“Από το 2003 μεθοδικά ο Ερντογάν μας έφθασε στο σημερινό κομβικό σημείο! Δεν πάει άλλο”! Κ.Φράγκος

Διαξιφισμοί 

Από τον Κων.Φράγκο

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Οι μετριότητες, υπό μετριότητες και ανθυπομετριότητες που απαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο δεν έχουν το ανάστημά να θέσουν και να λύσουν τα ιστορικά προβλήματα. Ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση που βρεθούν στην ανάγκη να διεξάγουν πόλεμο.

Παν Κονδύλης (Θεωρία πολέμου 1995)

(Σημ. Δεν πρόλαβε να αποφανθή τα παραπάνω ο αείμνηστος σπουδαίος Κονδύλης και τον επόμενο χρόνο η κατάρρευση της κυβέρνησης Σημίτη στην Ίμια  επιβεβαίωσε την πρόβλεψη.)

 • Η συστηματική και επιστημονική μεθόδευση του κ. Ταγίπ Ερντογάν (που εξελισσόταν χωρίς να παίρνουν χαμπάρι οι μετριότητες κλπ) από το 2003 έφτασε στο προγραμματισμένο κομβικό σημείο. Δεν παίρνει άλλο!
 • Η Τουρκία αναπτυσσόταν αλματωδώς με ταυτόχρονη ανάπτυξη του εξοπλισμού της και της αμυντικής βιομηχανίας της ενώ εδώ τα πάντα ρήμαζαν από τη διαφθορά, τις αρπαχτές, την αδιαφορία. Οι Έλληνες πολιτικοί περί άλλων ετύρβαζαν.
 • Κάνοντας μία μικρή αναδρομή σας θυμίζω ότι η συρρίκνωση άρχισε από το φιάσκο της Ιμιας. Το εναρκτήριο λάκτισμα το έδωσε ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης που κάθιδρος και πελιδνός δήλωνε στη Βουλή (01-02-96)
 • Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους για την παρέμβασή τους για την αποφυγή συγκρούσεως (ΣΣ de facto αναγνώριση των ΗΠΑ ως προστάτη και ρυθμιστή.)
 • Διαπιστώθηκε έλλειμμα δυνάμεως.

Και κάτι άλλο που δεν το είπε: διαπιστώθηκε ανικανότητα ανεπάρκεια και δοσικωλισμος των Ελλήνων πολιτικών. Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη διαδέχτηκε αυτή της Μιμής. Τότε που είχαν διαλυθεί τα πάντα!

Φυσικά ουδείς ελέγχθηκε για το έλλειμμα δυνάμεως Όλοι καλά παιδιά του συστήματος.

 • Ο ευτελισμός συνεχίστηκε ένα χρόνο μετά στην Μαδρίτη όταν το δίδυμο Σημίτη Πάγκαλου “εδέρετο” αμείλικτα από τους ομολόγους τους Τούρκους κ. Ντεμιρέλ-Γκιλμάζ, υπό την εποπτεία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ κ. Ολμπραϊτ, για την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας με την οποία αναγνωρίσαμε κυριαρχικά δικαιώματα των Τούρκων στο Αιγαίο. (Οποίος τεμενάς οποία κωλοτούμπα, οποίος δωσικωλισμός)  Έχει δικαιώματα η Τουρκία στο Αιγαίο; Βεβαίως και έχει. Όχι αυτά που θέλει αλλά αυτά που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις και το διεθνές δίκαιο. Η Μαδρίτη υπήρξε σταθμός στην ελληνική συρρίκνωση. Από εκεί άρχισε ο περαιτέρω σχεδιασμός για τα επόμενα χτυπήματα.
 • Ακολουθεί το όργιο η ασυδοσία των κυβερνήσεων Σημίτη – Καραμανλή, η ανάδειξη της χώρας ως βασίλισσας της διαφθοράς. Η ασύδοτοι δανεισμοί, τα λαδώματα, τα σκάνδαλα οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση.
 • Την κατάσταση ανέλαβε να διασώσει η κυβέρνηση Γιωργάκη (Τζέφρυ) Παπανδρέου που έχωσε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στο τέναγος. Η Ελλάδα έγινε το πτώμα που το κατέτρωγαν οι δανειστές. Η Εθνική ακεραιότητα ξεπουλήθηκε, υποθηκεύτηκε. 500.000 νέοι επιστήμονες την εγκατέλειψαν. Η χώρα πτωχευμένη και εγκαταλειφθείσης της προσπάθειας αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας μετατρέπεται σε γηροκομείο. Οι Ε.Δ. εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους!
 • Απέναντι οι Τούρκοι ορθώνονταν απειλητικά με νεανικό πληθυσμό και με ΕΔ. πανίσχυρες, σχεδόν μη αντιμετωπίσιμες. Ο κ Ερντογάν γνωρίζει καλά που περπατάει και τι επιδιώκει. Γνωρίζει καλά επίσης ένα προς ένα τους Έλληνες πολιτικούς, την επάρκεια τους και την επικρατήσασα από έτη νοοτροπίας τους…
 • Σήμερα βρισκόμαστε στο τρίτο και τελευταίο στάδιο. Άλλο δεν παίρνει. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να παίξει έναν ρόλο που δεν τον φανταζόταν όταν ανέλαβε την Εξουσία. Να αποφασίσει για τεράστια ζωτικά εθνικά θέματα.

Απόφαση που δεν παίρνει αναβολή.

