ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ (Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

από τον Κων. Φράγκο

Η οικονομία και επομένως η Αμυνα

 • Ένας οικονομικός αναλυτής, καθαρός, γνώστης της ελληνικής οικονομίας, μακράν κομμάτων που παραδέχομαι είναι ο κ. Κώστας Καλλίτσης της Καθημερινής. Σχολιάζει χθες (24/5): η δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας ήταν αρνητική αρκετούς μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία… Ουδεμία προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις έγινε. Δεν υπάρχουν σχέδια η προσχέδια. Ίσως γιατί είναι ευάριθμοι οι οπαδοί τους στις γραμμές του πολιτικού προσωπικού. Χωρίς αυτές δεν έρχεται ανάπτυξη.
 • Να συμπληρώσω κάτι; Διορισμοί, ιδρύσεις ανεξαρτήτων αρχών, πίστη και αφοσίωση στα προνόμια του κομματικού κατεστημένου, που να βρεθεί πίστωση για την Αμυνα…

Η Επιτροπή Άμυνας Εξωτερικών

Αν ο Μωυσής ενεργούσε μέσω Επιτροπών

οι Εβραίοι  δεν θα είχαν διαβεί ακόμη την Ερυθρά Θάλασσα.

MΟRDILLO

 • Συνήλθε την προηγούμενη Τρίτη στο ΥΕΘΑ η περί ής ο λόγος περίφημη Επιτροπή  με κύριο αντικείμενο την κατάσταση στον Εβρο. Δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο της κ. Γκιουλέκα, στους Υπουργούς κ. Ν. Παναγιωτόπουλο και Ν. Δένδια αλλά και στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Κων. Φλώρο για να ομιλήσουν και να εκτοξεύσουν τις συνήθεις διακηρύξεις.
 • Ο Έβρος είναι το δένδρο. Το δάσος είναι το όλο αμυντικό πρόβλημα, το οποίο δεν εθίγη.
 • Το κάθε κόμμα τον χαβά του. Ιδιαίτερα το ΚΚΕ δια του κ. Θαν. Παφίλη και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη (με ένα ν) δια της κ. Σακοράφα (ΣΣ η οποία αφού έκανε την γυροβολιά ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ευρωβουλή-Αντισύριζα-Λαφαζάνης-ΜΕΡΑ τώρα ειδικεύεται στην Αμυνα).
 • Διερωτώμαι. Υπήρξε ένας βουλευτής, ιδιαίτερα από τους πρώην στρατιωτικούς, για να υποβάλει ερωτήματα όπως: τι θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16, το “κοιμητήριο” των C-130 στην ΕΑΒ, την αξιοποίηση των ΝΗ-90, C27j, τα κράνη του Στρατού που τα κατασκευάζουν από το 2015, τα ΕΑΣ κα; Τι πρέπει να κάνουμε ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ, τι; τι; τι;
 • Ζήτω το Έθνος.

Το Σχέδιο Μάρσαλ

 • Διάβασα στα Νέα ότι στις 25 Μαΐου συμπληρώνονται 73 χρόνια από τότε που ο Πρόεδρος Τρούμαν εξήγγειλε το γνωστό δόγμα του χορηγήσεως, δωρεάν, 100 εκατομμυρίων Δολλαρίων στην Τουρκία και Ελλάδα για να ανασυγκροτηθούν και καταπολεμήσουν τον κομμουνισμό.
 • Η Ελλάδα ήταν μια Χώρα συντρίμια από το πέρασμα των Ναζί, η Τουρκία, ανεξάρτητη, δεν είχε καμμία ζημία από τον πόλεμο. Είδατε ότι και τότε η συμπεριφορά των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή προς την Τουρκία. Σκανδαλωδώς ευνοϊκή.
 • Στον γείτονα δεν γνωρίζω τι έγιναν τα λεφτά. Εδώ μερικά δόθηκαν, λίγα, για έργα υποδομής, πολλά για αγορά πολεμικού υλικού γιατί άρχισε ο εμφύλιος και τα υπόλοιπα αρκετά σας λέω, τα έφαγαν οι πολιτικοί.
 • Απόδειξη; Ιδού τι αναφέρει στο STATE DEPARTMENT ένας καλός αμερικανός, ο Πολ Πόρτερ, που τον έστειλαν εδώ οι Αμερικανοί να δούν τι γίνεται. (verbativ)
    • Εδώ δεν υπάρχει Κράτος. Υπάρχει μόνο μία Ιεραρχία πολιτικών, ο ένας χειρότερος από τον άλλο. Μοναδική τους έννοια η κατάκτηση της Εξουσίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητάει διαρκώς βοήθεια για να την χρησιμοποιήσει για την διαιώνιση των προνομίων μικράς κλίκας της πλατείας Κολωνακίου.
 • Αντιλαμβάνεστε λοιπόν που πήγαιναν τα λεφτά ενώ τα παλληκάρια σκοτωνόντουσαν σε ένα εμφύλιο που τον είχαν στήσει ντόπιοι δοσίλογοι και ξένοι πράκτορες.
 • Το ίδιο έγινε με τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ την 10ετία του ΄80 που δόθηκαν για να εκσυγχρονισθεί η Χώρα και να προσεγγίσει τα Κράτη της ΕΕ στα οποία είχε ενταχθεί. Στάχτη και μπούρμπερη. Τα αφάνισαν τα κομματικά όρνεα… Πάσα αντίρρηση δεκτή.

