικής. Η Συμφωνία περιλαμβάνει την υλοποίηση τεσσάρων (4) έργων υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) με σκοπό την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού υπηρεσιών των Υπουργείων.
 • Καλή επιτυχία. Είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός.

Ιδού πως κατασπαράσσουν το Δημόσιο

 • Για το σχόλιο αυτό πήρα αφορμή από ένα κείμενο του κ. Δημήτρη Ψυχογιού (ΝΕΑ 06/10/2020).

Αναφέρεται στην παραπομπή σε δίκη του άλλοτε κορυφαίου Γάλλου πολιτικού της Δεξιάς κ. Φρανσουά Φιγιόν γιατί ως Πρωθυπουργός είχε «διορίσει» την σύζυγό του στο Πολιτικό Γραφείο του. Η κ. Πένελοπ Φιγιόν δεν πατούσε το πόδι της εκεί, αλλά εισέπραττε!

 • Πέντε χρόνια ο κ. Φιγιόν και τρία χρονάκια η κυρία, είναι οι ποινές που τους επιβλήθηκαν από την Γαλλική Δικαιοσύνη αλλά και επιστροφή των μισθών.
 • Εδώ, σημειώνει ο δημοσιογράφος, δεν υπάρχει ούτε τιμωρία, ούτε αισχύνη, ούτε φιλότιμο (sic). Και συνεχίζει «Ο τ. ΠτΔ κ. Σαρτζετάκης είναι ο πρώτος διδάξας. Διόρισε (με υπογραφή του μετέπειτα Προέδρου κ. Παπούλια) τη σύζυγό του στο ιδιαίτερο Γραφείο του, που, συμπωματικά, ήταν στο σπίτι του! Προσθέτω ότι αμφότεροι σεβαστοί κ. Πρόεδροι που εισέπρατταν κατά την θητεία τους τεράστια ποσά, ζήτησαν πέρυσι… αναδρομικά που ο τότε Υφυπουργός Εργασίας κ. Μηταράκης τους παραχώρησε ευχαρίστως αντί να τους καταχεριάσει, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος συμπατριώτης μου Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Προσθέτει ο κ. ΔΨ, ότι το ίδιο έκαναν περίπου οι κ. Β. Πολύδωρας, Ν. Νικολόπουλος, Φ. Πετσάλνικος (μακαρίτης) και συμπληρώνεται ότι υπάρχουν 100δες τέτοιες περιπτώσεις που αγνοούμε!
 • Το συνδικάτο, η ακόρεστη συντεχνία των πολιτικών βρίσκει τρόπους να «βολεύει», αθόρυβα συγγενείς και φίλους οι οποίοι κατασπαράσσουν το Κράτος. Ακόμη και μεγάλα ονόματα, όπως ο Κ. Π. Μολυβιάτης, έχει «τακτοποιήσει» και τα δύο παιδιά του στο Δημόσιο! Κορυφαίος, βέβαια είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκης που έχει διορίσει τρία συγγενικά του πρόσωπα στη Βουλή! Που να μείνει δεκάρα για την Άμυνα.

Το κατεστημένο φυγείν αδύνατον

 • Σας μίλησα προ ημερών για την ειδική special ελίτ που, επί δεκαετίες, βρίσκεται στα κέντρα των αποφάσεων οποιαδήποτε κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.
 • Σας περιέγραψα μάλιστα μια κυρία που κινείται αριστεροκεντρικά αλλά πάντοτε είναι παρούσα. Είναι η Λούκα Κατσέλη.
 • Από την άλλη πλευρά μια άλλη κυρία, η κ. Άννα Παναγιωταρέα κινείται από το ΛΑΟΣ κι εντεύθεν, επί 10ετίες παρούσα, κολλητή στην εξουσία.
 • Προ ημερών η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη παρέθεσε δείπνο στην κ. Πομπέο, σύζυγο του Αμερικάνου ΥΠ.ΕΞ. Παρούσες η ΥΠ.ΠΟ. κ. Μενδώνη αλλά και η κ. Παναγιωταρέα!
 • Είναι θεσμικό πρόσωπο κ Πρωθυπουργέ η κ. Παναγιωταρέα; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι εκτίθεστε. Συνεχίζετε να κρατάτε στην κορυφή παρασιτικά πρόσωπα που, επιτέλους, αρκετά έβλαψαν την Χώρα επί τόσες 10ετίες.
 • Περιττό ν’ αναφέρω ότι η Δημαρχομήτωρ κ. Ντόρα έγινε έξω φρενών με την Πρωθυπουργική σύζυγο που δεν την κάλεσε!

2,5 δις ευρώ για εξοπλισμούς το 2021.