Πρέπει να ισορροπήσει κάπου. Ούτε να σύρει τη χώρα σε αιματοχυσία ούτε να την παραδώσει στην αδηφάγο Τουρκία που ενθαρρύνεται από φίλους και συμμάχους. Ας τα παραμερίσει όλα, ας επιλέξει σοβαρούς συμβούλους, ας μετρήσει το δυναμικό της χώρας και ας κλείσει τα αυτιά εντεύθεν κακείθεν: Σε ειρηνοποιούς, “δωσικωλιστες” ή ψευτοπαλίκαρα της πλάκας που ζητάνε να φτάσουν στην κόκκινη Μηλιά.

 • Υπάρχει κάτι ενδιάμεσο: Ο ρεαλισμός, η σύνεση Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Από το 1996 τρώμε αλλεπάλληλες σφαλιάρες που αρκετοί νομίζουν ότι είναι χάδι.
 • Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει διαρκώς μεγάλα λόγια που σπανίως στηρίζονται. Δικαιολογίες, προσχήματα, ελπίδες, εύσχημες διατυπώσεις για τ’ αμυντικά.
 • Συνεχίζει δυστυχώς να βλέπει τις εξελίξεις περί το 2026 και όχι σήμερα η φωτιά καίει τα δάχτυλά μας. Ότι έκαναν οι προηγούμενοι. Έπρεπε ήδη να έχει σημάνει γενικό συναγερμό να έχει ενεργοποιηθεί το ταμείο Εθνικής Άμυνας η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας και, το κυριότερο, να έχουν διατεθεί τεράστια ποσά στην ενεργοποίηση και αντιμετώπιση των οπλικών συστημάτων.
 • Τα γεγονότα που άρχισαν την 1η Αυγούστου και στη συνέχεια η αντιμετώπιση τους δεν μας κάνουν αισιόδοξους..
 • Και κάτι άλλο: η εθνική ομοψυχία πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε θυσία. Τα κόμματα ο λαός να σταθούν δίπλα στην κυβέρνηση. Καλό είναι οι ολέθριοι  Σημίτης, Κωστάκης, Αντωνάκης, Γιωργάκης, Βενιζέλοι να αποσυρθούν στον πάγκο τους. Να μην ομιλούν. Κάνουν κακό. Ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρεθήκανε ελλειπείς. Άχθη αρούρης.
 • Αν η χώρα οδηγηθεί στην ταπείνωση δεν θα είναι τυχαίο. Είναι έργο των αφρόνων και ανεπαρκών και εθνικά επικίνδυνων Ελλήνων πολιτικών.
 • Και ένα βασανιστικό ερώτημα: Μήπως τα πάντα είναι προγραμματισμένα και ρυθμισμένα και οι πολίτες αγωνιούν για το τίποτα; Μήπως ήδη έχουμε παραδοθεί;

Πρελούντιο του ακολουθούντος.

 • Το εκάστοτε εμμονικό κομματικό πελατειακό Κράτος, παντός χρώματος, είναι αδύνατο να ξεφύγει από τις αδυναμίες και τα πάθη του που στρέφονται κατά της αξιοκρατίας και της νομιμότητας. Όμιλω για τις ΕΔ
 • Γελοιοποιείται συχνά δίνοντάς δείγματα του αμοραλισμού του.
 • Δε θα επιστρέψω σε βάθος για να ψάξω τα εγκλήματα κατά των ΕΔ των κυβερνήσεων από το 1981 έως 95. Τις σφαγές, τα Πογκρόμ. Θα περάσω από τα αίσχη των Αντωνομπένηδων που αποστράτευαν τον ένα μετά τον άλλο άξιους Α/ΓΕΣ και δεν έδιναν δεκάρα για υλικό και θα προχωρήσω στο μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑNEΛ της λεγόμενης Καμμενικής περιόδου.
 • Η κυβέρνηση αποστράτευσε, καταπατήσασα το νόμο που η ίδια είχε στηρίξει, τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο κ. Χρ. Χριστοδούλου, τον Α/ΓΕΣ Στρατηγό κ. Γ. Καμπά και το χειρότερο, ένα από τους κορυφαίους Πτέραρχους που σήμερα η παρουσία του θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη. Όλα «τη υποδείξει» των ανεύθυνων κλαδικών και των παραφυάδων αυτών Ντροπή, όντως. Θα μου πείτε ουδείς αναντικατάστατος…. Το τι κάκο έκανε όμως στο φρόνημα των  αξιωματικών  δεν περιγράφεται. Εκεί που είχαν ηρεμήσει τα πράγματα τους πέρασε παλι στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Εύγε!
 • Πίστευα ότι επί Μητσοτάκη η κυβερνούσα παράταξη θα είχε απαλλαγεί από την γάγγραινα της κλαδικής που οργίαζε επί Αντωνομπένηδων. Φρούδες ελπίδες.