Τι θα γίνει με την ΕΑΒ;

 • Νομίζω ότι ήρθε η ώρα που Δημόσιο, ΥΕΘΑ πρέπει να πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο Όχι, για να κλείσει αυτή η πληγή. Φθάνει πια… Δεν πάει άλλο.
 • Η εταιρεία πρέπει να επιβιώσει, ν΄αναδιοργανωθεί, να προσφέρει και να ξεφύγει από τις κομματικές και συνδικαλιστικές δαγκάνες. Ο ρόλος της πρέπει να είναι ενεργός, παραγωγικός και σπουδαίος στην επιχειρησιακή ικανότητα της ΠΑ.
 • Νομίζω ότι ο εκπρόσωπος της LOCKHEED-MARTIN, σώφρων κ. Ντ. Πλέσσας, πρέπει να βιηθήσει δραστήρια το ΥΕΘΑ στην προσπάθεια. Γνωρίζει πολλά και μπορεί πολλά.

Σαν τα βαρειά τα σίδερα είν΄η καρδιά μου σήμερα

(παλιό ρεμπέτικο της φυλακής)

 • Η βόρεια και παγωμένη, συνήθως, Ισλανδία αντιμετώπισε κρίση, σαν την δική μας. Οι πατριώτες Ισλανδοί δεν “μασάνε” με ηλίθιες διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις σε πλατείες. Έχουν νόμους και καθόλου κατάπτυστα Άρθρα Συντάγματος για να συγκαλύπτουν λωποδύτες Υπουργούς.
 • Εκαναν ελέγχους, ανακρίσεις και δεν άφησαν πωρωμένους και φαύλους να χειρισθούν την κατάσταση.
 • Δούλεψε η Δικαιοσύνη, εξέλεξαν μια σοβαρή και μακράν τζακιών Πρωθυπουργό, και έστησαν πάγκους στους οποίους κάθισαν τους υπεύθυνους. Ταυτόχρονα έκτισαν φυλακές Υψίστης Ασφαλείας για φιλοξενία δοσιλόγων.
 • Πρώτοι και καλλίτεροι  στον πάγκο οι Τράπεζες και κορυφαίοι αξιωματούχοι που χορήγησαν δάνεια με εγγύηση “αέρα κοπανιστό” σε επιχειρηματίες και κόμματα. Οι καταδίκες η μία πίσω από την άλλη για απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράβαση καθήκοντος. Στη βράση επάνω (Εδώ έχουν περάσει 20 χρόνια και κυνηγάμε ακόμη τους Σημιτοακογιαννους κλπ που αθωώνονται ο ένας πίσω από τον άλλον).  Οι υπόλογοι εδώ έχουν επιστρέψει όλοι για να “προσφέρουν στην πατρίδα”.
 • Στην Ισλανδία, που επανήλθε τάχιστα στην οικονομική ευρωστία οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στην παγωμένη μπουρού. Εδώ, ξανά στους θώκους.
 • Σας θυμίζω ότι οι ακατανόμαστοι έκαναν ειδικό Νόμο αμνήστευσης υπαλλήλων Τραπεζών. Για να ξεγλυστρίσουν και αυτοί. Ντροπή σας ωρέ  ασυνείδητοι. (ευχαριστώ τον φίλο Ν. Ναούμ για την πληροφόρηση).