 • Από 500 εκ. € που ήσαν το 2020!
 • Θα ήταν κανείς μικρόψυχος και κακεντρεχής αν δεν αναγνώριζε την προσπάθεια.
 • Έχω όμως να κάνω μερικά σχόλια.

– Πριν αναλάβει την εξουσία αυτή η Κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει, πολύ καλά, δύο πράγματα. Την μεγάλη αδυναμία της αποτροπής και τον επιθετικό παροξυσμό Ερντογάν. Αλλιώς θα την χαρακτήριζα ως ουρανόθεν πεμφθείσα. Έπρεπε, λοιπόν, την επιούσα να σπεύσει να καλύψει τις στοιχειώδεις ελλείψεις. Αντ’ αυτού ασχολήθηκε να σπαταλάει το χρήμα σε διορισμούς, σε αναδρομικά (Σ.Σ. έσπευσε να διαθέσει αναδρομικά και στους ακόρεστους τ. ΠτΔ οι οποίοι αδιαφορώντας για το δράμα της Άμυνας ζητούσαν κι άλλο χρήμα). Μετά έπρεπε να προβλέψει στον ΠΥ 2020 ένα σοβαρό ποσό για την άμυνα. Ουδέν έπραξε εκ των δύο αλλά, νωχελώς, αναλίσκετο σε αμυντικούς σχεδιασμούς για το… 2026!!! Η αβελτηρία και η έλλειψη ρεαλισμού ήσαν κραυγαλέες.

– Φρονώ ότι τα 2,5 δις € θα είναι εντελώς ανεπαρκή εφόσον μέγα μέρος θα απορροφήσουν τα μαχητικά RAFALE. Επείγει, επαναλαμβάνω, επείγει η Ίδρυση Ταμείου Άμυνας για να προσφέρουν οι πατριώτες, πλούσιοι και φτωχοί, να συνδράμουν. Ο κ. Ερντογάν επανέρχεται δριμύτερος!

Good news

 • Συγκριτικά με την ΕΕ, το 2010-19 (αμαρτωλή περίοδος) η Ελλάδα είχε κενό παγίων επενδύσεων 130 δις € και κενό αποταμιεύσεων 125 δις €. Σήμερα η Χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η Ελλάδα, είναι ουραγός στις πάγιες επενδύσεις (11,4% του ΑΕΠ έναντι 21,3% μ.ο. των χωρών της Ε.Ε. Όσον αφορά την αποταμίευση έχουμε αρνητικό πρόσημο (Κ. 27/09)
 • Χειροκροτήστε τους.

Συνειρμοί, σχετικοί με τις S φρεγάτες

 • Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου αφού κρατήθηκε προφυλακισμένος επί 17 μήνες για την υπόθεση των θρυλικών S (δικαίως ή αδίκως δεν γνωρίζω γιατί η στήλη δεν είναι ούτε ανακριτικό γραφείο ούτε νομική αυθεντία) εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Προσωπική μαρτυρία». Διερωτώμαι απλά, γιατί αυτή η πρεμούρα αφού η δικάσιμος δεν έχει οριστεί και εξακολουθεί να είναι υπόδικος εκτός αν έχει πληροφορηθεί ότι η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη, οδηγείται στις Ελληνικές καλένδες.
 • Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε, διαδικτυακά, από τον κ. Κ. Μποτόπουλο (αρθρογράφο των ΝΕΩΝ και «υπασπιστή» του κ. Ε. Βενιζέλου), τον κ. Πλάτωνα Τήνιο με συντονιστή τον έτερο δημοσιογράφο κ. Θ. Παπανδρόπουλο.
 • Υπάρχει ειδικό team στήριξης του τ. Υπουργού με επικεφαλής τον κορυφαίο δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ κ. Χρ. Παπαχρήστο (μανιώδη fan Σημίτη-BENI) ο οποίος σημειώνει (09.10) ότι ο κ. Γ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε χωρίς δομημένη κατηγορία εις βάρους του!
 • Έτσι έκρινε ο δημοσιογράφος, αφού θα μελέτησε βέβαια τη δικογραφία, ενώ η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι δεν γνώριζε τη δουλειά της. Προσθέτει δε, ο καλός δημοσιογράφος, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να διατάξει, μετά την έκδοση του φοβερού πονήματος Παπαντωνίου, έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες της άδικης προφυλάκισης του τ. Υπουργού. Συμφωνώ. Ο κ. Εισαγγελέας του ΑΠ να διαβάσει, πάραυτα, το βιβλίο και να διατάξει τα δέοντα!
 • Ο έτερος, εξαίρετος, δημοσιογράφος κ. Παπανδρόπουλος σχολιάζει στο internet «Αισθάνθηκα οργή, απογοήτευση, αναγούλα, θλίψη μετά την ανάγνωση του βιβλίου» Με όλο το σεβασμό που έχω στο πρόσωπο του κ. Θ.Π. θα του έλεγα να μελετήσει λίγο τα πεπραγμένα του ΥΕΘΑ 1996-2008 και τότε να δει τι αναγούλα και οργή θα αισθανθεί.
 • Προσωπικά θεωρώ ότι ο κ. Παπαντωνίου ουδεμία ανάμειξη έχει στο τερατώδες σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και των εξοπλισμών 2001-2004 ένθα, μόνο σε ένα χρόνο, το 2003, διέθεσε 5,5 δις για υπερκοστολογημένους εξοπλισμούς, με απευθείας αναθέσεις. Ίσως να έπασχε, τότε, από το σύνδρομο Σημίτη. Να μην βλέπει ή ακούει τις αρπαχτές των υφιστάμενων του.
 • Τελειώνω με κάτι αξιοπερίεργο. Έριξα μια ματιά στο βιβλίο Παπαντωνίου όπου σε μία παράγραφο αναφέρει «Η Θητεία μου στο ΥΕΘΑ αμέσως μετά την βεβαρυμμένη περίοδο 1996-2001 προσέφερε άφθονες ευκαιρίες για λασπολογικές επιθέσεις…». Τα «χώνει» στον Άκη;

