Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
05/09/2019 | 06:30 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Πυρηνικά όπλα στην Τουρκία; Ο Ερντογάν “δουλεύει” χρόνια τώρα το σενάριο

Πυρηνικά όπλα στην Τουρκία; Ο Ερντογάν

Εννοεί ο Ερντογάν όσα λέει για τα πυρηνικά όπλα που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία; Νομίζουμε ότι είναι το μόνο που πραγματικά θέλει, άσχετα αν μπορεί να το πετύχει ή όχι. Δεν είναι κάτι που του προέκυψε τώρα ως σκέψη. Πιθανόν να επέλεξε να πει όσα είπε δημόσια ως ένα ακόμη “μήνυμα εκβιασμού” προς τη Δύση.

Τι είπε ο Ερντογάν;

•Θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα απαγορεύουν στην Άγκυρα να τα αποκτήσει και η ίδια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

“Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι έναν ή δύο. Αλλά λένε σε εμάς ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε. Αυτό, δεν το δέχομαι”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Σεβάστεια (Σίβας).

•”Δεν υπάρχει καμία ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που να μην τα έχει”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Στην πραγματικότητα, πολλές αναπτυγμένες χώρες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία υπέγραψε το 1980 τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων ενώ το 1996 υπέγραψε και τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές για οποιονδήποτε λόγο, είναι λεπτομέρεια για τον Ερντογάν.

•Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δικαιούται την ίδια προστασία που έχει και το Ισραήλ. “Έχουμε εδώ κοντά το Ισραήλ, είμαστε σχεδόν γείτονες. Φοβίζουν τις άλλες χώρες) κατέχοντάς τα. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει”, είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια από τις επισκέψεις του σε έναν “πρώην ηγέτη” που επιδίωξε να αποκτήσει τόσους πυρηνικούς πυραύλους όσους έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. “Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το όνομα”, αυτού του ηγέτη που τότε ήταν πρόεδρος της χώρας του, συνέχισε. “Ο ηγέτης είπε, έχουμε περίπου 7.500 πυρηνικές κεφαλές. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν περίπου 12.000-15.000 πυραύλους. Θα κατασκευάσουμε κι άλλους. Θα ανταγωνίζονται για να κατασκευάσουν περισσότερες πυρηνικές κεφαλές”, κατέληξε.

Πόσα χρόνια “δουλεύει” το σενάριο των πυρηνικών

Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν. Το σενάριο για πυρηνικά όπλα το “δουλεύει” πολλά χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2012 ο  τότε υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Taner Yıldız επισκεπτόμενος την περιοχή  Yozgat στην οποία υπάρχει ουράνιο είχε δηλώσει  πως παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες εξόρυξης ουρανίου  λόγω της ”στρατηγικής” διάστασης υλικού.

«Παρακολουθούμε από κοντά τις εργασίες που εκπόνησε η Διεύθυνση Έρευνας και Αξιοποίησης Μεταλλευμάτων MTA στη δεκαετία του 1980 καθώς και τις εργασίες του ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό ενώ παρατηρούμε παράλληλα την στρατηγική διάσταση τους».

Η αναφορά στην στρατηγική διάσταση είχε προκαλέσει τις πρώτες υποψίες για το ενδεχόμενο η Τουρκία να σκέφτεται σοβαρά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και για μη ειρηνική χρήση.

Τον Ιανουάριο του 2014 η Τουρκία προχωρά σε συμφωνία με την Ιαπωνία. Στο Πυρηνικό Ενεργειακό Σύμφωνο που υπογράφτηκε  υπάρχει ρήτρα  με την οποία η Τουρκία θα μοπρεί να διευκολύνεται τεχνολογικά από την Ιαπωνία για την παραγωγή υλικών απαραίτητων για πυρηνικά όπλα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει η ιαπωνική εφημερίδα  Asahi Shimbun η οποία έγραφε ότι ο σχετικός όρος που δείχνει ότι ο τελικός στόχος της Άγκυρας είναι τα πυρηνικά όπλα προστέθηκε στην συμφωνία για την εξαγωγή ιαπωνικής πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς, μετά από  απαίτηση της Τουρκίας. 