Ο χορός των νομενκλατουρίων καλά κρατεί

 • Στο προηγούμενο αναφέρθηκα σε μια κορυφαία κυρία της λίστας των νομενκλατουριων που κατέχει πάντα θώκο σε Κυβερνήσεις. Είναι all weather, όπως θα έλεγαν οι αεροπόροι.
 • Διάβασα προχθές ότι ανανεώθηκε η θητεία του κ. Λευτέρη Ζαγορίτη ως Επίτροπου της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή. Συγχαρητήρια.
 • Ο περί ου ο λόγος είναι κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, πρώην ΓΓ του Κόμματος, πρώην Υπουργός, σκληρός Καραμανλικός. Η πολιτική του σταδιοδρομία φαίνεται ότι τελείωσε γύρω στο 2010.
 • Το 2014, εν τούτοις, διορίσθηκε από τους Αντωνομπένηδες, αξιοκρατικά, Επίτροπος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή. Υπόψη ότι υπάρχουν πάμπολλες τέτοιες αρχές, εφευρήματα για βόλεμα “ημετέρων” .
 • Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως ενόχλησε τον Λ.Ζ. Καραμανλικός γαρ.
 • Προχθές ανακοινώθηκε υπό του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη η παράταση θητείας του κ. Λ.Ζ την οποία ενέκρινε και το Βελοπουλικό κόμμα των αλοιφών.
 • Ο κ. Λ.Ζ όμως ζήτησε από τον Υπουργό τον κ. Αδωνι εννέα (9) ειδικούς συνεργάτες και οκτώ (8) διοικητικούς δηλ μετακλητούς, ίνα να εκτελέσει πλήρως το έργο του. Θα του παρασχεθούν, βεβαιότατα, για να βολευτούν και δευτεροκλασάτοι. Ζήτω το Έθνος!
 • Εσείς του ΥΕΘΑ μην τολμήσετε να ζητήσετε καμία μικροδαπάνη. Λεφτά δεν υπάρχουν.
 • Σημειώνω ότι και από ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ πλευράς, έχει διορισθεί από το 2013 (σημειώστε Βενιζέλος) στη Παγκόσμια Τράπεζα της ΝΥ ένας κρατικοδίαιτος “οικονομολόγος” ο κ. Χρ. Παπουτσής. Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να επανέλθει και αυτός αρνήθηκε. Πώς γίνεται αυτό δεν καταλαβαίνω. Σήμερα ο Μητσοτάκης του παρατείνει τη θητεία. Νομενκλατουριος γαρ!

Επιτέλους! Ερχεται ανανέωση του πολιτικού κόσμου

 • Ο κ. Δ. Λαφαζάνης, κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς, όπως ο κ. Δ. Παπαδημούλης, επί… 10 ετίες, κινείται για την δημιουργία νέου κομματικού φορέα. Προσέτρεξαν, ήδη, δύο αριστεροί, ανένταχτοι, της εποχής Φλωράκη και η δράση “κομμουνισταριστερή κίνηση των Εξαρχείων”. Καλή επιτυχία.
 • Αλλά αναστάτωση υπάρχει και από το άλλο άκρο. Ο κ. Αντώναρος, άλλοτε φερέφωνο του κ. Κων. Καραμανλή, ο κ. Αρούλης Σπηλιωτόπουλος, ο λαμπρός αυτός Υπουργός της χλίδας του Κ. Καραμανλή επίσης, και ο φέρελπις νέος κ. Αργύρης Ντινόπουλος προχωρούν σε δημιουργία κόμματος Δεξιού Πατριωτισμού. Ο κ. Τ. Μπαλτάκος, άλλοτε άρχων των ΕΔ επί Αντωνομπένηδων και alter ego του Σαμαρά δεν εκδηλώθηκε εισέτι.
 • Η Χώρα προχωρεί εμπρός…

Σπουδαία νέα, σπουδαία σας λέω…

(Μαντήλι παρισινό φοράω στον μαύρο μου λαιμό)