Ερωτηματάκι

 • Οι Τούρκοι κάνουν δοκιμαστικές βολές με τους S-400.
 • Οι δικοί μας S-300 είναι συντηρημένοι, ετοιμοπόλεμοι;

Το Υπουργείο Υγείας και τα ελικόπτερα Ε.Δ. / νοσοκομειακά

 • Προ ετών το Υπ. Υγείας προμηθεύτηκε έξι (6) ελικόπτερα για χρήση από το ΕΚΑΒ. Τα τρία (3) συνετρίβησαν όχι από μηχανική βλάβη αλλά από λάθη ή καιρικές συνθήκες. Τα υπόλοιπα τρία (3) διαδοχικά, υποστάντα βλάβες καθηλώθηκαν επί του εδάφους και έκτοτε ουδείς ενδιαφέρθηκε για την επισκευή τους. Αφέθηκαν να σαπίζουν στον ήλιο και τη βροχή γιατί οι Άρχοντες του Υπ. Υγείας είχαν βρει τη λύση: Ζητούσαν για τη μεταφορά ασθενών Ε/Π από τις ΕΔ. Δεν βρέθηκε κάποιος ΥΕΘΑ να μηνήσει στο συνάδελφό του της Υγείας «Σύντροφε σου δίνω έξι (6) μήνες περιθώριο να επισκευάσεις τα μέσα σου. Μετά η χρήση επιχειρησιακών Ε/Π σταματάει».
 • Την άνοιξη ο μεγάλος ευεργέτης, ο από μηχανής θεός, το Ίδρυμα Σ. Νιάρχου, απεφάσισε να δωρίσει στο Υπ. Υγείας τρία (3) σύγχρονα νοσοκομειακά Ε/Π για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ. Πριν όμως σας αφηγηθώ τα καθέκαστα θα κάνω μία μικρή αναδρομή.
 • Πέρυσι, λίγο μετά το σχηματισμό της Νέας Κυβέρνησης, το Ίδρυμα απεφάσισε να δωρίσει στο ΕΚΑΒ – Υπ. Υγείας 80 σύγχρονα οχήματα μεταφοράς ασθενών. Η διαδικασία προέβλεπε τη διάθεση της πίστωσης στο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ για να κάνει τον διαγωνισμό προμήθειας. Οπότε ένας φίλος του Ιδρύματος και γνώστης του Ελληνικού Δημοσίου της μήνησε «Πού πάτε ρε καραμήτροι; Στο Υπ. Υγείας θα δώσετε τα λεφτά για τα οχήματα; Αυτοί έχουν επί μία εξαετία στα χέρια φάκελο προμήθειας 80 οχημάτων χρηματοδοτούμενων από ΕΣΠΑ και τον πηγαινοφέρνουν άπραγοι: Βορίδης – Κουρουπλής – Πολάκης – Κικίλιας. Έξι συναπτά έτη. Τόσο».
 • Έφριξαν οι άνθρωποι, έκαναν οι ίδιοι το διαγωνισμό με πλήρη διαφάνεια και τα οχήματα παραδόθησαν σε οκτώ μήνες στο ΕΚΑΒ!!! MIRACΟLO, MIRACOLO.
 • Στα ελικόπτερα, που προανέφερα, έκαναν το ίδιο. Προκήρυξαν διαγωνισμό και μέσα σε 3 μήνες επέλεξαν τον τύπο, ένα καλό Ε/Π από την Ιταλία. Πλήρης καθαρότης και διαφάνεια!

