Η λέξη προσλήψεις ακούστηκε αρκετές φορές στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας. Προσλήψεις στις ΕΔ έχουν να γίνουν πάρα πολλά χρόνια κι αυτό δεν αποδείχτηκε σοφή κίνηση.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω κι αυτό δεν έχει να κάνει με τους αριθμούς μόνο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη γήρανση του προσωπικού κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του θέματος κατά καιρούς ήταν αποσπασματικές και γι΄ αυτό τελικά, αναποτελεσματικές.

Το γεγονός ότι οι προσλήψεις είναι απαραίτητες για την ανανέωση αλλά και την ενίσχυση των ΕΔ είναι προφανές.Το ερώτημα είναι αν μπορούν να γίνουν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν.

Εισηγήσεις στρατιωτικών προς την πολιτική ηγεσία κάνουν λόγο για 1.000 ως 2.000 προσλήψεις το χρόνο , σε βάθος χρόνου. Αυτό,λένε εκτός από διευκόλυνση στα δύσκολα οικονομικά μας έχει να κάνει και με τη διαρκή ανανέωση του προσωπικού, αλλλα και με το γεγονός ότι όταν θα ΄ρθει η ώρα δεν θα αποστρατευθούν όλοι μαζί οι προσληφθέντες.

Τι θα είναι όσοι προσληφθούν στο στράτευμα; Όπως λένε οι επιτελείς θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν “νέου τύπου ΕΠΟΠ” .

Πότε θ΄ αρχίσουν οι προσλήψεις; Απ΄ όσα είπαν Αποστολάκης και Ρήγας θα πρέπει να αναμένουμε ότι το πρώτο “κύμα προσλήψεων” θα μπορούσε να γίνει εντός του 2019.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016