“‘Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κερδίσουμε συζητώντας με την Τουρκία”. Κ.Λάβδας

Ο καθηγητής Κώστας Λάβδας* αναλύει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, μιλά για τις αυταπάτες χρόνων που τώρα πληρώνουμε και λέει χωρίς περιστροφές ότι σ΄ αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε διάλογο με την Τουρκία.

Επισημαίνει ότι πρώτος στόχος του Ερντογάν παραμένει “η νίκη δίχως σύγκρουση”. “Ρισκάρει μια πολεμική σύγκρουση, αλλά δεν είναι αυτή η προτεραιότητα του”, λέει. Χαρακτηρίζει λάθος τον τρόπο τον “αβέβαιο βηματισμό” και την “υπαναχώρηση” μας στο θέμα της συμμαχίας μας με τη Γαλλία. Ο κ.Λάβδας εδώ και δύο χρόνια έχει επισημάνει την ανάγκη αναζήτησης κοινού βηματισμού με τη Γαλλία.

Θέτει στην πραγματική της διάσταση τη “λύση της Χάγης” και μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Ακόμη κι αν πάμε στη Χάγη, δεν τελειώνουμε εκεί με την Τουρκία.

 

*Ο Κώστας Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Α’ Βαθμίδας και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στην Ελλάδα, τη Βρετανία (στο LSE και το University of Manchester) και τις ΗΠΑ (στο MIT). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Senior Research Fellow στη London School of Economics, Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy της Μασαχουσέτης, αντιπρύτανης, κοσμήτορας, καθηγητής, επισκέπτης καθηγητής και ερευνητής σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (Κρήτη, Bristol, LSE, Manchester, Tufts, κ.α.). Έχει επιβλέψει δεκάδες διδακτορικές διατριβές και προγράμματα μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγγραφέας πλήθους βιβλίων (όπως Φιλελευθερισμός των Πολιτών: Εξελικτική Αναζήτηση με Ρεπουμπλικανική Πυξίδα, Αμερική: Πολιτική Ανάπτυξη, Δημοκρατία και Εξωστρέφεια στις ΗΠΑ, κ.α.), κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους (όπως Κατευθύνσεις στη Μελέτη των Διεθνών Σχέσεων, Republicanism in Theory and Practice, The New Balkans: Disintegration and Reconstruction, Verbände und Interessengruppen in den Ländern der Europäischen Union, Παγκόσμια Ευρώπη, κ.α.) καθώς επίσης και επιστημονικών άρθρων σε διεθνείς επιθεωρήσεις (όπως European Journal of Political Research, West European Politics, Journal of Political and Military Sociology, Politics, κ.α.) στα αγγλικά, τα ελληνικά και τα γερμανικά.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016