Ο Πτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου

 • Επίτιμος Α/ ΓΕΕΘΑ
 • Αποστρατεύθηκε όπως ανέφερα πιο πάνω, παρανόμως. Φυσικά και ανθρώπινα διακατέχεται από πικρία και οργή ίσως. Θα έπρεπε να ελέγχει και τα δύο. Γιατί παρανόμως; Διότι η θητεία του ήταν, δια νόμου, καθορισμένη (2ετής) και τον αποστράτευσαν στον χρόνο. Απρέπεια, αν όχι κάτι άλλο. Ασέβεια της κομματικής κλίκας προς τη Ε.Δ.
 • Πρόκειται περί εξαίρετου αξιωματικού και νομίζω, όμως, ότι ο τίτλος του, αυτομάτως τον καθιστά σεβαστό και σεβαστή η γνώμη του οσάκις διατυπώνεται ανεπηρέαστη και μακράν κομματικής σκοπιμότητας.
 • Δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο με τον αιρετικό άμα δε και απειλητικό τίτλο Κάποιοι θα μετακομίσουν όπως ο Χουάν Κάρλος. Φυσικά, όπως οι πάντες γνωρίζουμε, ο τ. Βασιλεύς της Ισπανίας «μετακόμισε» λόγω διαφθοράς και «δωροληψίας» για να διευκολύνει τις ανακρίσεις εις βάρος του (ΣΣ. Εδώ κι’ ενταύθα κεκραγμένοι δωρολήπτες δεν είχαν την ευαισθησία του Χουάν να μετακομίσουν. Αντίθετα, διεκδικούν πάλι την Εξουσία).
 • Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια αναλογία ή συσχετισμός με τους δικούς μας χειριστές των εθνικών θεμάτων.
 • Ισχυρίζεται ότι υπάρχει σύγχυση για τις εθνικές θέσεις.
 • Υποστηρίζει ότι η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο  κακώς δεν υπογράφηκε βάσει του Δικαίου θαλάσσης 1982 (Montego bay). Αν θυμάμαι καλά το Δίκαιο του 1958 προέβλεπε οριοθέτηση με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ενώ από του 1982 την αρχή της ευθυδικίας. Δεν είμαι ειδικός και δεν θα πω περισσότερο. Με πληροφόρησαν όμως από το ΥΠΕΞ, στο οποίο απευθύνθηκα, ότι η εθνική θέση είναι αυτή της μέσης γραμμής.
 • Καταδικάζει την μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο ως επιβλαβή. Και πάλι δεν έχω γνώμη αλλά φρονώ ότι οι του ΥΠΕΞ επιδιώκουν το εφικτό.

Γράφει και άλλα ο κ. Χ.Χ. όπως πχ. ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ – ΓΟΥΔΗ:

 • Δύο στάσεις με το αστικό Λεωφορείο, που νομίζω ότι είναι απειλητική όχι μόνο για τους πολιτικούς-ενοικώντες στο Μέγαρο της Μεσογείου αλλά και για στρατιωτικούς συναδέλφους του.
 • Οι τέως Αρχηγοί, που τους θεωρώ πρόσωπα θεσμικά, πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητά τους, αποφεύγοντας την αδολεσχία, αμετροέπεια και την υπερβολή. ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ…ποτέ, φερέφωνα κομμάτων…

Ο κ. Χ.Χ. ομιλών περί Γουδή εκτονώνει την οργή του κατά της Κυβέρνησης. Θα έπρεπε να είναι ήπιος. Δεν είναι ώρα για διχασμούς κ. Πτέραρχε. Αυτή η «γραμμή» στην οποία αναφέρεσθε θα έκανε αρκετά τακτικά δρομολόγια από το 1974 και μετά οπότε το άλσυλιο θα είχε μετατραπεί σε νεκροταφείο. Μετά από λίγα χρόνια θα σταματούσε εντελώς γιατί η ΝΕΜΕΣΙΣ θα συνέτιζε. Την τελευταία 30ετία ΝΕΜΕΣΙΣ και ΤΙΜΩΡΙΑ ως έννοιες έχουν εξαφανισθεί από το Ελληνικό Κράτος. Γι’ αυτό είμαστε εδώ που είμαστε.

 • Δεν θα προχωρήσω σε περαιτέρω σχολίαση γιατί δεν έχω τις γνώσεις και θα μου κάνουν πλάκα οι μικροί στο Γραφείο Τύπου του ΥΕΘΑ.
 • Θα προσθέσω όμως κάτι που μου έκανε εντύπωση. Γράφει: Είναι βέβαιο ότι πίσω από την όποια έκπτωση στη θάλασσα, θα ακολουθήσουν ο αέρας και η ξηρά «Τα προβλήματα οι ευφυείς τα προβλέπουν, οι έξυπνοι τα λύνουν, οι ηλίθιοι τα κρύβουν» Σωστό και σοφό. Εφαρμόζεται;
 • Δεν εντόπισα συγκεκριμένες προτάσεις του κ. Πτέραρχου. Παρά κριτική.
 • Φοβάμαι ότι ο κ. Πτέραρχος, ενταχθείς σαφώς, στον ΣΥΡΙΖΑ σύμβουλος του κ. Α. Τσίπρα  κάνει επιθετική αντιπολίτευση.
 • Δεν αποφεύγω όμως τον πειρασμό, προκαλούμαι και μου αρέσει, να ερωτήσω: Ο κ. Πτέραρχος και πολλοί συνάδελφοί του, ευφυείς εξαιρετικά, πριν, παρανόμως, αποπεμφθεί, υπηρέτησε επί 1 χρόνο την θέση και ακόμη 2 χρόνια ως Α/ΓΕΑ. Αυτά και μόνο, αυτά τα τρία χρόνια έβλεπε την παντελή αδράνεια, την αβελτηρία, την μακαριότητα της πολιτικής Ηγεσίας ενώ ο Σουλτάνος είχε βγάλει τα δόντια του; Ποία η διαθεσιμότητα των F-16, των C-130, των Ε/Π PUMA, των C-27ζ, των MIRAGE, ιδιαίτερα; Δεν ανησυχούσαν; Δεν κραύγαζαν, δεν διαμαρτύρονταν προς την πολιτική Ηγεσία; Κι’ αν δεν ακούγονταν, ως έξυπνοι ηγέτες που έπρεπε να είναι τρομαγμένοι από την αδυναμία τους να στηρίξουν την άμυνα, γιατί δεν κατέφευγαν στο έσχατο: Μια περιποιημένη παραίτηση, συνοδευόμενη, απορρήτως, με τις κραυγές και καταγγελίες μήπως το τέρας αφυπνιζόταν και έβγαινε από τη νάρκη του. Άμα έκανε ένας την αρχή  τότε σήμερα δεν θα βρισκόμασταν κάτω από την σκιά του Μανδραγόρα. Συγγνώμη κ. Πτέραρχε, σας τιμώ και σας σέβομαι, αλλά έπρεπε να τα γράψω αυτά. Αν οι παρόντες Κυβερνήτες μας οδηγούνται σε ταπεινωτικές «διαπραγματεύσεις» η ευθύνη θ’ αναζητηθεί σε όλους, πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, της τελευταίας περιόδου.

