Ο Παναγιώτης Αλεβιζάκης Εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.), με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα κάνει λόγο για αθέτηση των δεσμεύσεων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.

Γράφει στην επιστολή:

Όσοι δανειοδοτήθηκαν με το ΤΕΠΙΧ δεν θα χρηματοδοτηθούν από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ;
Είδε το φως της δημοσιότητας πληροφορία ότι δεν θα επιτρέπεται η δανειοδότηση επιχειρήσεων που ήδη έχουν λάβει δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου, τόσο για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα που αναμένεται να ανοίξει, όσο και για το νέο ΤΕΠΙΧ.
Οι πληροφορίες λένε ότι είναι απόφαση των τραπεζών και της κυβέρνησης, ώστε να καλυφθεί με χρηματοδότηση όσο μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται.
Αν η πληροφορία είναι έγκυρη, οι επιχειρήσεις για μια ακόμα φορά εμπαίζονται. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες διαβεβαίωναν των επιχειρηματικό κόσμο ότι αφού έχουν αξιολογηθεί θετικά από αυτές, θα τις εντάξουν τόσο στο νέο ΤΕΠΙΧ, όταν ανοίξει, όσο και στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου με τα δυο αυτά προγράμματα να καλύψουν τις όποιες ανάγκες έχουν για χρηματοδότηση.
Η απόφαση αυτή ανατρέπει όλο τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό των επιχειρήσεων και τις αφήνει ακάλυπτες στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.
Τελικά, οι τράπεζες για μια ακόμα φορά αθετούν τις δεσμεύσεις τους στον επιχειρηματικό κόσμο και συμβάλλουν στην δημιουργία νέας γενιάς επιχειρήσεων που δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.
Σύντομα, θα καταλάβουν οι τράπεζες ότι αφήνοντας ακάλυπτες τις επιχειρήσεις που έχουν θετικό πρόσημο, θα καταρρεύσουν μαζί με αυτές και θα μεγαλώσει νέο κύμα επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι τράπεζες για μια ακόμα φορά μας δείχνουν την αναξιοπιστία τους, η κυβέρνηση γιατί συμφωνεί στην κατεύθυνση αυτή;
Πρέπει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον των υγιών επιχειρήσεων, ώστε να έχουμε και αύριο ζωντανό τον επιχειρηματικό κόσμο και το επιχειρείν στην χωρά μας, κύριοι της κυβέρνησης, ναι ή όχι;
Μέχρι σήμερα, μας διαβεβαιώνατε ότι θα δοθεί η αναγκαία ρευστότητα, τώρα συμφωνείτε στην χρηματοδότηση με το βασανισμό της σταγόνας. Πόσο καιρό θα αντέξουν οι επιχειρήσεις στις ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις;
Είναι καιρός να ανοίξετε τους χρηματοδοτικούς κρουνούς τουλάχιστον στις επιχειρήσεις με θετικό πρόσημο, διαφορετικά εσείς θα έχετε την ευθύνη για τον ατελείωτο χειμώνα στην οικονομία που βρίσκεται μπροστά μας.
Εσείς θα έχετε την ευθύνη για τις χιλιάδες απολύσεις που θα έλθουν και οι άνθρωποι των 540 ευρώ, για τα όποια υπερηφανεύεστε, θα είναι ενώπιον σας με τις ανεπαρκείς επιλογές σας.
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016