Ο Ερντογάν δείχνει να ισορροπεί διαρκώς σ΄ ένα τεντωμένο σχοινί, σ΄ ότι έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε όμως αυτό που η ιστοσελίδα Ahval αναφέρει σε άρθρο της: “Ο Ερντογάν έχει την άποψη, ότι αν δεν παίξεις ,αποκλείεται να κερδίσεις”. Κάτι που οι δικοί μας πολιτικοί δεν φαίνεται να ΄χουν καταλάβει…

Προφανώς στο παιχνίδι, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της ήττας. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν έχει υποστεί ήττες και κινδυνεύει να γνωρίσει κι άλλες. Ωστόσο όπως διαπιστώσαμε το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία δεν έχει πέσει στο καναβάτσο, όπως πολλοί αναμέναμε ,μετά από την οριστικοποίηση της απόφασης για παραλαβή των S-400.

Άπαντες προσπαθούμε να απαντήσουμε που θέλει να πάει την Τουρκία ο Ερντογάν. Μακριά από τη Δύση ή να την κρατήσει κοντά σ΄ αυτή αλλά θέτοντας και τους δικούς του όρους;

Από τη μία οι απειλές του για εισβολή στη Συρία και η παραλαβή των S-400,δικαιώνουν όσους πιστεύουν ή θέλουν να τραβήξει η Τουρκία το δρόμο της Ανατολής. Από την άλλη ,αυτές τις ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν επανέλαβε ότι ο στόχος για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ,παραμένει “ζωντανός”.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη Συρία, δείχνει επίσης ότι ο Ερντογάν δεν έχει χάσει τον ρεαλισμό του ,προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο, τις διαφορετικές απόψεις που φαίνεται να υπάρχουν στην Ουάσινγκτον και στη διοίκηση Τραμπ.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος πάει στην Ουκρανία και καταδικάζει την προσάρτηση της Κριμαίας, μια δήλωση που δεν μπορεί παρά να ενόχλησε τον πιο πιστό του σύμμαχο, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στέλνει επίσης αντιπροσωπεία στην Κίνα για να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τις διώξεις των Ουιγούρων, θέτοντας σε δοκιμασία τις σχέσεις με το Πεκίνο, το οποίο τον Ιούνιο του έδωσε 1 δις δολάρια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, που ρωτήθηκε αν “άξονας της τουρκικής διπλωματίας μετατοπίζεται προς τη δύση ή την ανατολή”, απάντησε με δόση αλαζονείας: “Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί σε κανένα άξονα, γιατί είναι η ίδια ο άξονας”!

Όλοι κι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.Το ίδιο θα γίνει και με τον Ερντογάν, ο οποίος “παίζει για να κερδίσει” και σίγουρα δείχνει ότι δεν φοβάται να ρισκάρει.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016