 • Η κίνηση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου για τον μεγαλοπρεπή εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση ήλθε σε συμφωνία με τον μεγάλο παρισινό οίκο Hermes ο οποίος θα κατασκευάσει μερικές χιλιάδες μαντηλια λαιμού, ολομέταξα, για τους μετέχοντες στη φιέστα και ξένους. Κόστος άγνωστο. (ΣΣ θα το μάθουμε μετά τη φιέστα. Όπως μάθαμε τα κόστη των Ολυμπιακών κατασκευών. Μετά το γεγονός).
 • Εν τω μεταξύ, πράκτορας μου στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ, της Κωνσταντινούπολης, με ενημέρωσε ότι ο Ερντογάν πληροφορηθείς το γεγονός, εξοργίσθη  και θα παραγγείλει κι΄αυτός χιλιάδες μαντήλια HERMES με την ημισέληνο για τα 100 χρόνια του Κεμαλικού Κράτους (1923).

Σατανική σύμπτωση

Κατά την συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή του κ,  Μίμη Παπαγγελόπουλου ο φακός απεκάλυψε το εξής στιγμιότυπο το οποίο επιβεβαιώθηκε από το ρεπορτάζ. Οι δύο βουλευτές που παρεκτράπησαν είναι η κ. Γιαννακοπούλου (Κίνημα Αλλαγής) που σιχτίρισε την Υπουργό κ. Κεραμέως γιατί δεν της έκανε ένα ρουσφέτι και ο κ. Καλογιάννης (ΝΔ) που έριξε ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο! Εκλεκτά στελέχη, αμφότερα, παιδιά, γόνων βουλευτών! Ένας άλλος, ο κ. Γ. Μελάς, της ίδιας κατηγορίας, εκραύγαζε υπέρ του Ολυμπιακού. Παραδίπλα παρατηρούσε τα τεκταινόμενα ο κ. Χρ. Δήμας, Υφυπουργός, κι΄αυτός υιός βουλευτή. Να χαρώ εγώ τζάκια… Μπήκαν στη Βουλή “ίνα να συνεχίσουν το έργο των γονέων τους…”

Και ολίγη ιστορία

 • Επειδή σήμερα λόγω ανικανότητας, αβελτηρίας, δωσικωλισμού πολλών πολιτικών έχουμε αφήσει τον Ερντογάν να μας χορεύει στο ταψί, πρέπει που και που να θυμίζουμε στους συμμάχους μας στην ΕΕ και αλλαχού μερικές πτυχές της πρόσφατης ιστορίας.
 • Διαβάζω σε μια θαυμάσια στήλη της Καθημερινής (ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 χρόνια πριν) ότι ακριβώς πριν 80 χρόνια, Μάιος 1940, συνέβη στο μέτωπο του Σεντάν όπου γαλλικός Στρατός κατέρρεε, το εξής καταπληκτικό γεγονός. Ο Αρχιστράτηγος διέταξε τον Στρατηγό Ζιρώ να μεταβεί στο Στρατηγείο του 9ου ΣΣ για να αναλάβει την Διοίκηση. Ο Στρατηγός εκτελών την διαταγή μετέβη αλλά εισέλθων στο γραφείο τον περίμεναν Γερμανοί αξιωματικοί που είχαν ήδη καταλάβει το Στρατηγείο.
 • Μετά λίγους μήνες ο Ελληνικός Στρατός έτρεψε σε άτακτη φυγή τον μεγάλο εταίρο του Χίτλερ, Μουσολίνι!
 • Κάποτε μερικοί Ελληνες επίσημοι πρέπει να θυμίζουν στους Γάλλους τέτοια στιγμιότυπα, με γαλλικό τακτ φυσικά!

Ένα μικρό θρακιώτικο

 • Ταμείο Αμυνας. Από τοπικούς πατριώτες.
 • Δωρίζουν στο ΔΣΣ κιβόλιθους για το φράγμα του Εβρου.
 • Ενας, μάλιστα, μάζεψε λεφτά, πάνω από 10000 Ευρώ και παρήγγειλε στην εταιρεία THEON μία διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης! Είναι αυτού του τύπου που προμηθεύονται ξένοι στρατοί.
 • Μπράβο λεβέντες μου.