Το ρεπορτάζ της ιαπωνικής εφημερίδας είχε αναδημοσιεύσει και αναδείξει η εφημερίδα Zaman.O Σαχίν Αλπάϋ είχε γράψει:

“Ιαπωνία και Τουρκία συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το Μάιο, πυρηνικό ενεργειακό σύμφωνο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας. Το σύμφωνο σημαίνει ότι η χώρα αποδέκτης θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία, εξοπλισμό και πρώτες ύλες, μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά, το σύμφωνο περιλαμβάνει μια διάταξη η οποία επιτρέπει στην Τουρκία τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξόρυξη πλουτωνίου, δύο συστατικά απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, εφόσον συμφωνήσουν γραπτώς οι δύο χώρες. Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ρήτρα προστέθηκε έπειτα από απαίτηση της Τουρκία”.

Τον Ιανουάριο του 2015 η εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” δημοσίευσε δηλώσεις   του  ειδικού σε θέματα πυρηνικής ενέργειας καθηγητή Χαρετίν Κιλίτς ο οποίος επεσήμανε  ότι τα ραδιενεργά ισότοπα όπως το πλουτώνιο 239 και το ουράνιο 233 χρησιμοποιούνται μόνο σε προγράμματα για στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά τα ραδιενεργά ισότοπα έχουν δηλωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για τους πυρηνικούς σταθμούς που σχεδιάζει να φτιάξει το καθεστώς Ερντογάν. Ο καθηγητής τα εντόπισε στο προσχέδιο νόμου για την πυρηνική ενέργεια!

Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριζε ότι  το προσχέδιο νόμου ,αποτελούσε  το πρώτο σημαντικό βήμα της Τουρκίας για την παραγωγή πυρηνικών όπλων! 

Εκτός από τον εντοπισμό του πλουτωνίου 239 και του ουρανίου 233 που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή πυρηνικών όπλων ο Τούρκος καθηγητής Κιλίτς εξέφραζε τότε  τις ανησυχίες του και για προβλέψεις του νομοσχεδίου για το ποιος θα ελέγχει την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία. Η εξουσία είναι στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού και μάλιστα με την επισήμανση ότι οι αποφάσεις του για την χρήση της δεν θα μπορούν να ελέγχονται από κανένα!

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο ο εκδότης του περιοδικού American Interest , o Adam Garfinkle επανέφερε το θέμα των “πυρηνικών ανησυχιών” του Ερντογάν, συνδυάζοντάς το με την σύγκρουση Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

Σε άρθρο του ο Adam Garfinkle είχε επισημάνει πως “η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σενάριο- εφιάλτη που θα περιλαμβάνει ανεξέλεγκτη διάδοση πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

“Τραμπ και Ερντογάν μοιάζουν σε πολλά: υπερήφανοι ναρκισσιστές και οι δύο, μιλούν πολύ, συχνά χωρίς πριν να σκεφτούν τι θα πουν”, έγραφε ο Garfinkle προσθέτοντας ότι “πιθανή κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, θα οδηγούσε τον Ερντογάν να προχωρήσει στο δικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων…Η απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το τουρκικό έδαφος θα προκαλούσε ανασφάλεια στην Τουρκία”.

Η εκτίμηση του αρθρογράφου ήταν πως η Τουρκία θα μπορούσε μέσα σε δύο με τρία χρόνια να έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το άρθρο του American Interest, θεωρεί ότι “η αλλαγή του περιφερειακού καθεστώτος της Τουρκίας από σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια χώρα με μια “πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική” θα είναι ένα σοκ” και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η απόκτηση πυρηνικών όπλων να οδηγήσει την Τουρκία ,στο μέλλον, σε μια σύγκρουση ακόμη και με το Ιράν, το οποίο επίσης μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης