Να περιοριστούν οι ευθύνες για την αιχμαλωσία των στρατιωτικών μας στον Έβρο στο “ανθρώπινο λάθος” των δύο, είναι η ευχή , η ελπίδα αλλά και η προσπάθεια κύκλων του ΓΕΣ. Το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται και όλες οι πληροφορίες που διαχέονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προς αυτή τη κατεύθυνση θα καταλήξουν ως συμπέρασμα. Θα είναι το δεύτερο πόρισμα, καθώς το πρώτο είχε επιστραφεί με επισυναπτόμενα ερωτήματα για την συμπλήρωσή του.

Μπορεί να περιοριστεί η ευθύνη στους δύο στρατιωτικούς; Οι πληροφορίες που υπάρχουν από πολλές διαφορετικές πηγές επιμένουν πως όχι. Δεν επρόκειτο για ένα απλό λάθος. Προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν γεγονότα που δεν έχουν να κάνουν με τους δύο στρατιωτικούς.

Όσα προηγήθηκαν αφορούν στα επιπλέον μέτρα ασφαλείας που θα ανέμενε κάποιος ότι θα είχαν ληφθεί εν μέσω ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο που δεν μπορούσε από κανέναν να περάσει απαρατήρητη.

Όσα ακολούθησαν; Τι ώρα έγινε αντιληπτή η απουσία των δύο στρατιωτικών που είχαν φύγει από τη μονάδα τους μεταξύ 10.30 και 11.00 το πρωί; Η πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΘΑ πάντως ενημερώθηκε για το γεγονός περίπου στις 15.30.

Το να αποδοθούν οι ευθύνες όπως και όπου πρέπει είναι σημαντικό για ένα και μοναδικό λόγο: το μήνυμα που θα λάβει το προσωπικό του Στρατού πρέπει να ΄ναι ότι άπαντες δίνουν λόγο κι όχι μόνο κάποιοι “στα χαμηλά”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016