Μετά εστράφησαν στον κ. Κικίλια: «Πηγαίνετε κ. Υπουργέ να τα παραλάβετε και με γεια σας». Τα σαΐνια όμως του Υπ. Υγείας έχουν μπλέξει τα μπούτια τους με τη γραφειοκρατία, τις σφραγίδες, τα πρωτόκολλα και τα δευτερόκολλα! Οκτώ μήνες περιμένουν τα ελικόπτερα. Γιατί ν’ ανησυχούν οι του ΥΠ. ΥΓ; Τι να τους νοιάζει; Σε ανάγκη σπεύδουν στο ΥΕΘΑ ζητώντας E/Π από τα ολίγα που έχει διαθέσιμα.

 • Κύριε Υπουργέ βάλτε ένα χρονικό όριο στον κ. Κικίλια.

Ευτυχώς

 • Διαβάζω στον τύπο (13.10.20): Η SUNLIGHT, Ελληνική εταιρεία Συσσωρευτών, αναδιοργανώνεται… Η κ. Ιωάννα Γαρίφα αναλαμβάνει επικεφαλής του Marketing. Έχει περισσότερα από είκοσι χρόνια διεθνή καριέρα στον χώρο σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ελλάδα, (Microsoft, Intracom κ.ά.).
 • Ευτυχώς που η εταιρεία είναι ιδιωτική και δεν ελέγχεται από το φαύλο Κράτος. Αν ήταν κρατική πιθανότητα στο πόστο αυτό μπορεί να διοριζόταν κάποιος σχολάζων γυναικολόγος ή δάσκαλος μιμητικής. Ίδετε χρεωκοπημένες κρατικές πολεμικές βιομηχανίες.

Τι γίνεται εδώ;

 • Η τελευταία διαμάχη ΥΕΘΑ (ΓΔΑΕΕ) και Ελεγκτικού Συνεδρίου μου θύμισε κάτι που είχα πληροφορηθεί προ διετίας.
 • Υπάρχουν στο Ε.Σ. φάκελοι που αναφέρονται σε συμβάσεις ΑΩ που δεν έχουν ρήτρα καθυστέρησης, και αναφέρονται σε ΑΩ που πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς αλλά με καθυστέρηση. Η υπόθεση αυτή πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα (εκτός αν έχει ξεκαθαρίσει οπότε παραβιάζω ανοιχτές θύρες) ρεαλιστικά και όχι με νομικίστικες αλχημείες.
 • Αν τα ΑΩ έχουν πραγματοποιηθεί τι να κάνει η, οποιαδήποτε, Στρατιωτική Υπηρεσία. Να τα… επιστρέψει; Aς δει λίγο το θέμα o κ. ΓΓ/ΥΕΘΑ.

Να μπει Εμπάργκο

 • Πώληση όπλων στην Τουρκία, ζήτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τους αδιάφορους εταίρους της ΕΕ στις Βρυξέλλες (νεα 18/10/200
 • Πέραν των Ευρωπαίων οι Τουρκία είναι μεγάλος πελάτης των ΗΠΑ.
 • Αλλά, έστω και αν επιβληθεί embargo από Ευρωπαίους, η Τουρκία ήδη υπερέχει σημαντικά της Ελλάδας, με τα όπλα που έχει τώρα. Οπότε…
 • Αιτούμαι συγνώμη από τον κο Πρωθυπουργό αλλά θα τον παρακαλούσα να επιβάλλει embargo στους διορισμούς, που συνεχίζονται, στις ανοησίες που εκτομεύουν κορυφαίοι υπουργοί, άσχετοι με τα εθνικά θέματα, και κυρίως να απαγορεύσει την αδράνεια και την αβελτηρία αρμοδίων για την αξιοποίηση των υπάρχοντων οπλικών συστημάτων. Είναι εύκολο.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

 • Η Τουρκία εκτελεί αποβατικές ασκήσεις, δοκιμάζει τους S-400, παραλαμβάνει από την Γερμανία το πρώτο, από τα εξείς Υ.Β 214, τα ΟΥΡΟΥς ΡΕΙΣ και ΓΙΑΒΟΥΖ πολιορκούν το Καστελόριζο
 • Αρχίσατε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ και των Ε/Π Apache, σύντροφοι, ή περιμένετε να πάρετε την έγκριση του ελεγκτικού Συνεδρίου και της Αρχιεπισοπής Αθηνών; Τα Σέβη μου.

Miracolo, Miracolo

 • Συνήλθε στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής και απεφάσισε να «μαλώσει» διακριτικά, την Τουρκία για την χυδαία, επιθετική συμπεριφορά της.
 • Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μόνος σου, μην περιμένεις άλλον να σε ξύσει.

Θοδωρής Κολοκοτρώνης

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016