Να τρελαθώ;

 • Μήπως οι ζέστες, ο COVID-19, ο Ερντογάν με βάρεσαν στο κεφάλι;
 • Καθάρισα ξανά τα γυαλιά μου, ήπια ένα ποτήρι κρύο νερό και ξαναδιαβάζω (Κ 13 Αυγούστου)
 • Τρύπα 9,6 δις εμφάνισε ο ΠΥ το α’ 6μηνο.
 • Πρωτογενές έλλειμα 8,19 δις € έναντι στόχου πλεονάσματος 1,26 δις €.
 • Τρύπα 73,3 εκ. € στα έσοδα του ΕΦΚΑ.
 • Μαύρες οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους.
 • Κοντολογίς: Η βάρκα έκατσε!
 • Απορία: Πού βρίσκουν και μοιράζουν τόσα αναδρομικά, τόσα καθυστερούμενα, τόσα επιδόματα; Αρκετά δις €!
 • Για την Άμυνα δεν περισσεύει, μωρέ, κάποιο ευρουδάκι; Πού το πάνε; Πώς σκέφτονται; Περιμένουν τον κ. Σταϊκούρα να βάλει κάτι στον ΠΟΥ του 2021;

Η μαγκιά του Κυβερνήτη κι’ αυτή του Υπουργού

Μάγκας βγήκε στο σεργιάνι

Για να βρει κάνα τεκέ…..

Στίχοι – Μουσική Β. Τσιτσάνης (1946)

 • Είσαι μάγκας κύριε Κυβερνήτα, συγχαρητήρια. Έτσι συνεχάρη τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ για τον χειρισμό του στο επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα ΚΕΜΑΛ ΡΕΪΣ ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 • Ο Έλληνας Αντιπλοίαρχος – Κυβερνήτης κ. Γιάννης Σαλιάρης όντως, αποδείχθηκε «μάγκας» και επέδειξε με τις γνώσεις, τις παραδοσιακές, ικανότητες και τη ναυτοσύνη των στελεχών του ΠΝ.
 • Εναπόκειται να δούμε, στη συνέχεια, τη μαγκιά του κ. Υπουργού για εξασφάλιση πιστώσεων, αμέσως για ενίσχυση του ΠΝ. Να πείσει τον κ. Πρωθυπουργό ότι «μάγκας θα πει φιλότιμο, μάγκας θα πει δερβίσης, μάγκας θα πει καλή καρδιά κι’ ωραίες εξηγήσεις». Όχι για το μέλλον, ΤΩΡΑ. Επίσης να κάνει ένα μαθηματάκι στον ταμία του Μαγαζιού, κ. Αθ. Σταϊκούρα, του τι εστί Άμυνα, Πολεμικό Ναυτικό και φρεγάτες. Ν’ αφήσει τις τσιγκουνιές…

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Κων Φλώρος

 • Είναι σοβαρός, έμπειρος, άξιος, λακωνικός, ιδιαίτερα ρεαλιστής. Επανέλαβε αυτό που διεκήρυξε ο προκάτοχος του Ναύαρχος κ. Ε. Αποστολάκης «Αν χρειασθεί, θα πολεμήσουμε μόνοι μας»
 • Και για να γίνει αυτό οι ΕΔ έχουν κινητοποιήσει τα πάντα και προετοιμάζονται με ότι διαθέτουν . Ο Στρατηγός βλέπει το ΤΩΡΑ και σε δεύτερο πλάνο το ΑΥΡΙΟ το ΘΑ. Φρονώ, λοιπόν, ότι κραυγαλέα πρωτοσέλιδα με εικασίες αποδιδόμενες στον Α/ΓΕΕΘΑ κάνουν κακό και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.
 • Ασφαλώς και ο Αρχηγός έχει προτάσεις για την αύξηση της θητείας, την συμπλήρωση των εξοπλισμών κα. Αλλά αυτά, αφορούν το μέλλον και όχι το σήμερα, τη φωτιά που πλησιάζει να μας κάψει τα μπατζάκια.

Ανησυχίες του ΚΙΝΑΛ για το «χρήμα»