Ελεύθεροι σκοπευτές

 • Δεν είμαι ειδικός φυσικά, αλλά κάτι έχω ακούσει για ελεύθερους σκοπευτές, επιλογή τους, ειδική εκπαίδευση κλπ. Είναι πολύτιμοι; Βεβαιώτατα είναι.
 • Ένας ελεύθερος σκοπευτής είναι πρώτα ο ικανός γι’ αυτή τη δουλειά στρατιώτης η υπαξιωματικός με ένα κατάλληλο όπλο και μία, οπωσδήποτε ειδική, αρίστη διόπτρα.
 • Με πληροφόρησαν ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει μόνο έξη (6) τέτοιες διόπτρες τις οποίες άφησαν εδώ “αμανάτι” ισάριθμες εταιρείες που ήρθαν κάποτε (πότε;) να λάβουν μέρος σε ένα αποτυχόντα διαγωνισμό. “Τα μεταξωτά βρακιά αρμόζουν…” έλεγε ο κυρ Θοδωρής Κολοκοτρώνης.

Η Μάνα του Έθνους!

– Πρόκειται περί της κ Μιμής Λιάνη-Παπανδρέου. Επισκέφθηκε εκκλησία της Αγίας Τριάδας, Φιλαδέλφειας, προσευχήθηκε. Κατόπιν ξεναγήθηκε, ως κυρία ΝτιΜπαρι, στην εκκλησία του Ναού δήλωσε: (ΣΣ Φαίνεται ότι είχε κλείσει για το show φιλαράκια της παπαγαλάκια).

Η πίστη σώζει. Όχι στους αμφιβόλους λογισμούς. Στην πίστη εμείς οι Ελληνες δεν κάνουμε εκπτώσεις! Είμαι ένα κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας… (ΣΣ το πλέον μαύρο).

 • “Διάγγελμα” από τη Μάνα του Έθνους! ‘Ιδομεν το φως το αληθινό, ελάβομεν πνεύμα επουράνιον. Από την Μιμή…   

Κάτι κινείται στο ΥΕΘΑ

 • Τον Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, γνωρίζω ελάχιστα. Κάποτε τον είχα καταχεριάσει!
 • Μαθαίνω ότι εκεί τα πράγματα τρέχουν.
 • Προσοχή στις τρικλοποδιές Αντώνιε…
 • Προσθέτω και κάτι, που αν είναι αλήθεια είναι σοβαρό. Δεν έχει γύρω του λεγεωνάριους.

Τι γίνεται εδώ;

 • Ο καθένας μπορεί να λέει την γνώμη του και να γράφει ότι θέλει, αρκεί να κινείται εντός κάποιων ορίων αυτοελέγχου… Ιδιαίτερα,  μάλιστα, αν είναι ομότιμος Καθηγητής Ανωτάτου Ιδρύματος.
 • Ο κ. Αλέξης Ηρακλείδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πάντειου στην Έδρα Διεθνών Σχέσεων.
 • Την 29η Απριλίου 2020 εμφάνισε άρθρο στα Νέα ( την ναυαρχίδα του Κυβερνητικού Τύπου) με τίτλο: Μέγα λάθος η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ενθα μάχεται,  μέχρι εσχάτων, για το status quo και τονίζει ότι πάσα επέκταση είναι …παράνομη και θα καταστεί ολέθρια!
 • Βρήκε την ώρα ο κ. Καθηγητής να τα πει αυτά;
 • Την επόμενη Δευτέρα, στο Militaire, σχολίασα συνοπτικά το άρθρο και παρακάλεσα κάποιον ειδικό να του απαντήσει. Δεν είδα τίποτε.
 • Ο κ. Καθηγητής επανήλθε, πάλι από τα Νέα (25/05), με τεράστιο κείμενο (τίτλος: Παραβιάσεις εναέριου χώρου:  Μύθος και πραγματικότητα).
 • Ειλικρινά, έχω σαστίσει. Κάποιος η κάποιοι πρέπει ν’ απαντήσουν στον κ. Καθηγητή.
 • Εντω μεταξύ πληροφορήθηκα, χωρίς να μπορέσω να το διασταυρώσω, ότι ο κ. Ηρακλείδης είναι συνεργάτης του κ. Ντόκου, αναπληρωτή Συμβούλου Ασφάλειας του κ. Πρωθυπουργού.
 • Αυτού του είδους κείμενα μπορεί να λένε πολλά…

Λαγός τη φτέρη έσειε…(ΙΙ)

Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήμουν εγώ ο σείων αλλά ο φίλτατος Σχης εα κ. ΧΨΩ που μου τα “έσουρε” άγρια προ 15νθημέρου για ένα πεντακάθαρο καταγγελτικό κείμενο μου του 2012 στο ΠΑΡΟΝ (για το αμαρτωλό Ηλεκτρονικό Σύστημα Στρατού) και πήρε την δέουσα απάντηση, πλήρη και αποστομωτική .

