Καρφιά στον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ- χωρίς όμως να τον κατονομάσει–  έριξε  ο  Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτής Αχαΐας του ”Κινήματος Αλλαγής”, σε συνέντευξη του στο μεγάλο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, για το θέμα της πανδημίας και τις επιπτώσεις της παγκοσμίως..

Είναι αντιπαραγωγικό, εντελώς λανθασμένο αυτό που κάνουν ορισμένες χώρες, να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους, προσπαθώντας να κατηγορήσουν την Κίνα ή τον ΠΟΥ, σε μια εποχή που πρέπει να εργαστούμε στενά και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να καταπολεμηθεί αυτή η πανδημία” είπε ”φωτογραφίζοντας”  καθαρά τον Πρόεδρο Τραμπ για τις γνωστές επιθέσεις του στην Κίνα και τον ΠΟΥ.
 
Κίνδυνοι για όπλα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης 
Αίσθηση στους διαμορφωτές κοινής γνώμης προκαλεί και η αναφορά-επισήμανση  του Ελληνα Πρόεδρου της Σοσιαλιστικης Διεθνούς στους κινδύνους που προκαλούνται  για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη από τα νέα όπλα αν καταστραφούν ή αποδυναμωθουν παγκόσμιοι θεσμοί : Εάν αυτές οι αντιλήψεις επικρατήσουν, οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες δεν θα αξιοποιηθούν για το κοινό καλό αλλά για την καταστροφή του άλλου. Νέα όπλα μαζικής καταστροφής θα κατασκευαστούν με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, βιοτεχνολογίας, ρομποτικής, drones, κυβερνοπόλεμος σε συνδυασμό με νέες μορφές πυρηνικών πυραύλων, ενώ αυτές οι τεχνολογίες θα έπρεπε να εξυπηρετούν ειρηνικούς σκοπούς”.
 Ο πρώην Πρωθυπουργός κ Γ. Παπανδρέου στην εκτενή συνέντευξη του στάθηκε ιδιαίτερα και επισήμανε  ότι   “η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας”,  τον εποικοδομητικό ρόλο της ΕΕ και τη σημασία του τομέα της Υγείας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού.
Πρόσβαση για όλους στο σύστημα υγείας 
Ακόμα τόνισε :Η πανδημία COVID19 έχει αναδείξει σήμερα πολλές από τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας, και ως εκ τούτου οι περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται τώρα την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων αλλά και νέας προσέγγισης στον τομέα της υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στο σύστημα υγείας, σε υψηλής ποιότητας θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια, αλλά και την απαραίτητη προληπτική εκπαίδευση και πληροφορίες για να ζήσουν υγιείς ζωές, προλαμβάνοντας όσο είναι δυνατόν τις ασθένειες.

Η πανδημία απέδειξε επίσης ότι, πρέπει να υιοθετήσουμε ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με το περιβάλλον, θέμα που όπως γνωρίζω συζητείται ευρέως στην Κίνα. Κατά συνέπεια, η πρωτοβουλία Belt and Road μπορεί να ενθαρρύνει την υιοθέτηση αυτού του νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης που θα συνδυαστεί με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιομε την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας, ευεξίας, εκπαίδευσης και εργασίας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016