 • Μιλάμε για το «χοντρό χρήμα» που θα έλθει από την ΕΕ για να σταθούμε στα πόδια μας.
 • Τα τρωκτικά, οι ύαινες, το άκουσαν και τρελάθηκαν. Θέλουν να φάνε. Όπως έφαγαν στα Μεσογειακά προγράμματα, τα πακέτα Σαντέρ – Ντελόρ, τα εξοπλιστικά, τους Ολυμπιακούς, τα δομημένα ομόλογα και αλλού.
 • Ο κ. Μητσοτάκης διόρισε ένα Νομπελίστα Οικονομολόγο, τον κ. Πισσαρίδη με συνεργάτες του, να συντάξει πρόγραμμα και να κάνει προτάσεις.
 • Πρώτος αμφισβητίας ο ΒΕΝΙ, τρομάρα του, που έφτιαξε κι αυτός μια επιτροπή από τα εναπομείναντα φιλαράκια του να ελέγχει! Ο ΒΕΝΙ της λίστας Lagarnd, των Ολυμπιακών, της Θεσσαλονίκης, πολιτιστικής πρωτεύουσας.
 • Από κοντά το ΚΙΝΑΛ της Προέδρου κ. Φώφης συγκρότησε κι’ αυτό επιτροπή Ελέγχου. Πάρτε βαθειά αναπνοή και διαβάστε: [ΝΕΑ 11/08]: …. Χριστοδουλάκης [Ο ΥΠΟΙΚ του Σημίτη που δανειζόταν ασύστολα για να τα δίνει στους Ακογιάννους για εξοπλισμούς και Βενιζέλο για Ο. έργα κ.α.), Φ. Σαχινίδης, Κων. Σκανδαλίδης,  Χρ. Πρωτόπαπας, Γιάννης Κουτσούκος και άλλα εκλεκτά Τζόβενα.
 • Κυρία Πρόεδρε μου πού βρήκες αυτά τ’ απολιθώματα στελέχη με τις αθρίτιδες, ζάχαρο, ισχυαλγίες; Αυτούς που έχουν ζήσει όλες τις οικονομικές ευωχίες του ΠΑΣΟΚ; Νέα στελέχη δεν έχεις; Περί τίνος Κινήματος Αλλαγής μας ομιλείτε; Μας δουλεύετε;

Όχι δεν είναι εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Είναι η μούμια του Φαραώ Ραμσή Β.

Ω, τλήμων ΕΑΒ

Επιτροπή είναι μία ομάδα προσώπων που χωριστά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και συλλογικά μπορούν να αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

George Clemenceau

 • Σας έχω κουράσει…Τα έχω γράψει πολλάκις…φοράκις.
 • Η ΕΑΒ, η μεγάλη αεροπορική μας βιομηχανία, πνέει τα λοίσθια. Έχει αποχαιρετήσει…
 • Πρέπει να διασωθεί, ν’ αποδιασωληνωθεί και να επιβιώσει; Ασφαλώς και επειγόντως…
 • Ποιοι την έφεραν σ’ αυτή την οικτρή κατάσταση; Τα κόμματα. Οι άφρονες και ασυνείδητοι πολιτικάντηδες.
 • Πώς μπορεί να διασωθεί; Μόνον όταν ξεκολλήσει από τον σφικτό εναγγαλισμό των αθλίων κομμάτων και την δαγκάνα των ακραίων και ανευθύνων συνδικαλιστών που τους κανακεύουν τα κόμματα.
 • Μπορεί κάποιος Πρωθυπουργός να επιχειρήσει το, μέχρι σήμερα, ακατόρθωτο; Μέχρι τώρα ΟΥΔΕΙΣ. Κομματικές, ανεπαρκείς διοικήσεις, ενίοτε «πονηρές», υποκλίσεις στους συνδικαλιστές.
 • Γι’ αυτό εξεπλάγην όταν διάβασα (Κ 15-08) σχόλιο με το σιβυλλικό τίτλο Συγκροτείται task force στην ΕΑΒ από τον ΥΠΟΙΚ κ. Χρ. Σταϊκούρα δηλ. ομάδα εργασίας για την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης (R+D) και την καινοτομία! Τα πέντε (5) μέλη της task force προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο (!!)…Οϊμέ…
 • Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις… Για να υπάρξουν ελπίδες για την δύστυχη κρατική Εταιρεία θα πρέπει ΑΜΕΣΑ – ΤΩΡΑ.
 • Η ΕΑΒ να υπαχθεί στο ΥΕΘΑ. Ο κ. Σταϊκούρας καλός είναι αλλά βλέπει με άλλη οπτική την ασθένεια. Η Άμυνα «πονάει» και αυτή πρέπει να ελέγχει. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ουδέποτε θα συγκροτούσε task force από ακαδημαϊκούς.
 • Να τοποθετήσει στη θέση του Δ. Συμβούλου – Προέδρου manager με ευρείς γνώσεις και εμπειρίες κατόπιν επιλογής.
 • Τα άλλα αποτελούν ματαιπονία.

Υ.Γ. Να σας δώσω ένα δείγμα της χυδαιότητας των πολιτικών: Ο τ. ΥΕΘΑ κ. Γιάννος Παπαντωνίου είχε διορίσει ως Άρχοντα της ΕΑΒ ένα υπάλληλο της Φρουταγοράς, κομματάρχη του και ο κ. Βαγγέλας Μεϊμαράκης ένα φροντιστηριάρχη Αγγλικής φιλολογίας, κομματάρχη του!!

Προς τιμή

 • Του αξιωματικού του ΠΝ Αντιπλοίαρχου Π. Καραθανάση (που έχασε μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του τη ζωή του στην κρίση της Ύμιας) βαφτίστηκε σύγχρονο πολεμικό πλοίο με τ’ όνομά του. Ελάχιστος φόρος τιμής.
 • Ο Καραθανάσης υπήρξε ήρωας και θύμα. Ήρωας γιατί ανέλαβε μια αποστολή κατά την οποία η πιθανότητα επιβίωσης δεν ξεπερνούσε το 50% και θύμα γιατί αυτοί που τον έστειλαν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, ενήργησαν επιπολαίως και αφρόνως.
 • Παράλειψη: Έπρεπε στην τελική να κληθούν και οι κ. Σημίτης και Πάγκαλος. Ο τρίτος, μακαρίτης Αρσένης, πρόλαβε και απήλθε.

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου

Μες τη φυλακή που μπήκα

Όμορφη ζωή που βρήκα

Τζάμπα νοίκι, μάσα, φώτα

Πέρναγα ζωή και κότα

Ρεμπέτικο του μεσοπολέμου (Γεννήτσαρης)

 • Είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω για να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου που η Πατρίς ευγνωμονούσα, απεφάσισε να επαναχορηγήσει στον ΓΠ, μετά την πρόωρη αποφυλάκισή του, την πενιχρή σύνταξη του για να ζει αξιοπρεπώς, επιτέλους.
 • Εξάλλου, πληροφορήθηκαν, προβλέπεται η επιστροφή ενός λίαν σοβαρού ποσού που είχε παρακρατηθεί θεωρηθέντος ως μαύρου. Τώρα, φαίνεται ότι άσπρισε…
 • Ωστόσο η υπόθεση για την οποία διώχθηκε (εκσυγχρονισμός φρεγατών) δηλ. για μαύρο χρήμα, ο τ. Υπουργός διαμαρτυρήθηκε ότι πρόκειται για συνωμοσία! Οπότε, επανεξετάζεται απ’ αρχής και θ’ αρχίσει η κλήση μαρτύρων για να καταθέσουν τι έγινε προ 17 ετών (2003)! Η Δικαιοσύνη κινείται εξαιρετικά βραδέως, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για τ. Υπουργούς.
 • Σήμερα, συμφέρει το Έθνος να επανέλθει στην κανονικότητα και την αποκατάσταση των «αδικηθέντων» Εξουσιαστών. Εξ άλλου, ο μέγας ΜΠΙΣΜΑΡΚ είχε αποφανθεί: Γάμος, δίκη, καταβολή χρέους και έναρξη πολέμου πρέπει να αναβάλλονται.
 • Κλείνω με ένα σχόλιο του κορυφαίου Ναυάρχου, τότε Α/ΓΕΝ, Αντ. Αντωνιάδη για το θέμα: Η λύση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών πρέπει να θεωρηθεί ως επιχειρησιακά μη αποδεκτή και οικονομικά αρκετά δαπανηρή, για το αποδιδόμενο όφελος. Δεν ικανοποιεί απαιτήσεις του ΠΝ… (Σημασία είχε που ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Υπουργού!)

Ισορροπίες

 • Ο κ. Τζέφρι Πάϊατ είναι ένας πολύ καλός διπλωμάτης που τον θαυμάζω αν και δεν με έχει καλέσει ποτέ σε δεξίωση της Πρεσβείας. Μα γιατί να με καλέσει; Αυτό λέω και εγώ.
 • Εδώ κι’ ενταύθα κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, έχει δε καταφέρει να έχει «κολλητούς» Υπουργούς πέραν των συνήθων σχέσεων και πέραν πρωτοκόλλου ή δευτεροκόλλου. Π.χ. τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον κ. Ν. Παναγιωτόπουλο. Ο Αμερικανικός παράγων είναι πάντα υπολογίσιμος.
 • Με τον πρώτο, μάλιστα, συνυπέγραψε άρθρο (Κ 23/07)για την αξιοποίηση των ναυπηγείων της Ελευσίνας που μόλις είχαν αγορασθεί από την ΟΝΕΧ, αμερικανικών συμφερόντων. Άλλο και τούτο. Δεν έχει ματαγίνει.
 • Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα κ. Ντ. Σάτερφιλντ συνοδευόμενος από τον Τούρκο αρμόδιο Τουρισμού κ. Τσοσκούν επισκέφθηκε την Αγία Σοφία – Τζαμί ένθα εξέφρασε τον θαυμασμό του. Παράλληλα Τουρκία – ΗΠΑ εκτελούν  κοινές ασκήσεις με συμμετοχή του Αεροπλανοφόρου ΑΪΖΕΝ ΖΑΟΥΖΕΡ. Τα σχόλια δικά σας.

Ο αξιότιμος κ. Νατζίπ Καζάκ

 • Είναι τ. Πρωθυπουργός της Μαλαισίας λίγο παραπάνω από τη Σιγκαπούρη.
 • Καταδικάσθηκε σε 12ετή φυλάκιση γιατί βρέθηκε υπόλογος σε διαχείριση κρατικών funds προοριζόμενων για την ανάπτυξη της Χώρας. Λέγεται οτι τσίμπησε το μικρό ποσό των 4,5δις $
 • Εδώ, στο Γκρεκιστάν, είδατε να ζητούνται ευθύνες από κάποιο Πρωθυπουργό που «συνέβαλε» στην ληστεία του κράτους; Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες, εξοπλισμοί, δομημένα ομόλογα, συγκάλυψη γκάγκστερς προκατόχων του κ.λ.π.; Μα τι λέτε; Γίνονται αυτά εν Ελλάδι; Ο πολιτικός κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος και συνασπισμένος.

Το ΚΥΣΕΑ

 • Αν κάποιος σας ρωτήσει τι σημαίνει ΚΥΣΕΑ, σίγουρα θα απαντήσετε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Άμυνας.
 • Επί εποχής Σημίτη και ολίγον μετέπειτα ονομαζόταν και Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπαχτών.
 • Σημειώνω και τούτο, για του λόγου το αληθές. Ο Γιωργάκης ή Τζέφρι Παπανδρέου ο Γ’ ως ΥΠΕΞ μέλος του ΚΥΣΕΑ δεν πατούσε το πόδι του εκεί, ισχυριζόμενος ότι «βρωμάει». Δεν είχε το σθένος όμως να ρίξει «αποσμητικό» γιατί σεβόταν τον προστάτη Σημίτη. Ανεχόταν τις λωποδυσίες… Αν βρείτε μια απόφαση ΚΥΣΕΑ με υπογραφή Jeffrey κερδίζετε χρυσούν ωρολόγιον μαϊμού Σιγκαπούρης.
 • Ερχόμαστε στα σημερινά. Έγινε εκτάκτως σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ λόγω των γεγονότων. Που; Στο Μέγαρο Μαξίμου
 • Επαναλαμβάνεται το λάθος Σημίτη, κατά το φιάσκο των Ιμίων, όπου όλα έγινα κουλουβάχατα. Το Συμβούλιο, για να προσεγγίσει καλύτερα τα γεγονότα και την πολεμική ατμόσφαιρα πρέπει να γίνεται στην αίθουσα επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Κανόνας…. Στρατηγέ κ. Κων. Φλώρε εξηγήστε τους. Πρέπει να το καταλάβουν.
 • Η έλλειψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αισθητή…

Ο ανασχηματισμός – νούλα

 • Το Υπουργείο Άμυνας άθικτο και όρθιο. Του χρειάζεται, ίσως, ένας εσωτερικός ανασχηματισμός και αυτοκριτική: Ο ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής δεχόμενος σφόδρα πυρά επί 4μηνο από κυβερνητική εφημερίδα, με άθλια επιχειρήματα, αποδείχθηκε άτρωτος. Ο έτερος Υφυπουργός (Δικαιοσύνης) κ. Δ. Κράνης που εβάλετο ομοίως, τελικά, έπεσε ηρωικώς. Καλή συνέχεια και προσοχή!
 • Ο κ. Στεφανής πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Καστελλόριζου. Φρόντιζε πολύ το πανέμορφο νησί από τον καιρό του Στρατού.

Η προσφιλής γείτων Αλβανία

Πολλάκις και πλειστάκις ευεργηθείσα από την Ελλάδα (τα ξέρετε μην τα λέω) σύναψε στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία η οποία περιλαμβάνει και παραχώρηση οπλικών συστημάτων!!

Εύγε στην Ελληνική Πολιτεία και Διπλωματία που οδήγησε τους Αλβανούς στις αγκαλιές του κ. Ταγίπ εύγε και στον κ. Ερντογάν που τους κατάφερε. Μαγκιά του! Ουδείς μεγαλύτερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου, έλεγε ο γέρο Πλάτωνας και δεν είχε άδικο.

Ο κ. Πολ Τόμσεν

Αυτός ο αγέλαστος Δανός, υπάλληλος του Δ.Ν.Τ., υπεύθυνος για τα χρέη της Ελλάδας, «αποστρατεύθηκε»! Πήρε σύνταξη. Ελέχθη ότι μισούσε τους Έλληνες γιατί ήταν σκληρότατος στις διαπραγματεύσεις. Λάθος πληροφόρηση. Απεχθανόταν και χλεύαζε τους Έλληνες πολιτικούς που έστειλαν οι διάφορες Κυβερνήσεις για να διαπραγματευτούν. Ως επί το πλείστον ανεπαρκείς και ανίκανοι. Είχε πει ο Τόμσεν «Δεν καταλαβαίνω πως μου στέλνουν να συζητήσω πολιτικούς που έλαβαν μέρος στη διάλυση και λεηλασία της Χώρας τους» Κατευόδιο κ. Πολ….

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς: Γιατί δεν ηρεμεί;

Μπαλτάκος προς Σαμαρά: Αντώνη αφήσαμε εποχή!

 • Στην Κ (31-07) διαβάζω ότι ο περί ου ο λόγος, ηγέτης της Δεξιάς πτέρυγος της ΝΔ (sic) παρακολουθεί επισταμένως τα θέματα με την Τουρκία και αν χρειασθεί θα επέμβει!
 • Τι μου λες βρε παιδί μου! Και πως θα επέμβει; Να ξανακάνει ζημιά; Τι είδους ψευτοηγέτης είναι; Τι επιδιώκει; Γιατί δεν αφήνει τον Μητσοτάκη ήσυχο να κάνει τη δουλειά του; Φιλοδοξεί να επανέλθει για να σώσει τη Χώρα; Ποιος; Ο Αντώνης, ο θλιβερά αποτυχών, ο καταστροφέας; Τολμάει να μιλάει για Άμυνα αυτός που είχε εγκαταλείψει πλήρως το υλικό, αυτός που ευτέλιζε το φρόνιμα των στελεχών αποστρατεύοντας τον ένα μετά τον άλλο άξιους Αρχηγούς ΓΕΣ, που κατακρεούργησε τους μισθούς των Αξιωματικών που έστελνε τους Τραγάκηδες και Μπαλτάκους ν’ απονέμουν ξίφη σε Ανθυπολοχαγούς και Σημαιοφόρους; Λίγη αυτοσυγκράτηση κ. Αντώνη δεν βλάπτει. Τολμάτε να υποβάλετε υποψηφιότητά στην Μεσσηνία ένθα θα σας συντρίψει ο Λαμπρόπουλος;

Υ.Γ. Τελευταία σφόδρα εκνευρισθείς γιατί τον αγνοούν οι πάντες έχει αμολήσει τον «υπασπιστή» του κ. Λαζαρίδη για να τα «χώνει» ανεπιτυχώς στον Μητσοτάκη.