 • Ο φίλτατος δεν σταμάτησε εκεί, κατηγορώντας με ότι το καταγγελτικό κείμενο έστειλε αυτόν και άλλους στο εδώλιο (ΣΣ Μεγάλη μπαρούφα). Αφού λοιπόν τελείωσε με την δίκη και αθώωση του στο εφετείο με πλειοψηφική απόφαση, έκανε ένα άλμα και πήδησε την έδρα του Εισαγγελέα, του κατήγορου, από όπου με κατακεραυνώνει με τις “ανακρίβειες” που γράφω για τον κ. Τσοχατζόπουλο και την εταιρεία SONAK. Ανέλαβε την υπεράσπισή της! Εύγε! Πριν όμως συνεχίσω θα επαναλάβω ότι στο Ταγκό της διαφθοράς που χορεύεται από δύο, η πόρνη δεν είναι ο έμπορος αλλά ο Υπουργός και η κομπανία του. Αυτά, ως πρόλογο, και έρχομαι στο θέμα.  Αλλά πριν αρχίσω το κείμενο θα ζητήσω συγνώμη και από τον κ. Τσοχατζόπουλο και την εταιρεία που αναγκάζομαι να τυμβωρυχήσω για μια υπόθεση αρπαχτής που συνέβη πριν…20 χρόνια. Αναγκάζομαι να επιστρέψω σε πράγματα δυσάρεστα τη στιγμή που η κοινωνία και η Άρχουσα Τάξη επιθυμεί σφοδρά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα δηλαδή σε ένα κόσμο ήρεμο και γεμάτο λησμονιά.
 • 1. Με καταγγέλει ο φίλτατος ότι έγραψα περί σπουδής του κ. ΑΤ να υπογράψει την σύμβαση “στην τούρλα του Σαββάτου” δηλ 3 ημέρες πριν αποχωρήσει του ΥΕΘΑ (Οκτωβριος 2001).
 • Περί ποιας σπουδής ομιλείτε; Λέει ο φίλτατος. Για μια προμήθεια που συζητείται επί 3ετία  υπάρχει σπουδή; Γράφει ο ΧΨΩ: η πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού έγινε στις 15 Σεπτ 98 (10/98).

Ας την παρακολουθήσουμε; DASA -ΕΛΒΟ τεχν. Βαθ 88% 25δις δρχ

TARIDDAN 70% 17δις δρχ

THALES 80% 16δις δρχ

(και οι 3 εταιρείες, με τεράστια εμπειρία στο χώρο τους, στο είδος αυτό των ηλεκτρονικών). Η σύμβαση όδευε στην THALES, οπότε μας λέει ο φίλος, διατάχθη η επανάληψη του διαγωνισμού από τον τότε Α/ΓΕΣ. Δεν είναι έτσι, όμως. Απλά κάποιος βαρώνος του χώρου εμφανίσθηκε στον Υπουργό και του είπε “Που πας ρε Καραμήτρο. Το μηχάνημα θα το φτιάξουμε εδώ. Παιχνιδάκι. Και θα προκύψουν “ωφέλη”. Οντως, επαναλήφθηκε ο διαγωνισμός την 30/03/01 (δρόμος πολύς…). Οι 2 εταιρείες (TARIDDAN και THALES πληροφορηθείσες το “στήσιμο” απηλθαν). Συμμετείχαν μόνο οι EADS-DASA και SONAK. Ιδού τ΄αποτελέσματα :

DASA-EADS 60% 57εκ Ευρώ

SONAK 80% 73εκ Ευρώ

Αντιστάθμιση SONAK 95% EADS 38%

Ποιος άξιος μηχανισμός αξιολόγησης βαθμολόγησε την DASA, τεχνικά, στον α΄διαγωνισμό με 88% και στον δευτερο 60%. Πως το 88% εγινε 60%; Πως αγνοήθηκε η τιμή (57 εκ Ευρώ) που κρίθηκε μεγαλύτερη απ΄αυτή της SONAK (73 εκ Ευρώ); Ελα ντε. Πως τα ΑΩ της EADS βαθμολογήθηκαν με 38% και της SONAK 95%; Επιτροπές, επιτροπούλες…

Μαγικά τρικ! Στη συνέχεια ο Σχης με επιπλήττει γιατί ισχυρίζομαι ότι η SONAK έλαβε τεράστια προκαταβολή.

