Πτήση στα Ίμια με δύο μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk.2 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού (331 ΜΠΚ) πραγματοποίησαν χθές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, συμμετέχοντας έτσι στην καθημερινή εκπαίδευση της Μοίρας, πραγματοποιώντας μία κίνηση υψηλότατου συμβολισμού.

Επί της ουσίας, η άσκηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ελλήνων πιλότων αλλά και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην 331 Μοίρα με κωδικό όνομα “Θησέας”, ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 114 Πτέρυγος Μάχης της αεροπορικής βάσεως της Τανάγρας και στη συνεχεία συμμετείχε στην προαναφερθείσα προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση της Μοίρας, επιβαίνοντας σε διθέσιο μαχητικό Mirage 2000-5 Mk.2, σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών.

O αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στην πτήση  στο δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος του σχηματισμού.

Το σενάριο της αποστολής προέβλεπε πτήση χαμηλής ναυτιλίας, σε θαλάσσια περιοχή του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου, επί τόξου Εύβοιας – Καλόγερων- Ικαρίας – Λέρου – Ιμίων – Νάξου, εκτέλεση εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους καθώς και εικονική αερομαχία μεταξύ των αεροσκαφών του σχηματισμού.

Ο Νο2 με τον Α/ΓΕΑ την ώρα που περνά πάνω από το αεροδρόμιο της Λέρου λίγο πριν τη προσέγγιση στα Ίμια

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αεροσκάφος του ναυάρχου Ε.Αποστολάκη κυβερνήτης ήταν ο υπασπιστής του επισμηναγός (Ι) Ανδρέας Ιγγλέσης, ο οποίος είναι πιλότος με πτητική εμπειρία σε αυτό το τύπο αεροσκάφους, ενώ στο αεροσκάφος του αντιπτεράρχου (Ι) Χρ.Χριστοδούλου ήταν ο διοικητής της 331 Μοίρας αντισμήναρχος (Ι) Αχιλλέας Αρσενίου.

Από την πτήση αυτή το ΓΕΕΘΑ δημοσιοποίησε ένα ολιγόλεπτο βίντεο όπου στο σκέλος της πτήσης Λέρος-Ίμια  διακρίνεται η πτήση του Νο1 του σχηματισμού με επιβαίνοντα τον Α/ΓΕΕΘΑ να πραγματοποιεί διέλευση  σε ύψος 300 ποδών (περίπου 100 μέτρων).

 

Η στιγμή που ο Νο1 με τον Α/ΓΕΕΘΑ περνά πάνω από τα Ίμια (γαλάζιος κύκλος).
Σκάφη του Τουρκικού Λιμενικού στο κόκκινο κύκλο

Μία προσεκτική ανάλυση του video της πτήσης που λαμβάνει ο Νο2 του σχηματισμού δείχνει τη πτήση του αεροσκάφος το Α/ΓΕΕΘΑ πάνω απο τα Ίμια με φόντο όμως τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής να έχουν “διοργανώσει επιτροπή υποδοχής” του Α/ΓΕΕΘΑ.

Η εικόνα από το πρωί έως και το απόγευμα την ημέρα της πτήσης του Α/ΓΕΕΘΑ στη περιοχή των Ιμίων.
Ο γαλάζιος κύκλος είναι τα Ίμια οι κόκκινοι κύκλοι τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Η κόκκινη γραμμή είναι η πορεία κατά προσέγγιση της πορείας του Α/ΓΕΕΘΑ

H Τουρκική Ακτοφυλακή από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα έχει εφαρμόσει ένα Σχέδιο αδιάλειπτου άτυπου αποκλεισμού των Ιμίων στον οποίο 7-8 διαφορετικά περιπολικά σκάφη διαδέχονται το ένα το άλλο σε 24ωρη βάση.

 

 

Χαρακτηριστική η περίπτωση του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής TCSG703 ανοιχτής θαλάσσης το οποίο από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι χθες πραγματοποιεί άτυπο αποκλεισμό των Ιμίων

Κάποτε συζητούσαμε για “ισοδύναμες¨ ενέργειες στο Αιγαίο. Όταν δηλαδή η Τουρκία έκανε κάποια ενέργεια εμείς θα κάναμε κάποια ισοδύναμη.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος/της Ελληνικής Ακτοφυλακής ας βάλει τους υφισταμένους του να κάνουν κάποιες αναρτήσεις στο twitter(και στην αγγλική) με περιεχόμενο την αδιάλλακτη και προκλητική στάση του Τουρκικού Λιμενικού.

Το δε “ισοδύναμο είναι να δημιουργήσει ¨μόνιμο αγκυροβόλιο” 2-3 σκαφών του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ στα Ίμια όπως έχουν κάνει οι Τούρκοι με ανοιχτούς τoυς πομπούς AIS ώστε να δείχνουμε σε “αυτούς” που μας παρακολουθούν ότι εκεί είναι Ελληνικό έδαφος και το υπερασπιζόμαστε σαν “σκύλοι¨εξίσου δυνατά όσο δυνατά το διεκδικούν και οι απέναντι ¨λύκοι¨.

Τα Ίμια είναι Ελληνικό Έδαφος εάν πρακτικά όμως οι Τούρκοι το έχουν αποκλείσει και οι Έλληνες ψαράδες δεν μπορούν να ψαρέψουν γύρω από αυτά ή οι βοσκοί δεν μπορούν να βάλουν κατσίκες επάνω τότε αυτό είναι μία ακόμη σπιθαμή πίσω.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016