Απορία αφελούς

 • Μετά το ναυάγιο προμήθειας των γαλλικών φρεγατών, απέμεινε για παρηγοριά του ΠΝ, η προμήθεια τεσσάρων (4) ειδικών ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ (LOCKHEED – MARTIN). Δεν γνωρίζω, αν τελικά υπογράφηκε η σχετική LOA και ορίσθηκε ο χρόνος παράδοσης. Ούτε τις τιμές γνωρίζω.
 • Διερωτώμαι όμως: Τα νέα υπερσύγχρονα ελικόπτερα θα προσγειώνονται πάνω σε γηραιές φρεγάτες; Επίσης θα ήθελα να μάθω ποιο το ποσοστό, έναντι του κράτους, θα μεταφραστεί σε παραχώρηση έργου και σε ανάθεση έργου συντήρησης (δεδομένου ότι εδώ και ενταύθα υπάρχουν τέτοιες δραστηριότητες, εκτός ΕΑΒ) σε ασθενούσες αμυντικές βιομηχανίες. Εννοώ τους τλήμονες  ΣΕΚΠΥδες και όχι την ΕΑΒ, που φυσικά δεν δύναται ν’ ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Προσδοκώ, αυτό το ποσοστό να μην είναι κάτω του 30% (ΣΣ Ο κ. Ερντογάν απαιτεί 50%). Ο κ. Παπαντωνίου, για τα ΝΗ-90, είχε απαιτήσει, θυμάμαι, 1,78% και το παρουσίασε ως εθνική επιτυχία!

Ο Ναύαρχος κ. Αλεξ. Διακόπουλος

 • Σύμβουλος Ασφαλείας του κ. Πρωθυπουργού
 • Παραιτήθηκε η εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση ή επαύθη λόγω ατυχών και αντιφατικών δηλώσεων του για εθνικά θέματα. Ουδέν γνωρίζω για τη δράση ή ενέργειες του προς ενίσχυση της αποτροπής
 • Αρέσκετο στην προβολή. Πολύ συχνά έκανε δηλώσεις, έδινε συνεντεύξεις, σχολίαζε. Δημιούργησε, ενίοτε, την εντύπωση ότι ενεργούσε ως port-parol του Μαξίμου ή του ιδίου Πρωθυπουργού. Είχε πείρα από την επιτυχή θητεία του ως εκπροσώπου Τύπου του ΠΝ, παλαιόθεν.

«Ενεργούσε ως Πρακτορείο Ειδήσεων» σημειώνει ο έμπειρος δημοσιογράφος κ. Θ. Μαυρίδης. Αυτή ήταν η δουλειά του;

 • Πέραν αυτού, ocasione data, ελάμβανε κομματικές, νεοδημοκρατικές θέσεις. Έφθασε σε σημείο να υποστηρίξει ότι ο ολέθριος Μεϊμαράκης ορθώς έπραξε που μείωσε τη θητεία το 2009 για «κοινωνικούς λόγους». Για ψηφοθηρία το έκανε κ. Ναύαρχε και σήμερα  ο Στρατός, κυρίως, υποφέρει. Θα μπορούσε να λέει κάτι παραπάνω στον κ. Μητσοτάκη από τους επισήμως αρμόδιους (ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ, ΓΓ)για τις ανάγκες της Άμυνας. Δεν ξέρω αν το έπραττε.
 • Ήταν και αυτός της σχολής του ΘΑ: Προσεχώς ΘΑ αυξήσουμε τη θητεία, ΘΑ προσλάβουμε εθελοντές, ΘΑ ενισχύσουμε τους εξοπλισμούς, κ.λ.π. ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ… Πότε; Όταν οι Τούρκοι θα φορέσουν φερετζέδες στις Καρυάτιδες;
 • Δεν οργάνωσε, ως όφειλε, το ΣΕΑ (Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας)
 • Προτείνω ο νέος Σύμβουλος που θα επιλέξει ο  κ. Πρωθυπουργός (όχι με εισήγηση της φατρίας της ΝΔ) να είναι ένας άξιος απ’ αυτούς που ξήλωνε ο κ. Σαμαράς. Θα τρελαθεί ο Αντωνάκης.
 • Sic transit Gloria mundi.
 • Θρήνησε για την αποχώρησή του και, πανταχού παρών, κ. Πάϊατ.

Άλλος για…δάγκωμα!

  

 • Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταδικάζουμε όλους, συλλήβδην, τους πολιτικούς ως έχοντες αρπακτικές τάσεις. Θα ήταν άδικο. Υπάρχουν λίγες, ελάχιστες, εξαιρέσεις.
 • Η σχέση μου με τον τ. ΥΕΘΑ και Σμήναρχο κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο δεν διακρίνεται για την ιδιαίτερη θερμότητα της. Υπάρχει μία συγκρατημένη αλληλοεκτίμηση.
 • Προσπαθώ να είμαι δίκαιος και πολλάκις το επιτυγχάνω. Τον έχω διακρίνει από τους τελευταίους ΥΕΘΑ της ΝΔ Κυβέρνηση κ. Κων. Καραμανλή γιατί επέτυχε μια πολύ καλή, μέχρι άψογη, προμήθεια μαχητικών F-16, ήταν καθαρός και ταυτόχρονα προσπάθησε να ξεσκεπάσει τα όργια των εξοπλισμών των προκατόχων του. Ξεπέρασε τα όρια, φαίνεται, και αντικαταστάθη σύντομα από την κορυφαία πολιτική φιγούρα, τον κ. Ε. Μεϊμαράκη που ρήμαξε την Άμυνα και κουκούλωνε τα πάντα.
 • Η ανώνυμη γραφίδα της κυβερνητικής σαββατιάτικης ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (23-08) άφησε τον μόνιμο στόχο της, τον ΥΦΕΘΑ κ. Α. Στεφανή, και έπιασε τον κ. Σ. Σπ. φορτώνοντάς τον με υπονοούμενα δηλ. ότι ασχολείται με μπίζνες και αναπτύσει έντονη δραστηριότητα και στη Γαλλία! Σημειώνω ότι ο Αχαιός τ. πολιτικός έχει επέλθη από το … τσίρκο από 15ετίας!
 • Μωρέ τι μας λέτε; Τι ηθέλατε να κάνει; Να ψαρεύει τσέρουλες στην Πάρο; Θα μου πείτε: Από στόμα κορακιού, κρα θ’ ακούσεις.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016