Δικαιούται, βάση Νόμου, το 70%, λέει η ΧΨΩ, αλλά η εταιρεία επιδείξασα πατριωτισμό έλαβε μόλις 50%, κάπου κοντά στα 35εκ ευρώ. Το πως έγινε αυτός ο σκανδαλώδης και προσωπικός Νόμος της μεγάλης “προστάντζας” είναι ένα άλλο κατόρθωμα του διεφθαρμένου κατεστημένου της εποχής. Συνεχίζουν, λέει, ότι κακώς ισχυρίζομαι ότι η εταιρεία δεν είχε σχέση με το αντικείμενο. Είχε και παραείχε, λέει, επιβεβαιωμένο από τον ΣΕΚΠΥ. Ναι για “ψιλοδουλειές” αλλά όχι για ένα, υψηλής στάθμης, κατασκεύασμα. Το αποτέλεσμα μετράει. Η εταιρεία εποίησε μία οπή στη ύδωρ. Μπόρεσε να κατασκευάσει και και να το παραδώσει, ΟΧΙ, βεβαίως.

Παρακάτω μας λέει, για περαιτέρω στήριξη της SONAK, ότι ο τότε Υπουργός κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος συγκρότησε Επιτροπή για τον έλεγχο της υπόθεσης (2004) η οποία τα βρήε όλα ΟΚ. Επιτροπή…Τέτοιες άλλες επιτροπές συγκροτούσε ο αεροπόρος, ενοχλούσε και τελικά τον έφαγε το σκοτάδι. Ο Καραμανλής έφερε τον Μεϊμεράκη για να κουκουλώσει τα πάντα. 

Εντύπωση όμως μου κάνει ο φίλος Συνταγματάρχης παρακάμπτει, “αγνοεί” την εισήγηση που έκανε ένας έντιμος Α/ΓΕΣ (2007) περί του φιάσκου, σε ένα άλλο έντιμο ΥΦΕΘΑ τον κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο ο οποίος παρολίγο να υποστεί έμφραγμα όταν το διάβασε. Διέταξε αμέσως, γραπτώς: Κήρυξη εταιρείας έκπτωτου, επιστροφής προκαταβολής, επιβολή ρητρών, επανάληψη του διαγωνισμού, προσφυγή στον Εισαγγελέα! Η εισήγηση αυτή (ΦΕΕ), οδεύουσα στον τότε ΥΕΘΑ κ. Ε. Μεϊμεράκη ΑΠΩΛΕΣΘΗ. Το φαντάζεστε: ΑΠΩΛΕΣΘΗ. Οπότε το “Συγκρότημα” συνέχισε την πορεία του μέχρι πτώσεως, με επιβάρυνση, φυσικά, του Ελληνικού Δημοσίου.

Και ερωτώ και πάλι τον κ. Συνταγματάρχη: Το Σύστημα παραδόθηκε στον Στρατό; Έχει σήμερα ο Ελληνικός Στρατός, σ΄αυτή την κρίσιμη περίοδο, ένα τέτοιο Σύστημα για ν’ αντιμετωπίσει τις τούρκικες ενέργειες;

Λυπάμαι όμως, αγαπητές φίλες και φίλοι, που με διαβάζετε αλλά, θα πρέπει να επανέλθω.

Ο κ. ΧΨΩ αφού νομίζει ότι με κατατρόπωσε με την συνηγορία του στον Υπουργό και την εταιρεία, αλλάζει θέμα και μου εξακοντίζει μύδρους για την σκανδαλώδη, φρικτή υπόθεση προμήθειας των ελικοπτέρων ΝΗ-90. Είναι πρόκληση. Πρέπει να επανέλθω. Στο επανιδείν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016