Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, δήλωσε ότι η αγορά των ρωσικών S-400, από την Τουρκία ήταν μία «εθνική απόφαση» ,αλλά πρόσθεσε ότι  αποτελεί θέμα ανησυχίας όχι μόνο για τις  ΗΠΑ, αλλά και για άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά ο Στόλντεμπεργκ επιμένει να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία την σημασία που “έχει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ”.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των S-400 στην Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2017, παρά τις ανησυχίες των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ τον Ιούνιο ψήφισε νομοσχέδιο που καλεί τη διοίκηση Τραμπ, να παγώσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία έως ότου γίνει αξιολόγηση των στρατιωτικών και διπλωματικών δεσμών με την Τουρκία. Τον Αύγουστου ο Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει την καθυστέρηση -τουλάχιστον- της παράδοσης των F-35.

“Πρόκειται για μια πρόκληση και είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα αυτό”, ανέφερε ο Στόλντεμπεργκ στο think-tank Heritage Foundation της Ουάσινγκτον.
“Για το ΝΑΤΟ αυτό που είναι σημαντικό είναι η ταχεία προσαρμογή, ώστε τα διαφορετικά συστήματα να μπορούν να συνεργαστούν. Έχω συζητήσει πολλές φορές με την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον και ελπίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία να το λύσουμε », είπε.
Ο Στόλτενμπουργκ δήλωσε ότι παρά τα προβλήματα που σχετίζονται με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα, ήταν σημαντικό να αναγνωριστεί η σημασία που παίζει η Τουρκία σε ολόκληρη τη συμμαχία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016